Το «Χρονικόν της Αλώσεως» στο Ηρώδειο

Το «Χρονικόν της Αλώσεως», το ορατόριο που συνέθεσε ο Γιώργος Χατζηνάσιος , δύο χρόνια μετά την παρουσίασή του στον Ιστορικό Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, παρουσιάζεται στις 12/9 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η παράσταση βασίζεται στα χρονικά του Γεωργίου Φραντζή, του «ιστορικού της Αλώσεως» και προσωπικού χρονικογράφου του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου , η μουσική της είναι επηρεασμένη από τη βυζαντινή μουσική, ενώ δεν λείπουν και τα σύγχρονα στοιχεία. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος, …

Το «Χρονικόν της Αλώσεως», το ορατόριο που συνέθεσε ο Γιώργος Χατζηνάσιος , δύο χρόνια μετά την παρουσίασή του στον Ιστορικό Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, παρουσιάζεται στις 12/9 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η παράσταση βασίζεται στα χρονικά του Γεωργίου Φραντζή, του «ιστορικού της Αλώσεως» και προσωπικού χρονικογράφου του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου , η μουσική της είναι επηρεασμένη από τη βυζαντινή μουσική, ενώ δεν λείπουν και τα σύγχρονα στοιχεία.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος, μιλώντας στο «Βήμα» για το εν λόγω έργο, με το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, πρωτοασχολήθηκε το 1997 και δύο χρόνια μετά το είχε γράψει, σημείωσε ότι «η αφορμή για να συνθέσω το “Χρονικόν της Αλώσεως” ξεκίνησε από μια ανάγκη να διασκεδάσω τη φήμη που είχα δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, ότι είμαι ένας δυτικός συνθέτης. Επομένως ήθελα να διασκεδάσω τη φήμη αυτού του δυτικού συνθέτη, με ένα ιστορικό έργο το οποίο όμως να μην είναι αρχαίο, επειδή εγώ δεν πιστεύω στις νύξεις που γίνονται όσον αφορά την πιστότητα της αρχαϊκής μουσικής στις διάφορες τραγωδίες. Οδηγήθηκα λοιπόν στη βυζαντινή μουσική. Εγώ μικρός ήμουν παιδί της εκκλησίας, χωρίς να είμαι θρησκόληπτος ή θρησκομανής. Είχα ανδρωθεί με αυτούς τους ήχους, ρωτούσα και μάθαινα και ήθελα να εκφραστώ μέσα από τη μουσική φόρμα που κανείς δεν τολμά να την αγγίξει επειδή δεν αρέσει η βυζαντινή μουσική. Εγώ όμως θέλησα να κάνω μελωδίες με χροιά βυζαντινής παράδοσης. Ετσι βγήκαν ωραία ακούσματα. Αυτή τη μιάμιση ώρα που διαρκεί το έργο ο κόσμος ευχαριστιέται μουσική χωρίς να είναι ο Χατζηνάσιος. O Χατζηνάσιος μπορεί να είναι στο background της συμφωνικής ορχήστρας». Ο συνθέτης σημείωσε επίσης ότι «η παράσταση δεν έχει σκοπιμότητες εθνικιστικές ή πατριωτικές. Το ορατόριο γράφτηκε με γνώμονα το “η Τέχνη για την Τέχνη” ».

Στο «Χρονικόν της Αλώσεως» συμμετέχουν ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος στον ρόλο του Μωάμεθ και ο Αγγελος Αντωνόπουλος στον ρόλο του ιστοριογράφου-αφηγητήΓεωργίου Φραντζή. Το έργο θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, η μεικτή Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε διδασκαλία Αντώνη Κοντογεωργίου , ενώ συμμετέχουν οι Χρήστος Τσιαμούλης, Ανδρέας Σκάνδαλος, Δημοσθένης Χαλκιόπουλος. Η έμμετρη και πεζή απόδοση τμημάτων του αυθεντικού κειμένου υπογράφεται από τον Τάσσο Ρούσσο, η σκηνοθεσία από τον Σταύρο Τσακίρη, τα σκηνικά και τα κοστούμια από τον Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί από την Ελευθερία Ντεκώ.

O Σταύρος Τσακίρης, σκηνοθέτης της παράστασης, υπογράμμισε ότι «δεν είναι ένα κείμενο πένθιμο ή ιστορικό, αλλά αγάπης και αποκατάστασης ενός ανθρώπου. Του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Μάλιστα, όπως ο Γιώργος Φραντζής στα χρονικά του υπαινίσσεται τον φόβο μεταξύ του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και του Μωάμεθ, αυτό υπαινίσσεται και η παράσταση ». Ο Γρηγόρης Βαλτινός στάθηκε στο γεγονός ότι η παράσταση δεν έχει « καμία εθνιστική φανφάρα ή έξαρση», κάνοντας επίσης λόγο «για μια πλήρη θεατρική παράσταση με σύγχρονη και μοντέρνα απόδοση κειμένων και μουσικής. Είναι ένα απολύτως ψύχραιμο έργο το οποίο ο θεατής μπορεί να το παρακολουθεί και να σκέφτεται» . Στόχος του συνθέτη του ορατορίου είναι, όπως σημειώνει, οι θεατές του Ηρωδείου «να εισπράξουν τη δύναμη του σώματος και της ψυχής όλων των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος σε αυτήν. Θέλω να εισπράξουν μια αγαλλίαση που θα τους δώσει μια μουσική που θα τους εντυπωσιάσει».

Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), στα ταμεία του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, με πιστωτική κάρτα, τηλέφωνο 210 327.200, και μέσω Ιnternet (www.herodeion-events.gr). Τιμές εισιτηρίων: 60, 50, 40, 30, 20, 15 (φοιτητικό) ευρώ. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων της Κωνσταντινούπολης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk