Αίολη η κρατική πολιτική για τα ΤΕΙ

Σε πλήρες αδιέξοδο φθάνει χρόνο με τον χρόνο η πολιτική «κάθε πόλη και ΤΕΙ», καθώς 40 τμήματα, εκ των οποίων αρκετά νεοπαγή, υποδέχθηκαν ελάχιστους ή και καθόλου φοιτητές, με αποτέλεσμα τα ΤΕΙ να αργοπεθαίνουν αργά αλλά σταθερά. Το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την παράδοση που θέλει μόλις το ήμισυ των φοιτητών των ΤΕΙ να παίρνουν το πτυχίο τους, αλλά και την επισημοποίηση της λειτουργίας των κολεγίων, κλονίζει τα θεμέλια λειτουργίας των περισσότερων περιφερειακών τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Σε πλήρες αδιέξοδο φθάνει χρόνο με τον χρόνο η πολιτική «κάθε πόλη και ΤΕΙ», καθώς 40 τμήματα, εκ των οποίων αρκετά νεοπαγή, υποδέχθηκαν ελάχιστους ή και καθόλου φοιτητές, με αποτέλεσμα τα ΤΕΙ να αργοπεθαίνουν αργά αλλά σταθερά. Το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την παράδοση που θέλει μόλις το ήμισυ των φοιτητών των ΤΕΙ να παίρνουν το πτυχίο τους, αλλά και την επισημοποίηση της λειτουργίας των κολεγίων, κλονίζει τα θεμέλια λειτουργίας των περισσότερων περιφερειακών τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Και αυτό είναι μόνο η μία πλευρά της «τραγωδίας», καθώς ενόσω όλα αυτά «σκάβουν τον τάφο» των περιφερειακών ΤΕΙ, ο νέος νόμος που ψήφισε η Βουλή λειαίνει την «ταφόπλακα» αρκετών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς όσα τμήματα εξ αυτών δεν καταφέρουν να καλύψουν το 10% των θέσεών τους επί πέντε χρόνια μετονομάζονται, αλλάζουν επιστημονικό αντικείμενο ή συγχωνεύονται. Σε αντίθετη περίπτωση, με απόφαση του υπουργού Παιδείας κλείνουν οριστικά.

Αυτή είναι το τυπικό μέρος της υπόθεσης, καθώς υπάρχει και το ουσιαστικό, που αφορά άμεσα την οικονομία αλλά και την κοινωνική διάρθρωση πολλών επαρχιακών πόλεων. Το τελευταίο είναι ίσως το πιο σημαντικό. «Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είχε τον Σεπτέμβριο του 2006 σχεδόν 1.000 διδάσκοντες επιστήμονες, οι μισοί εκ των οποίων διέθεταν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Σήμερα δεν έχουν απομείνει ούτε οι μισοί. Το αποτέλεσμα είναι να κλονίζεται η ανθρώπινη πυραμίδα» σημειώνει ο δήμαρχος Κοζάνης και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος . Θέτει μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας που έχει για μια πόλη η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της. Λόγω της ΔΕΗ, το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας είναι το μεγαλύτερο παράρτημα, ύστερα από εκείνα της Αθήνας και της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς συγκεντρώνει πολύ μεγάλο αριθμό μηχανικών. Οπως εξηγεί, το Δημοτικό Ωδείο που ίδρυσε πριν από κάποια χρόνια, έφθασε πλέον να αριθμεί 68 καθηγητές και 940 σπουδαστές. «Οταν έχεις ανθρώπους που δίνουν προτεραιότητα στον πολιτισμό, πας μπροστά» συμπεραίνει.

Την περίοδο που η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου εφήρμοζε την περιβόητη βάση του «10» ο κ. Κουκουλόπουλος είχε αντιδράσει έντονα, από κοινού με τους δημάρχους των 38 (τότε) πόλεων που φιλοξενούσαν ΤΕΙ- σήμερα είναι 42! Η εξέλιξη φαίνεται να τον δικαίωσε, καθώς σταδιακά σειρά περιφερειακών ΤΕΙ μικρών πόλεων έφθασαν στο σημείο να έχουν ελάχιστους ή και κανέναν φοιτητή. Οπως εξηγεί ο ίδιος, ο κόσμος είχε επενδύσει σε αυτή την κατάσταση. «Γιατί είναι θεμιτή η γκαρσονιέρα και το

Τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει για τα περιφερειακά ιδρύματα, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, η πρόβλεψη για τη βάση του «10», η οποία αφήνει κενές θέσεις σε πολλά επαρχιακά ΤΕΙ, τονίζει με δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο δήμαρχος Κοζάνης και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος, θέση την οποία συμμερίζονται πολλοί δήμαρχοι της περιφέρειας αλλά και αρκετοί πρόεδροι ΤΕΙ (ΑΠΕ)

σουβλάκι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και δεν είναι στην Κοζάνη;» διερωτάται, επισημαίνοντας ότι «η οικοδομή στην Κοζάνη κατέρρευσε με τη βάση του “10” και στη συνέχεια τρεις μονάδες παραγωγής σκυροδέματος οδηγήθηκαν σε “λουκέτο”». Ακόμη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έκανε μια σκληρή επιλογή και ετοίμασε την πελατεία για τα κολέγια».

Αντίστοιχες ιστορίες έχουν να διηγηθούν ουκ ολίγοι αυτοδιοικητικοί στη χώρα, μιλώντας είτε για άδειες γκαρσονιέρες, καταστήματα και καφετέριες είτε επί της ουσίας, δηλαδή για το «εγκεφαλικό» έλλειμμα που προκαλείται όταν φεύγουν νέα, ταλαντούχα και με διάθεση για «ψάξιμο» παιδιά. Διόλου άσχετα με όλα τούτα ήταν και όσα ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δ. Δράκος, στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο : «Η μη κάλυψη περίπου 20.000 θέσεων στα περιφερειακά ΤΕΙτης χώραςμάς δημιουργεί έναν έντονο προβληματισμό και προξενεί την εύλογη αγανάκτησή μας για τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των παραπάνω ιδρυμάτων. Πέραν του αναμενομένου κόστους που έχει για τις τοπικές κοινωνίες η σταδιακή συρρίκνωση του πληθυσμού των σπουδαστών της περιφέρειας, οι ενστάσεις μας εντοπίζονται στην κατεύθυνση που οδηγείται η λειτουργία των ΤΕΙανά τη χώρα».

Και αν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες διαμαρτύρονται για μία ακόμη χρονιά, δίχως καν να έχουν την οποιαδήποτε αρμοδιότητα για τη λύση της «σπαζοκεφαλιάς» των ΤΕΙ, οι πρόεδροι των συγκεκριμένων ιδρυμάτων βλέπουν τα σύννεφα των κενών εδράνων να συγκεντρώνονται από πάνω τους. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Χαραλαμπίδης, ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι, απαντά ότι «είναι νωρίς ακόμη» για να γίνει εκτίμηση και συμπληρώνει ότι τηρεί στάση αναμονής ως την τελική διαμόρφωση της κατάστασης που θα προκύψει από τις εγγραφές. Το ΤΕΙ του οποίου προΐσταται έχει οκτώ τμήματα με καθόλου ή ελάχιστους φοιτητές. Ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει ότι υπάρχουν διεργασίες για συγχώνευση ομοειδών ή συγγενικών τμημάτων, όμως πρωτίστως στέκεται στο «μεγάλο ζήτημα», δηλαδή στην απροθυμία των νέων να σπουδάσουν σε ένα ΤΕΙ επαρχιακής πόλης. «Φταίει η μη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, που συνεπάγεται έναν αγώνα ζωής για το παιδί και τους γονείς του, η δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων που “υφαρπάζουν” γνωστικά αντικείμενα των ΤΕΙ και οι εξειδικεύσεις πολλών τμημάτων, για τις οποίες φταίμε κι εμείς. Ολα αυτά οδηγούν στην απαξία» εξηγεί. Οσο για τα κολέγια, σημειώνει ότι η λειτουργία τους «είναι εις βάρος των δικών μας ιδρυμάτων», συμπληρώνει όμως ότι το βασικότερο απ΄ όλα είναι η μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια.

«Απαιτείται εθνικός επανασχεδιασμός»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου (το οποίο διαθέτει πέντε τμήματα στα αζήτητα) κ. Γ. Γκίκα, «απαιτείται ένας εθνικός επανασχεδιασμός του συνόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας», ενώ σημειώνει ότι «τα πανεπιστήμια θα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τα ΤΕΙ σαν τον φτωχό συγγενή». «Θεωρούμε ότι η χώρα έφτιαξε σχολές και τμήματα αποσπασματικά, κατακερματισμένα, δίχως πρόγραμμα και στόχους» λέει και συμπληρώνει ότι «φθάσαμε στο σημείο οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών να υπερισχύουν της προόδου», καθώς «είναι σοβαρό λάθος να αντιμετωπίζεται η εκπαίδευση ως μέγεθος που αυξάνει την κατανάλωση».

Οσον αφορά τα περιφερειακά ΤΕΙ, υποστηρίζει ότι απαιτείται εξορθολογισμός της δομής τους, κάνοντας λόγο για συγκέντρωση στην ίδια πόλη. «Υπάρχουν κατακερματισμένες σχολές. Θα ήταν πιο δόκιμο να βρίσκονται μαζί σε ένα κάμπους, ούτως ώστε να υπάρχει διεπιστημονικότητα και διαθεματικότητα» συμπληρώνει, σημειώνοντας ότι «τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δεν μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά». Παράδειγμα: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ίδρυσε τμήματα Νοσηλευτικής και Λογιστικής. Αντίστοιχα τμήματα όμως έχει και το ΤΕΙ Ηπείρου. «Στόχος πρέπει να είναι η αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτή τη στιγμή η αποκέντρωση είναι χαοτική. Χρειάζονται ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές μονάδες» προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης έχει προτείνει τη συγχώνευση ομοειδών τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με πλήρη σύμπηξη τμημάτων που έχουν άμεση ή σχετική συγγένεια είτε διά της υπαγωγής των τμημάτων χωρίς συγγένεια στο νέο διευρυμένο ΑΕΙ, αλλά και της ενδεχόμενης δημιουργίας νέων σχολών. Με την πρόταση φαίνεται να συμφωνεί και το ΤΕΕ, το οποίο ωστόσο αντιτίθεται στην «καθ΄ υπέρβαση των γνώσεων και της λογικήςαπονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ΤΕΙ», κάνοντας λόγο για «λογική ισοπέδωσης προς τα κάτω και απαξίωσης των σπουδών και του ρόλου των αποφοίτων ΑΕΙ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk