Ερωτήματα με οξείες αιχμές προς τον κ. Ν. Ζαγοριανό

Εκλεισε ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων στον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και Δικαστών κ. Ι. Παπανικολάου, ο οποίος διενεργεί την πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση Siemens, κ. Ν. Ζαγοριανού. Χθες κατέθεσε για αρκετές ώρες ο δικηγόρος κ. Ι. Μαντζουράνης , συνήγορος του προφυλακισμένου στελέχους της Siemens Ι. Σκαρπέλη. Ο κ. Μαντζουράνης ανάπτυξε κατά την κατάθεσή του την αντιδικονομική, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά του κ.

Εκλεισε ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων στον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και Δικαστών κ. Ι. Παπανικολάου, ο οποίος διενεργεί την πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση Siemens, κ. Ν. Ζαγοριανού.

Χθες κατέθεσε για αρκετές ώρες ο δικηγόρος κ. Ι. Μαντζουράνης , συνήγορος του προφυλακισμένου στελέχους της Siemens Ι. Σκαρπέλη. Ο κ. Μαντζουράνης ανάπτυξε κατά την κατάθεσή του την αντιδικονομική, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά του κ. Ζαγοριανού, ενώ παράλληλα προσκόμισε μεγάλο όγκο εγγράφων που αφορούν ενέργειες του 4ου ειδικού ανακριτή. Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν στον κ. Παπανικολάου είναι δικηγόροι, δημοσιογράφοι, κτλ.

Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου ζήτησε από τον κ. Ζαγοριανό ως την ερχόμενη Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου να δώσει εγγράφως εξηγήσεις. Μάλιστα, θα του χορηγήσει σήμερα αντίγραφα όλων των καταθέσεων των μαρτύρων που εξετάστηκαν, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει λεπτομερέστερα σε όσα του καταλογίζουν.

Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων κάλεσε τον κ. Ζαγοριανό να δώσει εξηγήσεις για ενέργειες και πράξεις του από τις οποίες ορισμένες έδωσαν τη δυνατότητα στον τέως διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ηellas Μιχ. Χριστοφοράκο και στον καταζητούμενο πρώην γενικό οικονομικό διευθυντή του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της εταιρείας Χρ. Καραβέλα να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης διερευνά:

* Αν ο κ. Ζαγοριανός χειραγωγήθηκε από τρίτα πρόσωπα κατά το ανακριτικό του έργο και δεν ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα τη δικαστική του συνείδηση, όπως είχε υποχρέωση. * Αν ο κ. Ζαγοριανός υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας που έχει ως ανακριτής, αποφεύγοντας να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τον κατηγορούμενο Χριστοφοράκο και τον καταζητούμενο Καραβέλα με αποτέλεσμα να διαφύγουν και τα δύο στελέχη της Siemens στο εξωτερικό. * Γιατί δεν συμπεριέλαβε ο κ. Ζαγοριανός στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για την παράδοση του Χριστοφοράκου και πράξεις της περιόδου 2004- 2007, οι οποίες αποδεδειγμένα είχαν τελεστεί, όπως προκύπτει από την καταδικαστική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και την ομολογία του ίδιου ενώπιον των γερμανικών αρχών.

* Αν ο κ. Ζαγοριανός διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αρνούμενος, με το πρόσχημα ότι δεν τους αφορούν, να χορηγήσει στους κατηγορουμένους το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων και των Δικαστών πριν από την είσοδο του νέου δικαστικού έτους, που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου, θα έχει αποφασίσει για την πειθαρχική «τύχη» του κ. Ζαγοριανού. Δηλαδή αν θα ασκήσει ή όχι σε βάρος του πειθαρχική δίωξη.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της Siemens «έφυγε» από τα χέρια του κ. Ζαγοριανού μετά την αιφνίδια ενέργεια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών, προκειμένου η έρευνα για τη Siemens να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk