Μετέτρεψε τους υπουργούς σε κομματάρχες

Τα διαλυτικά φαινόμενα που προκαλεί στο εσωτερικό της ΝΔ η απόφασή του να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές επιχειρεί να εξουδετερώσει από χθες ο κ. Κ. Καραμανλής , σχεδιάζοντας ταυτoχρόνως τα βήματα της επικοινωνιακής αντεπίθεσης που θα εξαπολύσει, ξεκινώντας το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ. Σε μια προσπάθεια να επανασυσπειρώσει τους υπουργούς γύρω του, τους τοποθέτησε όλους στην Επιτροπή Εκλογών, μετατρέποντάς τους σε κομματάρχες, παρακάμπτοντας συγχρόνως με αυτό τον τρόπο το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος· το οποίο δεν ελέγχει πλέον λόγω της συμμετοχής σε αυτό των κκ.

Τα διαλυτικά φαινόμενα που προκαλεί στο εσωτερικό της ΝΔ η απόφασή του να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές επιχειρεί να εξουδετερώσει από χθες ο κ. Κ. Καραμανλής , σχεδιάζοντας ταυτoχρόνως τα βήματα της επικοινωνιακής αντεπίθεσης που θα εξαπολύσει, ξεκινώντας το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ. Σε μια προσπάθεια να επανασυσπειρώσει τους υπουργούς γύρω του, τους τοποθέτησε όλους στην Επιτροπή Εκλογών, μετατρέποντάς τους σε κομματάρχες, παρακάμπτοντας συγχρόνως με αυτό τον τρόπο το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος· το οποίο δεν ελέγχει πλέον λόγω της συμμετοχής σε αυτό των κκ. Γ. Βουλγαράκη και Β. Πολύδωρα. Ο κ. Καραμανλής προγραμματίζει μια δυναμική πολιτική εμφάνιση αύριο το βράδυ, στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ, ελπίζοντας ότι με αυτή θα συσπειρώσει και τους οπαδούς του που εκφράζουν ακόμη διαφωνίες για την επιλογή των πρόωρων εκλογών. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την εξαγγελία των εκλογών όμως, η ΝΔ δίνει την εικόνα κόμματος που φυλλορροεί, ιδιαίτερα μετά την ηχηρή αποχώρηση του κ. Μ. Λιάπη και με την προσχώρηση των πρώην βουλευτών κκ. Δ. Κωνσταντάρα και Γ. Γαρουφαλιά στον ΛΑΟΣ.

Ο κ. Καραμανλής άρχισε από χθες το απόγευμα να συνθέτει την ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ με βασικές του επιδιώξεις να εμπνεύσει αισιοδοξία στους ψηφοφόρους του και να αναδείξει ταυτοχρόνως τα πλεονεκτήματα που ο ίδιος και η παράταξή του διαθέτουν σε σύγκριση με τον κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ.

O Πρωθυπουργός θα φθάσει το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, αφού δεν τροποποίησε το πρόγραμμά του μετά την ανακοίνωση των εκλογών. Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής θα παραχωρήσει στους δημοσιογράφους συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και για όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τα στελέχη της ΝΔ. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» ο κ. Καραμανλής θα ξεκαθαρίσει και πάλι πως δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ θα εγκαινιάσει μια στρατηγική μετωπικής αντιπαράθεσης με τον ΛΑΟΣ.

Η αυριανή ομιλία του κ. Καραμανλή θα είναι κυρίως πολιτική, αλλά θα υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στην οικονομία και στην προσπάθεια που κατέβαλε η ΝΔ να περιορίσει τα ελλείμματα και τις σπατάλες.

Η καθαρά προεκλογική δραστηριότητα του κ. Καραμανλή ξεκινά από τη Δευτέρα, ενώ στα τέλη της άλλης εβδομάδας θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό ο κ. Πρ. Παυλόπουλος και πιθανώς και ο κ. Ευ. Αντώναρος, στον οποίο ο Πρωθυπουργός θα αναθέσει ειδικά καθήκοντα σχεδιασμού της προεκλογικής και επικοινωνιακής καμπάνιας του κόμματος.

Ο κ. Καραμανλής συγκάλεσε χθες για τελευταία φορά το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνοντας στους υπουργούς του ότι θα συμμετέχουν όλοι στην Επιτροπή Εκλογών που θα συγκροτήσει, η οποία και θα καταρτίσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο κ. Καραμανλής κατέφυγε στην ασυνήθιστη αυτή κίνηση (καθώς συνδέει ευθέως το κράτος με τον κομματικό του μηχανισμό), αφενός για να μη δημιουργηθούν υποψίες ή παράπονα ότι ευνοεί συγκεκριμένους εν όψει εκλογών, αλλά και για να μη χρειαστεί να επιλέξει. Συγχρόνως, με τον τρόπο αυτό παρακάμπτει το Πολιτικό Συμβούλιο (όπως έκανε και στις ευρωεκλογές) για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις όταν ανακοινώσει αποκλεισμούς βουλευτών από τους εκλογικούς συνδυασμούς. Υπενθυμίζεται πως στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει να συνεδριάσει από τα τέλη του 2007, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι κκ. Γ. Βουλγαράκης, Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης και Μαριέττα Γιαννάκου, τους οποίους δεν ελέγχει.

«Ξέρω ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη. Και πρέπει όλοι να τα δώσουμε όλα» υπογράμμισε χθες μιλώντας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. «Συντονισμένα, συλλογικά, με μια ψυχή. Λάθη, αστοχίες, αβασάνιστες τοποθετήσειςδεν συγχωρούνται» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και κλείνοντας την ομιλία του κατέληξε: «Τώρα είναι ώρα για αγώνα. Κανένας να μη λιποψυχήσει. Μπορούμε να κερδίσουμε- θα κερδίσουμε- και αυτή τη μάχη».

Αιτιολογώντας εξάλλου την απόφασή του να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, απέδωσε και πάλι την ευθύνη στο ΠαΣοΚ και σημείωσε: «Η απόφαση που ανακοίνωσα χθες δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είναι μια απόφαση ευθύνης. Μια απόφαση που ελήφθη με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ηταν αδιανόητο να αφήσω την πατρίδα μας να σέρνεταιγια έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής προεκλογικής ατμόσφαιρας.

Είδαμε όλοι ότι, στο τελευταίο διάστημα, με ευθύνη του ΠαΣοΚ και ορισμένων συνδικάτων, είχε αρχίσει να καλλιεργείται ένα αντιπαραγωγικό και επικίνδυνο κλίμα. Είχε αρχίσει ένας έντονος διαγκωνισμός διεκδικήσεων από τα συνδικάτα. Αλλά και μια ακατάσχετη πλειοδοσία υποσχέσεων από το ΠαΣοΚ. Γενικόλογες και ανέφικτες υποσχέσεις σε όλους και για όλα. Και αυτό άρχισε να δημιουργεί ένα κλίμα κοινωνικής έντασης. Και αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής προέβη και σε δεύτερη τηλεοπτική δήλωση χθες, μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει και επισήμως στους πολίτες ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου.

«Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέλυσα τους λόγους που με οδήγησαν στο να ζητήσω νωπή λαϊκή εντολή. Τόνισα πως οι λόγοι αυτοί συνδέονται με την εθνική πρόκληση της αντιμετώπισης των σοβαρών συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Ειδικά το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της οικονομίας» τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος εμφανίστηκε χθες με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εμφανώς ανακουφισμένος που δεν έχει πλέον μπροστά του δύσκολες αποφάσεις.

Η επιστολή προς τον Κάρολο Παπούλια
O κ. Κ. Καραμανλής παρέδωσε χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Προεδρικό Μέγαρο επιστολή προς τον κ. Κ. Παπούλια, στην οποία, αιτιολογώντας την απόφασή του, υπογραμμίζει:

«Για να συνεχισθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα και ν΄ αντιμετωπισθείμε το λιγότερο δυνατό κόστος για το κοινωνικό σύνολοη οικονομική κρίση απαιτείται να ληφθούν, κυρίως για τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια, συγκεκριμένες αποφάσεις με την αντίστοιχη προοπτική. Οι αποφάσεις αυτές αφορούνπρωτίστως την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων, τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών- χωρίς βεβαίως να θίγεται ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους δικαίου- και την οργάνωση των απαραίτητων για την εμπέδωση της οικονομικής ανάπτυξης διαρθρωτικών αλλαγών. Η λήψη και η αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων αυτών προϋποθέτει, όπως είναι αυτονόητο, το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Δυστυχώς, το περιβάλλον αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Και τούτο διότι, με αποκλειστική ευθύνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει δηλώσει σαφώς και απεριφράστως ότι δεν πρόκειται να συμπράξει στην επανεκλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι, εν πάση περιπτώσει, θα οδηγηθούμε έτσι σε πρόωρες εκλογές, η χώρα βαδίζει πλέον στον δρόμο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου ως τον Μάρτιο του 2010. Το προεκλογικό αυτό κλίμα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μέσα στη συγκυρία που εξέθεσα, είναι, κατά κοινή πεποίθηση, ό,τι χειρότερο για την οικονομία μας και άραγια τον τόπο.

Υπό τα δεδομένα αυτά και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου του 2009, με εξουσιοδότησε να σας προτείνω, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 παρ. 2

και 3 του Συντάγματος, τη διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009 και την προκήρυξη εκλογών την 4η Οκτωβρίου 2009, για ν΄ ανανεωθεί η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση και ν΄ αντιμετωπισθεί το εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας που προεξέθεσα. Επίσης, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 41 παρ.

3 του Συντάγματος, και, με βάση την ίδια εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, σας προτείνω να συγκληθεί η νέα Βουλή σε Σύνοδο τη 14η Οκτωβρίου 2009».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk