Η ρευστότητα των οικονομιών και τα μπόνους στην ατζέντα των ισχυρών

Τρεις κρίσιμες για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης πρωτοβουλίες χαρακτηρίζουν το τέλος του καλοκαιριού και την επιστροφή των κυβερνητικών επιτελείων σε ρυθμούς χειμερινούς: Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 στο Λονδίνο, που θα καθορίσει επακριβώς την ατζέντα και θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής του ομίλου την οποία θα φιλοξενήσει στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα. Ενδιαμέσως το προσεχές Σαββατοκύριακο η σουηδική προεδρία της ΕΕ συγκαλεί στη Στοκχόλμη Σύνοδο Κορυφής με στόχο την αποκρυστάλλωση κοινών θέσεων των «27» εν όψει του G20 του Πίτσμπουργκ.

Τρεις κρίσιμες για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης πρωτοβουλίες χαρακτηρίζουν το τέλος του καλοκαιριού και την επιστροφή των κυβερνητικών επιτελείων σε ρυθμούς χειμερινούς: Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 στο Λονδίνο, που θα καθορίσει επακριβώς την ατζέντα και θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής του ομίλου την οποία θα φιλοξενήσει στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα. Ενδιαμέσως το προσεχές Σαββατοκύριακο η σουηδική προεδρία της ΕΕ συγκαλεί στη Στοκχόλμη Σύνοδο Κορυφής με στόχο την αποκρυστάλλωση κοινών θέσεων των «27» εν όψει του G20 του Πίτσμπουργκ. Λόγω των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου η εκπροσώπηση της Ελλάδας και στις τρεις αυτές συναντήσεις θα είναι υπηρεσιακή.

Στη χθεσινή συνάντηση του Λονδίνου οι αρμόδιοι περί τα οικονομικά αξιωματούχοι του G20- πρόκειται για τον όμιλο στον οποίο μετέχουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι 19 μεγαλύτερες ως προς το ΑΕΠ οικονομίες του πλανήτη, μια διευρυμένη λόγω παγκόσμιας κρίσης εκδοχή του G8- επισήμαναν την αφοσίωσή τους στον κοινό στόχο, που είναι η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από τη βαθύτερη και σοβαρότερη ύφεση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σημαντικότερη εξέλιξη από τη χθεσινή συνάντηση είναι το ότι οι εκπρόσωποι των «20» δεν εξέφρασαν ουσιαστικές διαφωνίες ούτε για τον τρόπο, τις μεθόδους και τις πολιτικές εξόδου από την ύφεση. Συμφώνησαν δηλαδή ότι, παρά τις εμφανείς ενδείξεις βελτίωσης της διεθνούς οικονομίας, απαιτείται συντονισμός των δράσεων της διεθνούς κοινότητας και επαγρύπνηση. «Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι η χαλάρωση των πολιτικών τόνωσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας» απεφάνθησαν οι υπουργοί του G20. Με βάση το συμπέρασμα αυτό θα εκπονήσουν τις εισηγήσεις και θα σφυρηλατήσουν τις θέσεις τους οι ηγέτες του ομίλου στη συνάντηση κορυφής του Πίτσμπουργκ.

Δεν ήταν προφανής η συμφωνία περί οικονομικής επαγρύπνησης. Διότι δεν είναι λίγοι οι ειδικοί- μιλάμε για κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες διεθνούς εμβέλειας- που διατυμπανίζουν ότι «τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν», ότι «περάσαμε τον κάβο» και άλλα συναφή. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ είναι ένας εξ αυτών. Ευλόγως θα ερμήνευε κανείς τις δηλώσεις του ευρωτραπεζίτη ως προαναγγελία αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο ο ίδιος έχει σπεύσει επανειλημμένως να ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται προσοχή, ώστε οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν να μη ναρκοθετήσουν την ίδια την ανάκαμψη. Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε χθες στο Βερολίνο (μιλώντας στην Βundesbank μάλιστα) ότι «μια εσπευσμένη εγκατάλειψη των μέτρων τόνωσης των οικονομιών θα υπέσκαπτε τη διαδικασία ανάκαμψης».

Η αλήθεια είναι ότι με την Ιαπωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να έχουν βγει δηλαδή επισήμως από την οικονομική ύφεση (τεχνικώς ορίζεται με την αλληλουχία δύο τριμήνων συρρίκνωσης του ΑΕΠ), τα κυβερνητικά επιτελεία σταθμίζουν το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων στήριξης των εθνικών οικονομιών, που αποσκοπούν κυρίως στην τόνωση της ρευστότητας στις εγχώριες αγορές και υποβοήθησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ως γνωστόν, εκείνο που φοβίζει τις κυβερνήσεις είναι μήπως η υπερβάλλουσα ρευστότητα και η ισχυρή ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης πυροδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντύπωση (θετική…) προκαλεί η σύμπηξη μετώπου για την αναμόρφωση και θωράκιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος με αιχμή του δόρατος τη διαφάνεια και τον έλεγχο των συναλλαγών, όπως και την υιοθέτηση ενός «ορθολογικότερου» συστήματος αμοιβής των τραπεζικών στελεχώνμιλάμε για σύνδεση των μπόνους με τον βασικό μισθό και με τις πραγματικές οικονομικές επιδόσεις και δυνατότητες της τράπεζας. Η υπογραφή του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στην κοινή με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ επιστολή-πρόταση που διατύπωσαν για την περικοπή των μπόνους αποτελεί μια εντυπωσιακή εξέλιξη που θα συμβάλει ουσιαστικά στην παγίωση μιας ευρωπαϊκής δέσμης προτάσεων για τη θωράκιση της παγκόσμιας οικονομίας, το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη. Εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν με τις αλλαγές που προτείνει η Ευρώπη. Γιατί, όπως υπογραμμίζουν οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες, «οι τράπεζες δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σαν να μην είχε ποτέ ξεσπάσει η κρίση»

Σκεπτικισμός για τα καλά νέα
Κατά την πρώτη τους εβδομάδα απωλειών από τον Ιούλιο (και την πέμπτη από τον Μάρτιο) οι επενδυτές στα χρηματιστήρια του κόσμου έχουν να αποφασίσουν για την αξιοπιστία της σημαντικής ανόδου που έχουν πετύχει στις αξίες τους εφέτος. Ο παγκόσμιος δείκτης ΜSCΙ έφθασε την περασμένη εβδομάδα στο ανώτερο επίπεδο των 10 τελευταίων μηνών, προτού βρεθεί σε τροχιά μείωσης την εβδομάδα που πέρασε, αφαιρώντας σχεδόν 5 δισ. δολάρια από τις αγορές αξιών και προσθέτοντας πάνω από 5 δισ. στις αγορές ομολόγων- σύμφωνα με την ΕΡFR Global. Από τα 46 χρηματιστήρια που μετράει η Standard & Ρoor΄s, τα 14 έχουν καταγράψει εφέτος αυξήσεις μεγαλύτερες του 50%, ενώ άλλα 22 αυξήσεις άνω του 25%. Τώρα, εν μέσω δηλώσεων και ενδείξεων ότι ο βιομηχανικός κύκλος σταματά την κατηφόρα του, έχουν να ζυγίσουν και την αξιοπιστία των ρυθμών της ανάκαμψης, αλλά και τους ρυθμιστικούς κινδύνους των διαφόρων συνάξεων, όπως του G20 ή των 10 κεντρικών τραπεζιτών στη Βασιλεία. Το αποτέλεσμα είναι στη χρηματιστηριακή εικόνα οι κινήσεις να είναι αρκετά αποκλίνουσες, ανάλογα με την ήπειρο και τη χώρα. Πτώση του δείκτη Νikkei στο Τόκιο χθες, αλλά άνοδος του Ηang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά, παρασυρμένα και από την άνοδο των αμερικανικών που εισήγαν από την Πέμπτη την ανακοπή της προηγούμενης «διόρθωσης». Ο σκεπτικισμός που διαφαίνεται στο χρηματιστήριο του Τόκιο χθες, στη φωτογραφία, μοιάζει να είναι γενικό τερος. (ΑΡ ΡΗΟΤΟ/ΚΟJΙ SΑSΑΗΑRΑ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk