Κοντά στα 1.000 δολάρια/ουγκιά η τιμή του χρυσού

Ο χρυσός κρατήθηκε κοντά στα 990 δολάρια η ουγκιά την Παρασκευή, σταθεροποιώντας μια ισχυρή διήμερη ανοδική πορεία που ανέβασε τις τιμές του ως και μία πνοή από τα 1.000 δολάρια, ιδιαίτερα εξαιτίας των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και για τους κινδύνους από την άνοδο της αξίας των μετοχών. Και το ασήμι επίσης κρατήθηκε πάνω από τα 16 δολάρια η ουγκιά, ενώ έφθασε κάποια στιγμή, την Πέμπτη, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2008, δηλαδή στα 16,26 δολάρια, τονωμένος από τις τιμές του χρυσού.

Κοντά στα 1.000 δολάρια/ουγκιά η τιμή του χρυσού | tovima.gr

Ο χρυσός κρατήθηκε κοντά στα 990 δολάρια η ουγκιά την Παρασκευή, σταθεροποιώντας μια ισχυρή διήμερη ανοδική πορεία που ανέβασε τις τιμές του ως και μία πνοή από τα 1.000 δολάρια, ιδιαίτερα εξαιτίας των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και για τους κινδύνους από την άνοδο της αξίας των μετοχών.

Και το ασήμι επίσης κρατήθηκε πάνω από τα 16 δολάρια η ουγκιά, ενώ έφθασε κάποια στιγμή, την Πέμπτη, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2008, δηλαδή στα 16,26 δολάρια, τονωμένος από τις τιμές του χρυσού.

Ο χρυσός επωφελείται από την αβεβαιότητα για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς οι επενδυτές που είναι πιο σκεπτικοί για την ανάκαμψη στρέφονται προς τα μέταλλα για να εξασφαλιστούν από τους κινδύνους, ενώ και αυτοί που πιστεύουν πως η ανάκαμψη θα συνεχίσει στρέφονται προς τα μέταλλα ως εξασφάλιση απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους.

Την Πέμπτη ο χρυσός είχε φθάσει στη Νέα Υόρκη ως και στα 990,1 δολάρια η ουγκιά, ενώ μέσα στη συνεδρίαση είχε αγγίξει τα 997,20 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδό της από τις 23 Φεβρουαρίου και ελαφρώς χαμηλότερο από το ανώτατο επίπεδο των 1.030,80 δολαρίων που είχε χτυπηθεί τον Μάρτιο του 2008.

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές χθες ανέκοψε κάπως την ορμή του χρυσού στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά οι αναλυτές είπαν πως ο χρυσός σε κάθε περίπτωση θα ανεβεί κι άλλο αν το δολάριο εξασθενήσει ή αν οι μετοχές χάσουν έδαφος από τα ύψη όπου έχουν φθάσει. « Φαίνεται ότι υπάρχει επιστροφή προς ασφαλή καταφύγια» είπε ο Σάιμον Ουίκ, επικεφαλής πωλήσεων του πολύτιμου μετάλλου στη Scotia Μocatta στο Λονδίνο.

Οι απώλειες στις αγορές αξιών εξηγούν την άνοδο του χρυσού στις αρχές της εβδομάδας, που ξεκίνησε τη Δευτέρα με πτώση κατά 7% των κινεζικών χρηματιστηρίων στην Κίνα, η οποία επεκτάθηκε στη συνέχεια και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο χρυσός κέρδισε τη δική του δυναμική από αυτή την εξέλιξη. «Η άνοδος στην αρχή προήλθε από την αναζήτηση ασφάλειας, όπως γρήγορα έγινε αυτοεκπληρούμενη προφητεία», είπε ο Μπροκ Σάλιερ της Αmbrian. «Ο κόσμος απλώς αγόραζε επειδή ο χρυσός ανέβαινε».

Εν τω μεταξύ τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου για χρυσό στο τμήμα CΟΜΕΧ του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έπεσαν κατά 5,7 δολάρια, στα 992,00 η ουγκιά. Από τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή του ασημιού κρατήθηκε πάνω από τα 16 δολάρια η ουγκιά, περνώντας από ρεκόρ 13 μηνών, ενώ και η πλατίνα ανέβηκε στα 1.252 δολάρια η ουγκιά, από τα 1.249,50 δολάρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk