Οι «μικροί» ορίζουν το κατώφλι της αυτοδυναμίας

Από την απάντηση στον γρίφο των δημοσκοπήσεων, του αν τελικά οι Οικολόγοι και ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσουν να εισέλθουν στη Βουλή, εξαρτάται εν πολλοίς και το πόσο εύκολα το πρώτο σε ψήφους κόμμα που θα αναδειχθεί από τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου του 2009 θα πετύχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή. Και αυτό όχι μόνον γιατί, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το ΠαΣοΚ διατηρήσει το προβάδισμα, θα έχει και τα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη από τυχόν κάμψη των ποσοστών του …

Οι «μικροί» ορίζουν το κατώφλι της αυτοδυναμίας | tovima.gr

Από την απάντηση στον γρίφο των δημοσκοπήσεων, του αν τελικά οι Οικολόγοι και ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσουν να εισέλθουν στη Βουλή, εξαρτάται εν πολλοίς και το πόσο εύκολα το πρώτο σε ψήφους κόμμα που θα αναδειχθεί από τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου του 2009 θα πετύχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή. Και αυτό όχι μόνον γιατί, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το ΠαΣοΚ διατηρήσει το προβάδισμα, θα έχει και τα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη από τυχόν κάμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων, αλλά και λόγω της λειτουργίας του εκλογικού νόμου, που ευνοεί το πρώτο κόμμα όταν το ποσοστό των κομμάτων που δεν κατορθώνουν να σπάσουν το φράγμα του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή είναι υψηλό.

Ο ισχύων εκλογικός νόμος, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ (νόμος Σκανδαλίδη), εξασφαλίζει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εδρών για το πρώτο κόμμα εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 39% και 42,69%. Τη διακύμανση δεν καθορίζει τόσο η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, αλλά κυρίως το ποσοστό που λαμβάνουν αθροιστικά τα κόμματα τα οποία δεν θα συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 3%, μένοντας εκτός Κοινοβουλίου. Το άθροισμα των ποσοστών τους είναι αυτό που «ανεβοκατεβάζει» τον πήχη της αυτοδυναμίας. Οσο εκείνο αυξάνεται, μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται για την εξασφάλιση 151 εδρών.

Το «απόλυτο όριο» του 42,69% για την αυτοδυναμία μπορεί να «χαμηλώσει», αναδεικνύοντας κυβερνητική πλειοψηφία με ισχνή όμως αυτοδυναμία (151 εδρών) ακόμη και με ποσοστό κάτω του 40%, ή, σε ακραία περίπτωση, ακόμη και του 39%. Στην περίπτωση που το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ανέλθει αθροιστικά σε ποσοστό περίπου 3%, για να εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα αυτοδύναμη πλειοψηφία θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 41,5%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί στο 40% στην περίπτωση που τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό περίπου 6%, αλλά και περαιτέρω, πλησιάζοντας το 39% όταν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν αθροιστικά πάνω από 8%.

Για να συμβούν τα παραπάνω πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πρέπει κάποιο κόμμα να μείνει οριακά εκτός Βουλής, με 2,99%, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Επικαλούνται μάλιστα τις εκλογές του 2000, όταν το ΔΗΚΚΙ δεν είχε κατορθώσει να «μπει» στη Βουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,6%, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων να ανέρχονται στο 5%. Το ποσοστό που εξασφαλίζει αυτοδυναμία, σύμφωνα με το ακραίο και σχεδόν ανέφικτο σενάριο με βάση την εκλογική εμπειρία, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω στο 38%, εφόσον τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 10%. Βεβαίως, στην περίπτωση κατά την οποία από τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου του 2009 δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία κατά τις επαναληπτικές εκλογές, τα δεδομένα αυτά ανατρέπονται. Με τον Νόμο Παυλόπουλου, που αυξάνει την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος από 40 σε 50 έδρες, το ποσοστό της αυτοδυναμίας εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί, ίσως και σε 37,5%- 39,5%. Με βάση τον Νόμο Σκανδαλίδη οι 260 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο το κλάσμα που προκύπτει από το άθροισμα των εγκύρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που ξεπέρασαν το 3% διά του 260. Εάν στο τέλος της διανομής μένουν αδιάθετες έδρες λόγω των στρογγυλοποιήσεων, αυτές παραχωρούνται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα από την παραπάνω διαίρεση. Με βάση αυτό τον υπολογισμό κατανέμονται και οι έδρες των βουλευτών Επικρατείας. Ετσι, ένα κόμμα προκειμένου να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι είναι πρώτο σε ψήφους και θα εισπράξει τις 40 έδρες της πριμοδότησης, πρέπει να πάρει τουλάχιστον άλλες 111 από τις 260 έδρες που κατανέμονται με την απλή αναλογική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk