Μια 50χρονη έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός στο Ιράν των ισλαμιστών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ Την πρώτη γυναίκα υπουργό μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν ενέκρινε χθες το κοινοβούλιο της χώρας, κατόπιν πρότασης του σκληροπυρηνικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η επανεκλογή του οποίου προκάλεσε αιματηρές ταραχές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 72 άνθρωποι. Πρόκειται για την υπουργό Υγείας Μαρζιέχ Βαχίντ Νταστγερντί , γυναικολόγο και πρώην μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου. Η 50χρονη κυρία Νταστγερντί υποστηρίζει τη δημιουργία υγειονομικών κέντρων μόνο για γυναίκες και την επέκταση της ιατρικής εκπαίδευσης των γυναικών.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ Την πρώτη γυναίκα υπουργό μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν ενέκρινε χθες το κοινοβούλιο της χώρας, κατόπιν πρότασης του σκληροπυρηνικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η επανεκλογή του οποίου προκάλεσε αιματηρές ταραχές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 72 άνθρωποι. Πρόκειται για την υπουργό Υγείας Μαρζιέχ Βαχίντ Νταστγερντί , γυναικολόγο και πρώην μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου.

Η 50χρονη κυρία Νταστγερντί υποστηρίζει τη δημιουργία υγειονομικών κέντρων μόνο για γυναίκες και την επέκταση της ιατρικής εκπαίδευσης των γυναικών. Αλλες δύο κυρίες που προτάθηκαν από τον ιρανό πρόεδρο να αναλάβουν υπουργεία απορρίφθηκαν στη Βουλή.

« Με μια γυναίκα στο Υπουργικό Συμβούλιο, όλες μας εδώ στο Ιράν έχουμε επιτύχει το πολυαναμενόμενο όνειρό μας » είπε η κυρία Νταστγερντί. Αλλοι 18 από τους 21 υπουργούς που πρότεινε ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έλαβαν την έγκριση του κοινοβουλίου.

O διορισμός που προκάλεσε τις πιο έντονες, αυτή τη φορά, διεθνείς αντιδράσεις είναι αυτός του Αχμάντ Βαχιντί στο υπουργείο Αμυνας. Καταζητούμενος από την Αργεντινή και την Ιντερπόλ για ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση κατά Εβραϊκού Κέντρου στο Μπουένος Αϊρες το 1994, ο Βαχιντί δήλωσε αμέσως μετά την υπερψήφισή του από το κοινοβούλιο ότι ο διορισμός του είναι ένα « χαστούκι κατά του Ισραήλ ». Κατά την επίθεση στο Μπουένος Αϊρες είχαν σκοτωθεί 85 άνθρωποι. Οι ΗΠΑ τον θεωρούν « τρομοκράτη» .

Από τους υπουργούς που έλαβαν χθες ψήφο εμπιστοσύνης από το ιρανικό κοινοβούλιο, ο στρατηγός Βαχιντί ήταν εκείνος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, 227 επί συνόλου 290. Πρώην επικεφαλής μιας ειδικής ομάδας των Φρουρών της Επανάστασης, ο ηλικίας 51 ετών Βαχιντί υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κατά την πρώτη προεδρική θητεία του προέδρου Αχμαντινετζάντ, αλλά και κατά την προεδρία του μεταρρυθμιστή Μοχάμαντ Χαταμί.

Η Αργεντινή μίλησε για « περιφρόνηση της Δικαιοσύνης καθώς και των θυμάτων της επίθεσης ».

Το ιρανικό κοινοβούλιο απέρριψε τους υποψηφίους για την ανάληψη των υπουργείων Ενέργειας, Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Το 2005, στην ίδια διαδικασία είχαν απορριφθεί τέσσερις από τις επιλογές του νεοεκλεγέντος τότε προέδρου. Αν και το ιρανικό κοινοβούλιο αποτελείται από συντηρητικούς, ορισμένοι από τους υποστηρικτές του σκληροπυρηνικού ιρανού προέδρου τον έχουν εγκαταλείψει μετά τις εκλογές.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk