Το κόστος της κυπριακής προεδρίας και η μάχη των εργολάβων

Η Κύπρος ετοιμάζεται από τώρα για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 και οι πονοκέφαλοι του οικονομικού επιτελείου ήδη άρχισαν. Η προεδρία στοιχίζει πολύ περισσότερα σε ένα μικρό (διχοτομημένο) κράτος, το οποίο πασχίζει να διατηρήσει μια στοιχειώδη ανάπτυξη εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ηδη, μόνο για τις ανάγκες των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας έχουν εκταμιευτεί 14,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου …

Το κόστος της κυπριακής προεδρίας  και η μάχη των εργολάβων | tovima.gr

Η Κύπρος ετοιμάζεται από τώρα για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 και οι πονοκέφαλοι του οικονομικού επιτελείου ήδη άρχισαν. Η προεδρία στοιχίζει πολύ περισσότερα σε ένα μικρό (διχοτομημένο) κράτος, το οποίο πασχίζει να διατηρήσει μια στοιχειώδη ανάπτυξη εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ηδη, μόνο για τις ανάγκες των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας έχουν εκταμιευτεί 14,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου: «Περίπου βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με την Αθήνα όταν πήρε την εντολή από τη ΔΟΕ για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο μεγάλο γεγονός είναι για την Κύπρο η προεδρία της ΕΕ» είπε στο «Βήμα» ανώτατος παράγοντας της κυπριακής κυβέρνησης.

Η μάχη για την προεδρία άρχισε, αλλά παράλληλα (όπως συνέβη και εδώ το 2004) άρχισε και η μάχη των εργολάβων. Μόνο για το συνεδριακό κέντρο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης», έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε κατασκευαστικές εταιρείες. Τον περασμένο Μάρτιο είχε δημοσιευτεί ανοικτή πρόσκληση προς εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα έργα. Η πρόσκληση δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, 11 εταιρείες, υποβάλλοντας σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό. Από τις 11 κατασκευαστικές εταιρείες επελέγησαν οι πέντε, οι οποίες και θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με την υποβολή πλέον νέων προσφορών.

Στην Κύπρο όλα τα δημόσια έργα ελέγχονται σχολαστικά από μία ανεξάρτητη διοικητική και δικαστική Αρχή, τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Χωρίς την τελική έγκρισή του δεν παραλαμβάνεται κανένα έργο και οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν πληρώνονται. Και αυτό αφορά όλα τα κατασκευαστικά έργα στα οποία εμπλέκεται η κυπριακή κυβέρνηση, είτε αυτά βρίσκονται στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Το πόσο αυστηρό είναι το σύστημα αυτό αποδεικνύεται από ένα απλό παράδειγμα: προσφάτως, η κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα μετεγκαταστάθηκε σε ένα καινούργιο, υπερσύγχρονο κτίριο στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Οι διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν ήδη εγκατασταθεί σε αυτό, έγινε μάλιστα και μια δεξίωση την περασμένη εβδομάδα για να τιμηθεί ο αποχωρών πρεσβευτής κ. Γ. Γεωργής, αλλά το κτίριο δεν έχει ακόμα παραληφθεί επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση. Τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο βοηθός Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας για να το ελέγξει και εάν βρει ατέλειες, υπερβάσεις, υπερκοστολογήσεις κτλ., τότε είναι αμφίβολο εάν το κτίριο παραληφθεί. Και εάν δεν παραληφθεί, πολλοί είναι αυτοί που θα χάσουν τα χρήματά τους. Το νέο κτίριο της κυπριακής πρεσβείας έγινε και αυτό, όπως λέγεται, για τις ανάγκες της κυπριακής προεδρίας. Για την προεδρία του 2012 δημιουργήθηκε νέος οργανισμός, η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Θεμάτων, η οποία έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση της προεδρίας, περίπου όπως συνέβη και με τον Αθήνα 2004. Στο υπουργείο Εξωτερικών δημιουργήθηκε ειδικό κλιμάκιο για την προεδρία, ενώ παρόμοια κλιμάκια δημιουργήθηκαν σε όλα σχεδόν τα υπουργεία.

Το πρόβλημα όμως είναι κυρίως οικονομικό, το οποίο ωστόσο η Κύπρος φαίνεται πρόθυμη να το ξεπεράσει, αφού θεωρεί την ευρωπαϊκή προεδρία ως πολιτική ευκαιρία για την προώθηση του Κυπριακού και της όποιας λύσης μπορεί να βρεθεί ως το 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk