ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Τα σενάρια των μετοχών

Από το 1987, οπότε η άρση των περιορισμών στην εξαγωγή συναλλάγματος οδήγησε στη δειλή άφιξη των πρώτων ξένων του ελληνικού Χρηματιστηρίου, έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στα εγχώρια χρηματιστηριακά πράγματα. Υστερα από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εξάλλου, η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού Χρηματιστηρίου διεθνώς, η διεθνοποίηση ενός σημαντικού πυρήνα ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, «πουλώντας» …

Τα σενάρια  των μετοχών | tovima.gr

Από το 1987, οπότε η άρση των περιορισμών στην εξαγωγή συναλλάγματος οδήγησε στη δειλή άφιξη των πρώτων ξένων του ελληνικού Χρηματιστηρίου, έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στα εγχώρια χρηματιστηριακά πράγματα.

Υστερα από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εξάλλου, η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού Χρηματιστηρίου διεθνώς, η διεθνοποίηση ενός σημαντικού πυρήνα ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, «πουλώντας» σε επενδυτές και το «βαλκανικό τους όνειρο», η έστω και μερικώς θεσμική θωράκιση του ΧΑ, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που στηρίχθηκε στην άνοδο της εγχώριας ζήτησης και (κυρίως) η τεράστια διεθνής ρευστότητα που μέσω και της μόχλευσης έψαχνε παντού ευκαιρίες, οδήγησαν σε εισροές περίπου 25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το 50% των ελληνικών μετοχών να βρεθεί στα χέρια των ξένων θεσμικών. Οι τελευταίοι όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Citi, «βλέπουν» περιορισμένο ρίσκο για το ελληνικό Χρηματιστήριο από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Καταγράφει μάλιστα και τρία σενάρια: Στο πρώτο το ΠαΣοΚ επικρατεί και κερδίζει την πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση θα τοποθετηθούν γρήγορα τόσο οι νέοι υπουργοί όσο και οι διοικήσεις στις επιχειρήσεις που ελέγχονται από το Δημόσιο. Η περίοδος χάριτος θα είναι σύντομη, καθώς θα πρέπει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2010 και να μειωθεί το έλλειμμα. Στο δεύτερο η Νέα Δημοκρατία κερδίζει την πλειοψηφία. Το σημερινό καθεστώς και οι οικονομικές πολιτικές θα συνεχισθούν. Θα υπάρξουν βέβαια αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά το θεσμικό πλαίσιο και οι διοικήσεις στις εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο δεν θα μεταβληθούν.

Στο τρίτο σενάριο, δεν σχηματίζεται κυβέρνηση πλειοψηφίας αλλά ενδεχομένως συνασπισμού. Θεωρητικά, αυτό είναι το χειρότερο, καθώς μία κυβέρνηση πλειοψηφίας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την πρώτη ύφεση της ελληνικής οικονομίας από το 1992, ενώ θα δημιουργήσει τον κίνδυνο ενός δεύτερου εκλογικού γύρου. Η ιστορία έχει δείξει, ανέφερε, ότι οι οικονομικές πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι πολύ διαφορετικές, ενώ η προεκλογική αρνητική περίοδος για το Χρηματιστήριο αποδεικνύεται συνήθως βραχυπρόθεσμη. Ωστόσο όμως όπως όλοι συμφωνούν το ρίσκο της Ελλάδας είναι ήδη αυξημένο εξαιτίας των σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει όποιο κόμμα και αν βρεθεί τελικά στην κυβέρνηση.

mantik@tovima.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk