«Κοσμικός κανίβαλος» η Ανδρομέδα

ΛΟΝΔΙΝΟ Νέες παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες που έδειχναν ότι η Ανδρομέδα, ο πλησιέστερος στον δικό μας γαλαξίας, είναι ένας από τους λεγόμενους «κανίβαλους» του Διαστήματος. Η Ανδρομέδα, λόγω του τεράστιου μεγέθους της, ασκεί πολύ ισχυρή έλξη στους μικρότερους γαλαξίες που βρίσκονται κοντά σε αυτή. Επιστημονική ομάδα, χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό τηλεσκόπιο που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Μaune Κea στη Χαβάη, είδε τον κοσμικό χορό καταστροφής που λαμβάνει χώρα στη γαλαξιακή μας γειτονιά.

ΛΟΝΔΙΝΟ Νέες παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες που έδειχναν ότι η Ανδρομέδα, ο πλησιέστερος στον δικό μας γαλαξίας, είναι ένας από τους λεγόμενους «κανίβαλους» του Διαστήματος. Η Ανδρομέδα, λόγω του τεράστιου μεγέθους της, ασκεί πολύ ισχυρή έλξη στους μικρότερους γαλαξίες που βρίσκονται κοντά σε αυτή.

Επιστημονική ομάδα, χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό τηλεσκόπιο που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Μaune Κea στη Χαβάη, είδε τον κοσμικό χορό καταστροφής που λαμβάνει χώρα στη γαλαξιακή μας γειτονιά. Ο μικρός σε μέγεθος Τριγωνικός Γαλαξίας προσπαθεί απεγνωσμένα εδώ και εκατοντάδες εκατ. χρόνια να ξεφύγει από την Ανδρομέδα, που θέλει να τον «κατασπαράξει». Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το «κυνήγι» της Ανδρομέδας θα συνεχιστεί για περίπου 3 δισ. έτη, όταν τελικά ο Τριγωνικός Γαλαξίας θα υποκύψει στην ισχύ της και θα τον καταπιεί.

Η καλλιτεχνική απεικόνιση που δημιούργησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είναι ουσιαστικά μια χαρτογράφηση στην οποία παρουσιάζεται η κίνηση του Τριγωνικού Γαλαξία, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Ανδρομέδα.

Η έλξη που του ασκεί τον υποχρεώνει να την πλησιάζει επικίνδυνα, αλλά τελικά αυτός καταφέρνει να ξεφύγει, παραμένοντας όμως στο βαρυτικό της βεληνεκές, γεγονός που τελικά θα αποβεί μοιραίο για εκείνον. Η Ανδρομέδα έχει διάμετρο 200.000 ετών φωτός και έχει 1,5 φορά μεγαλύτερη μάζα από τον δικό μας γαλαξία, περιλαμβάνοντας περί τα 300 (ίσως και 400) δισ. άστρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk