Στα πράγματα

«Η ποιότητα και όχι ο αριθμός έχει σημασία στον τουρισμό»

Στην ποιότητα των επισκεπτών και όχι στους αριθμούς αφίξεων εστιάζει η κυρία Μπριγκίττα Παπασταύρου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του αγροτουριστικού φορέα ΕΛΑΓΡΟ- Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, επισημαίνοντας τη συμβολή του αγροτουρισμού στην ανάπτυξη του τουρισμού και της περιφέρειας.

Στην ποιότητα των επισκεπτών και όχι στους αριθμούς αφίξεων εστιάζει η κυρία Μπριγκίττα Παπασταύρου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του αγροτουριστικού φορέα ΕΛΑΓΡΟ- Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, επισημαίνοντας τη συμβολή του αγροτουρισμού στην ανάπτυξη του τουρισμού και της περιφέρειας.

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του τουρισμού εφέτος στη χώρα;

«Ο τουρισμός στη χώρα μας, απ΄ ό,τι φαίνεται, διατηρεί τη δυναμική του. Αντιστέκεται ο τομέας και δείχνει ότι είναι ο τελευταίος που επηρεάζεται από τη διεθνή κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο πρώτος που θα επανέλθει. Το σημαντικότερο όμως είναι να εστιάζουμε στην ποιότητα των τουριστών που μας επισκέπτονται και όχι τόσο σε αριθμούς αφίξεων».

– Ποια είναι η συμβολή του αγροτουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία;

«Ο τουρισμός, αυτή η παγκόσμια ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία σχετίζεται άμεσα με την οικονομική αλλά και με την κοινωνική ανάπτυξη της κάθε χώρας, επηρεάζεται τα τελευταία χρόνια από τις νέες αξίες της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης. Ο νέος αυτός προσανατολισμός άρχισε να διαμορφώνεται ιδιαίτερα μετά το Παγκόσμιο Συνέδριο του Ρίο (1992), όπου επισημάνθηκαν οι επικίνδυνες συνέπειες που έχει πολλές φορές ο τουρισμός σε σχέση με τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, τη σταθερότητα των οικολογικών συστημάτων και τη διατήρηση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών τής κάθε χώρας. Ετσι σήμερα υιοθετείται διεθνώς μια νέα αντίληψη προσαρμογής της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης και στον τουρισμό (sustainable tourism). Αυτή η νέα αντίληψη επηρεάζει κυβερνήσεις και κέντρα λήψης αποφάσεων στον σχεδιασμό της εθνικής τους τουριστικής πολιτικής. Η στρατηγική αυτή, πέρα από την ποσοτική τουριστική ανάπτυξη, έχει στόχο και τη διατήρηση της ποιότητας στους προορισμούς μιας χώρας, καθώς και την ικανοποίηση των νέων αναζητήσεων που διέπουν τους ταξιδιώτες. Η δημιουργία της Αγροτικός Τουρισμός και Ηπιες Μορφές Αναψυχής ΑΕ με τη διακριτική επωνυμία ΕΛΑΓΡΟ- Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη έρχεται ως απάντηση προκειμένου να κινητοποιήσει και να εμψυχώσει τους κατοίκους της υπαίθρου. Το σίγουρο είναι ότι ο αγροτουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα νέα αξία στο χρηματιστήριο του τουρισμού και γενικότερα της περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι μια πολύτιμη λύση, που δεν θα έχουμε την πολυτέλεια κάποτε στο μέλλον να αναρωτηθούμε γιατί δεν την αξιοποιήσαμε».

– Τι είναι ο αγροτουριστικός φορέας ΕΛΑΓΡΟ και ποιο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του;

«Η σύσταση του φορέα ΕΛΑΓΡΟ – Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου προκειμένου να καλυφθούν τα θεσμικά κενά, ρυθμίζοντας και προωθώντας συγχρόνως λύσεις στα προβλήματα του αδιαμόρφωτου αυτού χώρου του τουρισμού υπαίθρου- αγροτουρισμού και των επιχειρηματιών που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Η εταιρεία καλείται επίσης να εξειδικεύσει το περιεχόμενο του νέου θεσμικού πλαισίου, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την πολυαπασχόληση των κατοίκων της υπαίθρου, δηλαδή την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο νέος φορέας ΕΛΑΓΡΟ- Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη διαθέτει πλέον την επίσημη στήριξη και το κύρος της πολιτείας προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk