«Πλήρης απελευθέρωση της επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια»

Την πλήρη απελευθέρωση της επίγειας εξυπηρέτησης προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ζητώντας με επιστολή του προς το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τη δραστηριοποίηση δύο εταιρειών σε όλα τα κύρια διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Η πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού για την επίγεια εξυπηρέτηση προβλέπει δύο εταιρείες στα αεροδρόμια Χανίων, Κω και Ζακύνθου, ενώ στα υπόλοιπα 31 αεροδρόμια της χώρας προβλέπεται…

«Πλήρης απελευθέρωση της επίγειας  εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια» | tovima.gr

Την πλήρη απελευθέρωση της επίγειας εξυπηρέτησης προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ζητώντας με επιστολή του προς το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τη δραστηριοποίηση δύο εταιρειών σε όλα τα κύρια διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Η πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού για την επίγεια εξυπηρέτηση προβλέπει δύο εταιρείες στα αεροδρόμια Χανίων, Κω και Ζακύνθου, ενώ στα υπόλοιπα 31 αεροδρόμια της χώρας προβλέπεται μία μόνο εταιρεία. Αυτό υπογραμμίζεται ότι θα οδηγήσει ξανά σε μονοπωλιακές καταστάσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού η εταιρεία που τελικά θα επικρατήσει δεν θα εμποδίζεται στο να διαμορφώνει τιμές σε όποιο επίπεδο επιθυμεί αλλά και να προσφέρει στις αεροπορικές εταιρείες πακέτο υπηρεσιών για όλα τα αεροδρόμια. Ετσι ζητείται να γίνουν ανεξάρτητοι διαγωνισμοί και για τα τουριστικού ενδιαφέροντος αεροδρόμια της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Κεφαλλονιάς, της Σάμου και της Μυτιλήνης, όπως στις περιπτώσεις των Χανίων, της Ζακύνθου και της Κω, όπου διαπιστώνεται η κατάργηση του μονοπωλίου.

Μέσω του ανταγωνισμού, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, μπορούν να προκύψουν ποιοτικά και κυρίως τιμολογιακά οφέλη τα οποία θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Από την άλλη, η διατήρηση μονοπωλιακών καταστάσεων στον χώρο της επίγειας εξυπηρέτησης (ground handling) των αεροδρομίων αλλοιώνει την έννοια διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού με συνέπειες τη χαμηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και την αύξηση του κόστους για το ελληνικό τουριστικό πακέτο. Στα πέντε αεροδρόμια που λειτουργεί σήμερα ο ανταγωνισμός (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα) παρατηρείται σημαντική βελτίωση της ποιότητας, ενώ έχει μειωθεί το κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες κατά 25%-28% περίπου, με θετική επίδραση στη διαμόρφωση της τιμής του τουριστικού πακέτου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk