Το ζήτημα της ηγεσίας απειλεί με διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτός είναι πλέον ο κίνδυνος της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Γραμματείας του, όπου οι συνιστώσες της συμμαχίας απέρριψαν την πρόταση της Κουμουνδούρου να είναι επικεφαλής της εκλογικής μάχης ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας. Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις αναφορικά με την ηγεσία και το μέλλον του σχήματος καθώς, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπρόταση με τη μεγαλύτερη αποδοχή ήταν να ηγηθεί του σχήματος ο κ. Αλ.

Ανοιχτός είναι πλέον ο κίνδυνος της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Γραμματείας του, όπου οι συνιστώσες της συμμαχίας απέρριψαν την πρόταση της Κουμουνδούρου να είναι επικεφαλής της εκλογικής μάχης ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας. Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις αναφορικά με την ηγεσία και το μέλλον του σχήματος καθώς, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπρόταση με τη μεγαλύτερη αποδοχή ήταν να ηγηθεί του σχήματος ο κ. Αλ. Αλαβάνος για τους επόμενους έξι μήνες και στη συνέχεια, με την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τη συλλογική λειτουργία και τη μορφή της ηγεσίας. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, η οποία συνεχιζόταν ως αργά χθες το βράδυ, στελέχη από όλες τις τάσεις σημείωναν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές τέτοιου είδους προτάσεις. Οπως έλεγαν χθες το απόγευμα από το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια πρόταση που αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ενωτική πρόταση. Επιμένουμε ότι η πρόταση που εξυπηρετεί το ενωτικό εγχείρημα είναι να τεθεί επικεφαλής ο Αλ. Τσίπρας». Στελέχη του ΣΥΝ σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Οι προτάσεις που είχαν πέσει από τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι της Βαλτετσίου ήταν της ΑΚΟΑ ( Ι. Μπανιάς ) που προέταξε την πλουραλιστική παρουσία με επικεφαλής πρόσωπο ευρείας αποδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του ΣΥΝ, εκείνη για συλλογική ηγεσία (9μελή) που πρότεινε ο Μανώλης Γλέζος (Ενεργοί Πολίτες), η πρόταση της κυρίας Τασούλας Χριστοδουλοπούλου για κατάθεση της υποψηφιότητας στον Αρειο Πάγο από κοινού από τους κκ. Τσίπρα και Αλαβάνο, η πρόταση της ΚΟΕ ( Ρ. Ρινάλντι ) με ξεκάθαρη θέση για επικεφαλής τον κ. Αλαβάνο και εκείνη του κ. Αντ. Νταβανέλου (ΔΕΑ) να αναλάβει επικεφαλής του σχήματος ο κ. Αλαβάνος για τους επόμενους έξι μήνες επανεξετάζοντας μετά το θέμα.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση Νταβανέλου- η οποία τελικά βρήκε τη στήριξη της πλειονότητας των παρισταμένων-, με ανοιχτό για μελλοντική συζήτηση το ζήτημα του συλλογικού μοντέλου ηγεσίας της συμμαχίας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλαβάνος διευκρίνισε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη φημολογία περί απόφασής του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές, ότι δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί. Η δυσφορία της πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα ήταν εμφανής. Μάλιστα, μετά την τοποθέτηση του κ. Ρινάλντι ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στον ΣΥΝ και στην πρότασή του, ο κ. Ι. Δραγασάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και αποχώρησε λίγο αργότερα, όπως και ο κ. Αρ. Μπαλτάς.

Οπως επεσήμαινε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Θεωνάς, δεν υπήρξαν διαφωνίες ως προς τον πολιτικό στόχο και το πρόγραμμα για τις εκλογές, ενώ υπήρξαν αναφορές στο ότι οι υποψήφιοι βουλευτές προτού καταθέσουν την υποψηφιότητά τους θα υπογράφουν «εσωτερικό» χαρτί στον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν θα στηρίξουν μετεκλογικά κυβερνητική συνεργασία.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματισθεί για σήμερα ώστε να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα, έχοντας και τις θέσεις των οργάνων της Κουμουνδούρου αναφορικά με την ηγεσία και το μέλλον του σχήματος.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk