Η πρωτοκαθεδρία της Google κινδυνεύει από την ιερή συμμαχία των αντιπάλων της

Ιερή συμμαχία σχηματίζουν οι ανταγωνιστικές της Google εταιρείες που εποφθαλμιούν την πρωτοκαθεδρία της στον κυβερνοχώρο. Το τελευταίο διάστημα η Μicrosoft, η Αmazon, η Υahoo! και η Νokia έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες συνεργασίας προκειμένου να χτυπήσουν την ακλόνητη κυρίαρχο- ως σήμερα- στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά η Google βελτιώνει τις τεχνολογικές υποδομές της αναπτύσσοντας νέους αλγόριθμους για την αναζήτηση πληροφοριών, ώστε να προσφέρει στους χρήστες του Ιnternet πιο γρήγορες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες.

Η πρωτοκαθεδρία της Google κινδυνεύει  από την ιερή συμμαχία των αντιπάλων της | tovima.gr

Ιερή συμμαχία σχηματίζουν οι ανταγωνιστικές της Google εταιρείες που εποφθαλμιούν την πρωτοκαθεδρία της στον κυβερνοχώρο. Το τελευταίο διάστημα η Μicrosoft, η Αmazon, η Υahoo! και η Νokia έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες συνεργασίας προκειμένου να χτυπήσουν την ακλόνητη κυρίαρχο- ως σήμερα- στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά η Google βελτιώνει τις τεχνολογικές υποδομές της αναπτύσσοντας νέους αλγόριθμους για την αναζήτηση πληροφοριών, ώστε να προσφέρει στους χρήστες του Ιnternet πιο γρήγορες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στους συνασπισμένους ανταγωνιστές της εισερχόμενη στον χώρο των τηλεπικοινωνιών με τον «πολιορκητικό κριό» που ονόμασε Αndroid. Πρόκειται για το λογισμικό που έχει αναπτύξει για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου. Ηδη από την περασμένη χρονιά το πρώτο «κινητό Google» το οποίο έχει κατασκευάσει η ταϊβανέζικη εταιρεία ΗΤC κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, ενώ και άλλες εταιρείες, όπως η Samsung, η Μotorola και η LG, θα ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν στα επόμενα μοντέλα τους την τεχνολογία της Google.

Την ίδια στιγμή η φινλανδική Νokia ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα κυκλοφορούν τα νέα κινητά που θα διαθέτουν το λογισμικό της Μicrosoft, δηλαδή τα γνωστά σε όλους προγράμματα, όπως το Word, το Εxcel και το Ρowerpoint. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα όπου συγκρούονται τα συμφέροντα των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών εταιρειών. Τον ερχόμενο μήνα η αμερικανική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί περί της νομιμότητας της συμφωνίας μεταξύ της Google και αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων η οποία δίνει τη δυνατότητα στην αμερικανική εταιρεία να ψηφιοποιεί τα εξαντλημένα έργα που δεν κυκλοφορούν στην αγορά ακόμη και αν αυτά καλύπτονται με πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών τους, με σκοπό φυσικά την εμπορική τους εκμετάλλευση. Το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί είναι το 63% επί των εσόδων τα οποία θα προέρχονται από τις διαφημίσεις που θα παρατίθενται στις ηλεκτρονικές σελίδες δίπλα από τα κείμενα, από τις συνδρομές πελατών που θα έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Google, καθώς και από την πώληση μεμονωμένων ψηφιακών βιβλίων. Ολα αυτά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών του βιβλίου, όπως και σε ενώσεις συγγραφέων από την Ευρώπη. Σε αυτόν τον αγώνα όμως δεν είναι μόνοι, καθώς η Μicrosoft, η Αmazon και η Υahoo! ανησυχούν επίσης, για τους δικούς τους λόγους ασφαλώς. Ο ιερός σκοπός, που δεν είναι άλλος από την επικράτηση στον χώρο της ψηφιοποιημένης γνώσης, τους ώθησε να ιδρύσουν σε συνεργασία με μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση τη συμμαχία Οpen Βook, ώστε να αντιμετωπίσουν ενωμένες πιο αποτελεσματικά τον κοινό εχθρό.

Οσο για τον κατ΄ εξοχήν «ζωτικό χώρο» της Google, την αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο, δέχεται και αυτός επίθεση από τη συνήθη ύποπτο, τη Μicrosoft. Η τελευταία διαθέτει από το 2005 τη δική της μηχανή αναζήτησης, την Βing, η οποία όμως χρειάζεται πολλές βελτιώσεις προκειμένου να ανταγωνιστεί αυτήν που προτιμούν όσοι «σερφάρουν» στον κυβερνοχώρο. Και επειδή οι συμμαχίες είναι η προσφιλής τακτική αλλά και μια σχετικά ασφαλής οδός για την ανάπτυξη μιας εταιρείας, η Μicrosoft υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με τη Υahoo! με στόχο να συγκεντρώσουν από κοινού το 15% της αγοράς τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο μερίδιο της Google, η οποία συγκεντρώνει το συντριπτικό ποσοστό του 67%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk