Σε προτεραιότητα ο Τουρισμός

Διαρθρωτικές αλλαγές στον τουρισμό με δομικές μεταρρυθμίσεις λειτουργικού χαρακτήρα, άμεσα μέτρα στήριξης της τουριστικής οικονομίας και συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων πρότειναν χθες στη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος και ο α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κκ. Ν. Αγγελόπουλος και Αν. Ανδρεάδης . Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, το …

Διαρθρωτικές αλλαγές στον τουρισμό με δομικές μεταρρυθμίσεις λειτουργικού χαρακτήρα, άμεσα μέτρα στήριξης της τουριστικής οικονομίας και συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων πρότειναν χθες στη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος και ο α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κκ. Ν. Αγγελόπουλος και Αν. Ανδρεάδης . Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, το προεδρείο του ΣΕΤΕ επανέλαβε την πάγια θέση του για την ανάληψη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου για τον τουρισμό από πρόσωπο ή όργανο ευθέως κατευθυνόμενο από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας και τη θεσμοθέτηση εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού ή γενικού γραμματέα τουρισμού πενταετούς θητείας, με ταυτόχρονη ενίσχυση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Απαραίτητη κρίνεται για την προβολή και εκπροσώπηση του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές και η μετεξέλιξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) σύμφωνα με το γαλλικό και βρετανικό μοντέλο του Μaison de la France και του Visit Βritain, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και στελέχωση από επαγγελματίες μάνατζερ και ειδικούς σε θέματα μάρκετινγκ. Στα μέτρα στήριξης τονίστηκε κατά προτεραιότητα η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων (με την ενεργοποίηση της εγγυοδοσίας του Δημοσίου προς τις τράπεζες για χορήγηση δανείων και την επέκταση της αναστολής καταβολής της εισφοράς του Ν. 128/75), μείωσης του ΦΠΑ για περίοδο δύο ετών, καθώς και επιδότησης της εργασίας για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης προτάθηκαν η μείωση του «σπατοσήμου» στα περιφερειακά αεροδρόμια, η προσέλκυση νέων/ περισσότερων αερομεταφορέων, η επιδότηση αεροπορικών συνδέσεων, η αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και η επικαιροποίηση του κανονισμού πτήσεων τσάρτερ. Επίσης ζητήθηκαν μέτρα για τη στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού, όπως η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, η ανάπτυξη μαρινών και η εφαρμογή πολιτικής προσέλκυσης σκαφών αναψυχής.

« Τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των εσόδων από τον τουρισμό αλλά και οι ιστορικά μεγάλες αντοχές τουείναι οι καλύτερες εγγυήσεις ότι τα προτεινόμενα προς εφαρμογή μέτρα στον τουριστικό τομέα θα αποδώσουν τα μέγιστα σε βραχυχρόνιο διάστημα » δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, συμπληρώνοντας ότι η ανάκαμψη του τουρισμού αναμένεται ισχυρή από το 2011 και μετά. « Η κρίση βέβαια είναι βαθιά, ο τουρισμός έχει μια πτώση 15% στα έσοδά του,αλλά θα είναι και ο τομέας της οικονομίας που την επόμενη διετία θα ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από όλους », δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ανδρεάδης.

Τη δέσμευση του προέδρου του ΠαΣοΚ ότι « θα δοθεί πολιτική προτεραιότητα σε έναν τομέα που δίνει 18%-20% » στην οικονομία της χώρας μετέφερε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Αντζελα Γκερέκου, η οποία συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση μαζί με τις κυρίες Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τους κκ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Παπακωνσταντίνου . Οπως σημειώνει η κυρία Γκερέκου, στόχος είναι ο τομέας να γίνει πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, ενώ κύριο μέλημα είναι να υπάρξει εθνική στρατηγική για τον τουρισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk