ΑΠΟΨΗ

Αγανάκτηση στον Κάμπο

Η βαμβακοκαλλιέργεια εξελίσσεται ικανοποιητικά στη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, όπου ξεπέρασε τα προβλήματα προηγούμενων χρόνων με τη λειψυδρία χάρη στις καλοκαιρινές βροχές, ωστόσο η αγωνία των παραγωγών έχει να κάνει και εφέτος με την εμπορική τιμή και κυρίως με το ύψος των επιδοτήσεων… Για μεν την εμπορική τιμή, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι ελαφρώς ενισχυμένη σε σύγκριση με πέρυσι αλλά πολύ κάτω από τις προσδοκίες των αγροτών και τις τιμές του 2007.

Αγανάκτηση στον Κάμπο | tovima.gr

Η βαμβακοκαλλιέργεια εξελίσσεται ικανοποιητικά στη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, όπου ξεπέρασε τα προβλήματα προηγούμενων χρόνων με τη λειψυδρία χάρη στις καλοκαιρινές βροχές, ωστόσο η αγωνία των παραγωγών έχει να κάνει και εφέτος με την εμπορική τιμή και κυρίως με το ύψος των επιδοτήσεων…

Για μεν την εμπορική τιμή, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι ελαφρώς ενισχυμένη σε σύγκριση με πέρυσι αλλά πολύ κάτω από τις προσδοκίες των αγροτών και τις τιμές του 2007. Μια τιμή της τάξεως των 28-30 λεπτών το κιλό δείχνει να είναι λογική τούτη την περίοδο (με δεδομένο πάντα ότι η τιμή του βαμβακιού είναι χρηματιστηριακό προϊόν και άρα ευμετάβλητη), ενώ πέρυσι κυμάνθηκε περί τα 20-26 λεπτά το κιλό, αλλά την προπέρσινη χρονιά ξεπέρασε τα 40 λεπτά. Σε ό,τι αφορά ωστόσο το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ αρχικά εκτιμάτο ότι θα ανέλθει στα 80 ευρώ το στρέμμα, η αδυναμία ελέγχων στην καλλιέργεια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υπέρβαση του πλαφόν των 2,5 εκατ. στρεμμάτων πανελλαδικά που απαιτούνται ώστε να προκύψει το συγκεκριμένο ποσό της επιδότησης. Εκτιμάται ότι, ενώ πραγματικά έχουν καλλιεργηθεί περί τα 2,1 εκατ. στρέμματα, εν τούτοις δηλώθηκαν στον ΟΣΔΕ περί τα 2,8 εκατ. στρέμματα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κινδυνεύουν να χάσουν τουλάχιστον 15 ευρώ το στρέμμα από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Είναι προφανές ότι, πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων, απαιτούνται και πρόσθετοι, ιδιαίτερα στους νέους παραγωγούς, καθώς και η χώρα θα χάσει χρήματα από το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων, αλλά και οι πραγματικοί καλλιεργητές.

Ενα άλλο «αγκάθι» για την εφετινή καλλιεργητική περίοδο είναι η επιστροφή πετρελαίου η οποία καθυστερεί προς τους αγρότες, καθώς πλέον βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το σημαντικότερο όλων είναι ωστόσο πως εφέτος οι παραγωγοί έκαναν τον προγραμματισμό τους, συνυπολογίζοντας στα έσοδα και την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, η οποία στη συνέχεια κάτω από την πίεση των μπλόκων περικόπηκε για τους μισούς (τους ετεροεπαγγελματίες) για να δοθεί στους άλλους μισούς (στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) ενισχυμένη.

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk