ΜΝΗΜΕΙΟ

Κινδυνεύει ο ελληνιστικός πύργος της Κέας

Ενα από τα σπανιότερα οχυρωματικά έργα της ελληνιστικής εποχής, ο λιθόκτιστος πύργος της Αγίας Μαρίνας της Κέας (φωτογραφία), κινδυνεύει λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της εγκατάλειψης. Τον 4ο αι. π.Χ. ο πύργος αποτελούνταν από πέντε ορόφους και έφθανε σε ύψος τα 20 μέτρα. Το μοναδικό μνημείο, που θεωρείται σύμβολο της Τζιας, αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης για τους περιηγητές, κάποιοι εκ των οποίων ανέφεραν στις αρχές του 19ου αιώνα ότι διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Ενα από τα σπανιότερα οχυρωματικά έργα της ελληνιστικής εποχής, ο λιθόκτιστος πύργος της Αγίας Μαρίνας της Κέας (φωτογραφία), κινδυνεύει λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της εγκατάλειψης. Τον 4ο αι. π.Χ. ο πύργος αποτελούνταν από πέντε ορόφους και έφθανε σε ύψος τα 20 μέτρα. Το μοναδικό μνημείο, που θεωρείται σύμβολο της Τζιας, αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης για τους περιηγητές, κάποιοι εκ των οποίων ανέφεραν στις αρχές του 19ου αιώνα ότι διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση. Ο μεγάλος σεισμός του 1858 κλόνισε τα θεμέλιά του και έκτοτε βρίσκεται σε μαρασμό. Σήμερα και αύριο η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αφού συγκέντρωσε χρήματα για τη μελέτη ικριώματος για τη στήριξη του πύργου, διοργανώνει στην Κέα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον δήμο του νησιού.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk