Δύσκολες αποφάσεις

«Αγκάθι» τα ονόματα που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα για τα γαλάζια ψηφοδέλτια

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται πως εξελίσσεται η διαδικασία κατάρτισης γαλάζιων ψηφοδελτίων, αφενός επειδή πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για «κόψιμο» ονομάτων που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, αφετέρου λόγω δυστοκίας στην ανεύρεση νέων, ισχυρών υποψηφίων που μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα της ΝΔ.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται πως εξελίσσεται η διαδικασία κατάρτισης γαλάζιων ψηφοδελτίων αφενός επειδή πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για «κόψιμο» ονομάτων που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, αφετέρου δυστοκίας στην ανεύρεση νέων, ισχυρών υποψηφίων που μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα της ΝΔ στις περιφέρειές τους.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων έχει μπλοκάρει, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των αποκλεισμών όσων στελεχών έχουν εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Ο Κ.Καραμανλής αναμένεται να προαναγγείλει, άμεσα ή έμμεσα, από το βήμα της ΔΕΘ τις καρατομήσεις, εξαναγκάζοντας ουσιαστικά ορισμένους από τους βουλευτές να επιλέξουν μόνοι τους τον δρόμο της παραίτησης.

Κομματικοί παράγοντες επικαλούνται τις περιπτώσεις των Μ.Λιάπη, Γ.Βουλγαράκη και Ι.Μανώλη, για τους οποίους εκτιμούν ότι θα βρίσκονταν στη λίστα των αποκλεισμένων. Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι με αυτή την κίνηση ο Κ.Καραμανλή μπορεί να κλείσει από τη ΔΕΘ κάποιες από τις μεγάλες πληγές που άνοιξαν πέρυσι για τη ΝΔ, από το ίδιο βήμα, δίνοντας παράλληλα και μια ώθηση στο κόμμα, στην αφετηρία της προεκλογικής μάχης.

Είναι προφανές ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι υπόλοιποι Βατοπαιδινοί βουλευτές (Π.Δούκας, Ευ.Μπασιάκος, Αλ.Κοντός) και ο Αρ.Παυλίδης, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται εκτός συνδυασμών, όπως λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, εκτιμούν ότι η λίστα των καρατομήσεων μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους από δέκα βουλευτές, καθώς είναι πιθανόν να προστεθούν σε αυτήν όλα τα γαλάζια στελέχη που ενεπλάκησαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε σκανδαλώδεις υποθέσεις ή που πρωταγωνίστησαν στο γαλάζιο αντάρτικο.

Από την άλλη, η απογοήτευση που εικρατεί σε πολλές κομματικές οργανώσεις της ΝΔ στη χώρα κάνει πολλά στελέχη που είναι προβεβλημένα στην περιοχή τους να μην εμφανίζονται πρόθυμα να ενταχθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΝΔ και με την προσπάθεια προώθησης γυναικών στους συνδυασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές λίστες με πιθανές υποψήφιες είχαν κληθεί πριν από λίγες εβδομάδες από τον κ. Ζαγορίτη να καταρτίσουν οι κομματικοί περιφερειάρχες, αλλά ελάχιστα από τα ονόματα που προτάθηκαν έχουν «περάσει» τον έλεγχο της Ρηγίλλης.

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk