Τελευταίες ημέρες της Πομπηίας για τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Το κοστούμι του υπεύθυνου, ρεαλιστή και αποφασιστικού πρωθυπουργού θα φορέσει απόψε ο κ. Κ. Καραμανλής, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ για να πείσει τους πολίτες να τον εμπιστευτούν για τρίτη φορά. Ο κ. Καραμανλής προετοίμαζε ολόκληρη την ημέρα χθες μια ομιλία με καθαρά πολιτικούς προσανατολισμούς, αλλά και με εκτεταμένες αναφορές στην κατάσταση της οικονομίας, επιδιώκοντας να εκπέμψει το μήνυμα πως γνωρίζει τη συνταγή για την οικονομική εξυγίανση και το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι χρόνος.

Το κοστούμι του υπεύθυνου, ρεαλιστή και αποφασιστικού πρωθυπουργού θα φορέσει απόψε ο κ. Κ. Καραμανλής, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ για να πείσει τους πολίτες να τον εμπιστευτούν για τρίτη φορά.

Ο κ. Καραμανλής προετοίμαζε ολόκληρη την ημέρα χθες μια ομιλία με καθαρά πολιτικούς προσανατολισμούς, αλλά και με εκτεταμένες αναφορές στην κατάσταση της οικονομίας, επιδιώκοντας να εκπέμψει το μήνυμα πως γνωρίζει τη συνταγή για την οικονομική εξυγίανση και το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι χρόνος.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Καραμανλής αποφάσισε χθες μαζί με τα μέλη της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής να συμπεριλάβει ορισμένα νέα μέτρα στην αποψινή ομιλία του, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι παροχές. Αντιθέτως θα εξαγγείλει περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές αλλαγές για τον περιορισμό της σπατάλης, κυρίως στα έξοδα της κρατικής μηχανής.

Εχει διανθίσει την ομιλία του με προσωπικούς τόνους και θα χρησιμοποιήσει αρκετές φορές πρώτο ενικό πρόσωπο, προσπαθώντας να αποκτήσει ξανά προσωπική επαφή με τους πολίτες, ενώ θα αποφύγει παροχές και προεκλογικές κορόνες, αλλά όχι και τις επιθέσεις στο ΠαΣοΚ, το οποίο θα καταγγείλει και πάλι ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τις εκλογές.

Οι αναφορές του στην πορεία της οικονομίας συμφωνήθηκαν χθες με τους συναρμόδιους υπουργούς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, ενώ οριστικοποιήθηκαν οι- ελάχιστες νέεςεξαγγελίες που θα κάνει ο κ. Καραμανλής, οι οποίες κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Ιδιαίτερες αναφορές πάντως θα υπάρξουν στην ανάγκη νέων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό για την εξοικονόμηση πρόσθετων πόρων στην προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος.

Αν και από χθες άρχισε και τυπικά η προεκλογική περίοδος, ο κ. Καραμανλής δεν άλλαξε το πρόγραμμά του, έφτασε στη Θεσσαλονίκη αργά χθες το απόγευμα και δείπνησε με φίλους και συνεργάτες του σε σπίτι συγγενικού του προσώπου.

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές που είχε επαφές με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ή πραγματοποιούσε επισκέψεις σε έργα, εφέτος θα επισκεφθεί μόνο τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και η παρουσία του θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του απόψε το βράδυ και τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο το μεσημέρι.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» ο κ. Καραμανλής δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προαναγγείλει από τη Θεσσαλονίκη καρατομήσεις σε ψηφοδέλτια, ενώ είναι βέβαιο πως θα δηλώσει και πάλι πως θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

O κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να δεχθεί αυτή τη φορά τηλεοπτική μονομαχία με τον κ. Γ. Παπανδρέου (την είχε αρνηθεί στις ευρωεκλογές) για να τον αναγκάσει να τοποθετηθεί στο πώς θα επιλύσει συγκεκριμένα προβλήματα, για τα οποία ο αρχηγός του ΠαΣοΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Το κλίμα πάντως μεταξύ των στελεχών της ΝΔ που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη σε τίποτα δεν μοιάζει εφέτος με το κλίμα άλλων εποχών.

«Ζούμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας» παρατηρούσαν χθες συνεργάτες υπουργών που έχουν ανέβει στη συμπρωτεύουσα, εκφράζοντας ζωηρές αμφιβολίες για το αν θα κατορθώσει να ανακάμψει η παράταξή τους και να επιτύχει τουλάχιστον μια αξιοπρεπή εμφάνιση.

Οι υπουργοί που έχουν ανέβει επίσης στη Θεσσαλονίκη δεν είχαν ιδιαίτερη δραστηριότητα και προγραμματίζουν κυρίως μυστικά δείπνα για να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και το τοπίο που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές στο κόμμα τους. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν να μην είναι καν παρόντες στην ομιλία του Πρωθυπουργού, όπως για παράδειγμα ο κ. Γ. Σουφλιάς.

Η παρουσία κυβερνητικών και κρατικών στελεχών είναι εμφανώς μειωμένη ακόμη και σε σχέση με το 2008, που ήταν επίσης χρονιά κατήφειας και προβληματισμού για τη ΝΔ μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων του Βατοπαιδίου και της Siemens.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk