Τα γλυκαντικά κάνουν κακό στη δίαιτα

ΛΟΝΔΟΝΟ Oι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες τις οποίες προτιμούν πολλά άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα, όχι μόνο δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά μπορούν αντιθέτως να… ανεβάσουν τον δείκτη της ζυγαριάς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανακάλυψαν ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να διαχωρίσει τα υποκατάστατα της ζάχαρης με τις λίγες θερμίδες τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων από την αληθινή ζάχαρη. Τα τεχνητά γλυκαντικά συμπεριφέρονται με τρόπο παρόμοιο με εκείνον της ζάχαρης, ενεργοποιώντας αισθητήρες ανίχνευσης του εντέρου οι οποίοι παίζουν ρόλο-«κλειδί» στην απορρόφηση της γλυκόζης.

ΛΟΝΔΟΝΟ Oι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες τις οποίες προτιμούν πολλά άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα, όχι μόνο δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά μπορούν αντιθέτως να… ανεβάσουν τον δείκτη της ζυγαριάς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανακάλυψαν ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να διαχωρίσει τα υποκατάστατα της ζάχαρης με τις λίγες θερμίδες τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων από την αληθινή ζάχαρη. Τα τεχνητά γλυκαντικά συμπεριφέρονται με τρόπο παρόμοιο με εκείνον της ζάχαρης, ενεργοποιώντας αισθητήρες ανίχνευσης του εντέρου οι οποίοι παίζουν ρόλο-«κλειδί» στην απορρόφηση της γλυκόζης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το σώμα λαμβάνει σήμα να προχωρήσει σε επεξεργασία της επιπλέον ζάχαρης που λαμβάνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας από τη διατροφή του- άρα και όλων των θερμίδων τις οποίες η ζάχαρη… κουβαλάει μαζί της. Τι σημαίνει αυτό για το άτομο που βρίσκεται σε δίαιτα; Ελάχιστη ή και καθόλου απώλεια βάρους ενώ μακροπρόθεσμα ακόμη και επιπλέον κιλά. Οπως ανέφερε η επικεφαλής των ερευνητών καθηγήτρια Σοράγια Σιράζι- Μπίτσεϊ «αν κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μάλλον δεν θα τον βοηθήσουν. Η σύστασή μου προς όλους είναι να καταναλώνουν φυσικές τροφές, αλλά σε μικρότερες ποσότητες».

Η καθηγήτρια και η ομάδα της κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας στο λεπτό έντερο τη διαδικασία κατά την οποία η γλυκόζη των τροφών απορροφάται και φθάνει τελικώς στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένα κύτταρα τα οποία ανιχνεύουν τη ζάχαρη, εκλύοντας ορμόνες ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά των σακχάρων μέσω των τοιχωμάτων του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος, όπου τελικώς είτε διασπάται είτε μετατρέπεται σε λίπος.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα εκλύουν όμως ορμόνες και όταν «συναντούν» τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχοντας λάβει το σήμα το έντερο απορροφά την αληθινή ζάχαρη.

Η καθηγήτρια Σιράζι- Μπίτσεϊ σημειώνει ότι «η μελέτη μας έδειξε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ενεργοποιούν τον ανιχνευτή γλυκόζης και αυξάνουν έτσι την ικανότητα του εντέρου να απορροφά περισσότερη γλυκόζη. Κάποιο άτομο πίνει για παράδειγμα ένα αναψυκτικό διαίτης για να παραμείνει αδύνατο αλλά τελικώς καταφέρνει το αντίθετο, δεδομένου ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ενεργοποιούν τον αισθητήρα ανίχνευσης της γλυκόζης με αποτέλεσμα να λαμβάνεται περισσότερη γλυκόζη από τη διατροφή ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk