Ολοένα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κ. Ζαγοριανό

Στις 17 Σεπτεμβρίου συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου να αποφασίσει αν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση της Siemens σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Φ.Μακρής, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, όρισε χθες τη σύγκληση των 52 προέδρων Εφετών και 210 εφετών για τις 17 του μήνα. Ο ίδιος ο κ. Μακρής την ημέρα εκείνη θα αναπτύξει τις θέσεις του και θα προτείνει η υπόθεση της Siemens να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Ολοένα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κ. Ζαγοριανό | tovima.gr

Στις 17 Σεπτεμβρίου συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου να αποφασίσει αν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση της Siemens σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Φ.Μακρής, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, όρισε χθες τη σύγκληση των 52 προέδρων Εφετών και 210 εφετών για τις 17 του μήνα. Ο ίδιος ο κ. Μακρής την ημέρα εκείνη θα αναπτύξει τις θέσεις του και θα προτείνει η υπόθεση της Siemens να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Εν συνεχεία ο προϊστάμενος της τριμελούς διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, πρόεδρος Εφετών κ. Γ. Γιαννούλης, ο οποίος έχει οριστεί εισηγητής, θα προτείνει τον τακτικό και τον αναπληρωματικό εφέτη ανακριτή που θα αναλάβουν την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι τα άλλη δύο μέλη της τριμελούς διεύθυνσης του Εφετείου είναι οι εφέτες κ. Λ. Ντούλης και κυρία Μαρία Χυτήρογλου .

Αιφνιδιαστικά την περασμένη Τρίτη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάσισε να αφαιρέσει την ανάκριση της υπόθεσης της Siemens από τον 4ο ειδικά ανακριτή κ. Γ. Ζαγοριανό και διαβίβασε σχετικό έγγραφοστον κ. Μακρή με το οποίο τού ζητούσε τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών.

Ο κ. Τέντες στο έγγραφό του προς τον κ. Μακρή επικαλείται «την εξαιρετική φύση και τη σοβαρότητα της υποθέσεως, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη». Γι΄ αυτούς τους λόγους, τόνισε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, «επιβάλλεται η διεξαγωγή της ανακρίσεως από εφέτη ανακριτή, ήτοι από έμπειρο και ανωτέρου βαθμού δικαστικό λειτουργό, καθώς και η σύντομη περάτωση της προδικασίας,με έλεγχο των κατηγοριών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών».

Την απόφασή του αυτή ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τη γνωστοποίησε αμέσως στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, ο οποίος εξέδωσε ταυτόχρονα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετική ανακοίνωση.

Πριν από την ενέργεια αυτή του κ. Τέντε, ο 4ος ειδικός ανακριτής είχε τεθεί ήδη σε κλοιό από δύο μέλη του Αρείου Πάγου.

Ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστηρίων και α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου είχε ξεκινήσει πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση εις βάρος του κ. Ζαγοριανού. Ο κ. Παπανικολάου ερευνά τέσσερις καθοριστικές ενέργειες του 4ου ειδικού ανακριτή, προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτές έδωσαν τη δυνατότητα στον τέως διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ηellas Μιχ. Χριστοφοράκο και στον καταζητούμενο πρώην γενικό οικονομικό διευθυντή του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών της εταιρείας Χρ. Καραβέλα να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Παπανικολάου έχει ολοκληρώσει την εξέταση των μαρτύρων, όπως είναι δικηγόροι, δημοσιογράφοι κ.ά., και έχει δώσει αντίγραφα των καταθέσεών τους στον κ. Ζαγοριανό, προκειμένου ως την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, να δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Ζαγοριανός καλείται να απαντήσει γιατί δεν συμπεριέλαβε στο ένταλμα που διαβίβασε στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για την παράδοση του Χριστοφοράκου και πράξεις οι οποίες τελέστηκαν την περίοδο 2004-2007, όπως και γιατί ολιγώρησε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους Χριστοφοράκο και Καραβέλα, με αποτέλεσμα να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Πρέπει όμως να απαντήσει ο 4ος ειδικός ανακριτής με ποια νομικά επιχειρήματα αρνήθηκε να χορηγήσει στους κατηγορουμένους το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπέρ των θέσεών του είχε ταχθεί ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς. Η τελευταία ερώτηση που θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Ζαγοριανός είναι αν χειραγωγήθηκε από τρίτους κατά το ανακριτικό έργο του.

Επίθεση Ρόβλια σε Νέα Δημοκρατία
Ευθύνες στη ΝΔ για μεθοδευμένη συσκότιση στην υπόθεση της Siemens επέρριψε χθες το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ Ντίνος Ρόβλιας μόλις πληροφορήθηκε ότι οι γερμανικές δικαστικές αρχές δεν εκδίδουν στην Ελλάδα έναν από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, τον Μ. Χριστοφοράκο .

Ο κ. Ρόβλιας τόνισε ότι « μετά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησηολοκληρώθηκε σκάνδαλο εντός σκανδάλου», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔδεν ήθελε την αλήθεια» και γι΄ αυτό αρνήθηκε επανειλημμένα τις προτάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η ΝΔείναι αυτή που μεθόδευσε και ολοκλήρωσε με τους ανθρώπους της τη συσκότιση της υπόθεσης Siemens» σημειώνει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ευθύνες της ΝΔ είναι βαρύτατες σε πολιτικό- και όχι μόνο- επίπεδο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk