Αφιέρωμα ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αναμφισβήτητα οι νέοι «παίκτες» στον χώρο της εκπαίδευσης της χώρας μας, παραμονές της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Μιας χρονιάς που ξεκινάει με πολλά ερωτήματα για τους χιλιάδες νέους και νέες οι οποίοι σχεδιάζουν το επαγγελματικό τους μέλλον και επιδιώκουν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Μετά το Λύκειο τι; Θα κλείσουν τα τμήματα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης που δέχονται κάθε χρόνο μικρό αριθμό εισακτέων; Θα …

Τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αναμφισβήτητα οι νέοι «παίκτες» στον χώρο της εκπαίδευσης της χώρας μας, παραμονές της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Μιας χρονιάς που ξεκινάει με πολλά ερωτήματα για τους χιλιάδες νέους και νέες οι οποίοι σχεδιάζουν το επαγγελματικό τους μέλλον και επιδιώκουν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Μετά το Λύκειο τι; Θα κλείσουν τα τμήματα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης που δέχονται κάθε χρόνο μικρό αριθμό εισακτέων; Θα αδειοδοτηθούν τη νέα χρονιά τα ιδιωτικά κολέγια ή θα λειτουργήσουν με το παλαιό καθεστώς και θα κριθεί η τύχη τους από τη βούληση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές που αναμένονται; Είναι γνωστό ότι οι «παραδοσιακές» αξίες για τη χώρα μας, όπως η κατοχή ενός πτυχίου πανεπιστημιακού ιδρύματος, δεν σημαίνουν απαραίτητα και μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Τα δεδομένα κάθε χρόνο ανατρέπονται, επιστήμες μένουν στα… αζήτητα, ενώ άλλες αναδεικνύονται στις νέες επιτυχημένες επιλογές. Για αρκετές οικογένειες τα χρήματα και ο κόπος που επένδυσαν θα αποζημιωθούν με την είσοδο των παιδιών τους στα Πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ. Για άλλους, η επαγγελματική επιτυχία θα αναζητηθεί με την επιλογή πανεπιστημίων της Ευρώπης ή της Αμερικής. Οσοι δεν επιθυμούν να «ξενιτευτούν» μπορούν να επιλέξουν μια άλλη λύση στο εσωτερικό της χώρας μας φοιτώντας σε κολέγια, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ή Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα οποία προσφέρουν πληθώρα επιλογών και δραστηριοποιούνται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Οι σύμβουλοι επαγγελματικής κατάρτισης από την πλευρά τους δίνουν δύο βασικές κατευθύνσεις σε κάθε ενδιαφερόμενο: α) το πρώτο και βασικό κριτήριο για την επιλογή μιας σχολής ή ενός τμήματος από έναν υποψήφιο είναι το αντικείμενό της να έχει ενδιαφέρον για τον ίδιο και β) απαγορεύεται αυστηρά να δηλώνουμε σχολές χωρίς να έχουμε ψάξει πιο πριν για το πρόγραμμα σπουδών τους.

«Το Βήμα» παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό σπουδών που θα «λύσει τα χέρια» σε κάθε ενδιαφερόμενο που αναρωτιέται ποιες είναι οι επιλογές του στην Ελλάδα, εάν μπορεί να μετεγγραφεί από ένα τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ σε ένα άλλο, ποιος είναι ο «χάρτης» που διαμορφώνεται σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας, ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, αλλά και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να φοιτήσει ένας νέος ή μια νέα σε ξένα πανεπιστήμια. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με έναν οδηγό για το πώς διαμορφώνεται σήμερα η αγορά εργασίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν οι απορίες των νέων που ετοιμάζονται να χαράξουν την επαγγελματική τους πορεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk