Οι πρώτες 100 ημέρες

Πολλοί αναρωτιούνται για το ποια θα είναι η οικονομική πολιτική του ΠαΣοΚ όταν κερδίσει- όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα- τις εκλογές. Θα αρχίσει να κρατικοποιεί τις επιχειρήσεις; Θα αυξήσει τον φόρο των επιχειρήσεων; Θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις; Θα προσλάβει κόσμο στον δημόσιο τομέα; Θα δώσει λεφτά στα ασφαλιστικά ταμεία; Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα ερωτήματα, τα οποία δικαίως απασχολούν τους πολίτες, δεν είναι επείγοντα. Και αυτό διότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του ΠαΣοΚ δεν θα είναι η χάραξη και η εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής.

Οι πρώτες  100 ημέρες | tovima.gr

Πολλοί αναρωτιούνται για το ποια θα είναι η οικονομική πολιτική του ΠαΣοΚ όταν κερδίσει- όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα- τις εκλογές. Θα αρχίσει να κρατικοποιεί τις επιχειρήσεις; Θα αυξήσει τον φόρο των επιχειρήσεων; Θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις; Θα προσλάβει κόσμο στον δημόσιο τομέα; Θα δώσει λεφτά στα ασφαλιστικά ταμεία;

Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα ερωτήματα, τα οποία δικαίως απασχολούν τους πολίτες, δεν είναι επείγοντα. Και αυτό διότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του ΠαΣοΚ δεν θα είναι η χάραξη και η εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής. Θα είναι η πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου ως το τέλος του χρόνου και η αποφυγή της πτώχευσης της χώρας. Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση θα παραλάβει ένα άδειο δημόσιο ταμείο και τεράστιες υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν άμεσα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στο τέλος της χρονιάς θα υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί, τα δώρα των Χριστουγέννων και οι τόκοι προς τους ξένους δανειστές μας. Θα απαιτηθεί αμέσως- και με δυσάρεστους όρους ακόμη- η προσφυγή σε έκτακτο δανεισμό. Και αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το εκρηκτικό δημόσιο χρέος.

Μπορεί λοιπόν ο κ. Παπανδρέου και το οικονομικό του επιτελείο να φαντάζονται ότι στις πρώτες 100 ημέρες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα νέο, ριζοσπαστικό οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα, να σχεδιάζουν μια άλλη Ελλάδα και να οραματίζονται νέους τρόπους επιτάχυνσης της ανάκαμψης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, αλλά δυστυχώς για αυτούς, το πρώτο πράγμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν θα είναι να πληρώσουν τα συσσωρευμένα σπασμένα της απερχόμενης κυβέρνησης.

Οι πρώτοι τρεις μήνες της νέας κυβέρνησης θα είναι πραγματικά εφιαλτικοί. Δεν είναι μόνο ο δημόσιος τομέας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Είναι και μια αγορά που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας και τα χρέη, είναι ένα πλήθος εργαζομένων που μένουν άνεργοι καθημερινά καθώς κλείνουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χρειάζονται ως το τέλος του έτους 1,5 δισ. για να πληρώσουν τις συντάξεις και δεν έχουν ούτε ένα ευρώ. Η νέα κυβέρνηση παραλαμβάνει μια οικονομία που δεν συμμαζεύεται.

Αυτή, δηλαδή η τραγική κατάσταση της οικονομίας, είναι και η πραγματική αιτία της πανικόβλητης αποχώρησης του κ. Καραμανλή από την πρωθυπουργία. Γνωρίζει ότι η οικονομία βρίσκεται μπροστά στο λουκέτο. Το ποια θα είναι λοιπόν η μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική του ΠαΣοΚ μικρή σημασία έχει, τουλάχιστον τώρα. Θα το ξαναδούμε από Γενάρη του 2010. Αυτό που επείγει τώρα είναι η εξεύρεση χρήματος για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

gnikolo@dolnet.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk