Με μοντέλο ευρωεκλογών προχωρεί το ΠαΣοΚ

Με πανηγυρικό τρόπο άρχισαν οι προεκλογικές εκδηλώσεις του ΠαΣοΚ χθες στο Θησείο, όπου γιορτάστηκε η 35η επέτειος από την ίδρυση του κόμματος. Η σύμπτωση της προκήρυξης των εκλογών με την επέτειο ίδρυσης του ΠαΣοΚ έδωσε στον κ. Γ. Παπανδρέου την ευκαιρία να ανέβει πρώτος στα προεκλογικά μπαλκόνια και να περιγράψει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού οράματος, το οποίο θα αναλύσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Την ίδια ώρα, με πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων του ΠαΣοΚ εν όψει των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Με πανηγυρικό τρόπο άρχισαν οι προεκλογικές εκδηλώσεις του ΠαΣοΚ χθες στο Θησείο, όπου γιορτάστηκε η 35η επέτειος από την ίδρυση του κόμματος. Η σύμπτωση της προκήρυξης των εκλογών με την επέτειο ίδρυσης του ΠαΣοΚ έδωσε στον κ. Γ. Παπανδρέου την ευκαιρία να ανέβει πρώτος στα προεκλογικά μπαλκόνια και να περιγράψει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού οράματος, το οποίο θα αναλύσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Την ίδια ώρα, με πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων του ΠαΣοΚ εν όψει των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Οι συσκέψεις ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, ενώ το πρώτο στάδιο της σχετικής διαδικασίας θα έχει ολοκληρωθεί ως το βράδυ της Κυριακής.

Ενα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με απευθείας επικοινωνία μεταξύ των κκ. Παπανδρέου και Κ.Σημίτη , είναι ο τρόπος δραστηριοποίησης του πρώην πρωθυπουργού εν όψει της αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου. Ο κ. Σημίτης επιστρέφει αύριο στην Αθήνα και αναμένεται ότι εντός των ημερών θα υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή ανήκει στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος στην Α΄ Πειραιά. Προκειμένου να αποφευχθούν τα πειράματα στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο, αποφασίστηκε ότι θα ακολουθηθεί το δοκιμασμένο μοντέλο «Ραγκούση- Παπακωνσταντίνου», με τον πρώτο να καταλαμβάνει μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να μην υπόκειται στους περιορισμούς του εκλογικού νόμου και να έχει δυνατότητα πολλαπλών τηλεοπτικών εμφανίσεων και παρεμβάσεων και τον δεύτερο να διατηρεί τη θέση του ευρωβουλευτή και την ιδιότητα του εκπροσώπου Τύπου.

Πρώτο μέλημα του ΠαΣοΚ σε αυτό το στάδιο της προεκλογικής περιόδου είναι να ενισχύσει τα στοιχεία της κυβερνησιμότητάς του. Η σχετική προσπάθεια θα εξελιχθεί σταδιακά και σε αυτό το πλαίσιο ήδη από χθες υπογραμμίστηκε ότι η Ιπποκράτους δεν θα ακολουθήσει τη ΝΔ σε «οποιαδήποτε προσπάθεια τεχνητής πόλωσης επιχειρήσει να κάνει» και «σε οποιαδήποτε λασπολογία επιχειρήσει» . Οπως σημείωσε σχετικώς ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Θα σταθούμε με σεβασμό μπροστά στους έλληνες πολίτες, με προτάσεις, με λύσεις για τα προβλήματά τους, για την επόμενη μέρα». Στο ίδιο πλαίσιο θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων του ΠαΣοΚ, η ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του κ. Παπανδρέου, αλλά και η μεταφορά της προεκλογικής αντιπαράθεσης πέραν του προσωπικού επιπέδου και της σύγκρισης μεταξύ των πεπραγμένων Καραμανλή και των προτάσεων Παπανδρέου.

Ηδη από χθες, εξάλλου, το ΠαΣοΚ έθεσε ζήτημα για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ, σπεύδοντας να προαναγγείλει ότι απορρίπτει το μοντέλο τηλεοπτικής αντιπαράθεσης που εφαρμόστηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές και προαναγγέλλοντας την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης που θα διευκολύνει την αντιπαράθεση.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Ι. Ραγκούση, απευθύνθηκε σύσταση προς τα μέλη και τους υποψηφίους του κόμματος προκειμένου να αποφευχθούν με κάθε τρόπο φαινόμενα και συμπεριφορές αλαζονείας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Την ίδια στιγμή, από το βήμα του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ απευθύνθηκε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, για την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «κάνει πελατειακές μετατάξεις και επιχειρεί να προχωρήσει μια σειρά από προσλήψεις και συμφωνίες διά περιφοράς ή αλλιώς να προκηρύξει έργα παράτυπα». Οπως τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, «δεν έχει τη νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο».

Μετά την εσπευσμένη προκήρυξη των εκλογών, ο κ. Ραγκούσης εξέδωσε χθες δύο εγκυκλίους, με τις οποίες αφενός παραγγέλλει τη συγκρότηση των Νομαρχιακών Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα και αφετέρου επισημαίνει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, ενώ προσδιορίζει τις διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων του κόμματος.

Οι πρώτες συνεδριάσεις των κατά τόπους επιτροπών θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, με κύρια αποστολή τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των προεκλογικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επιτάχυνση της διαδικασίας επιλογής εκλογικών αντιπροσώπων (τριών ανά εκλογικό κέντρο) – η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Επίσης, ζητείται από τις επιτροπές να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν τα ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ετεροδημοτών και αποδήμων. Στην ίδια εγκύκλιο, εξάλλου, ο κ. Ραγκούσης αναφέρεται ειδικώς στη διεξαγωγή μιας προεκλογικής εκστρατείας «ήθους, ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού» και επισημαίνει: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να ζημιώσει τη δημόσια εικόνα του κινήματος με συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ήθος και την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης. Δεν πρέπει να αφήσουμε να παρασυρθεί κανένα στέλεχός μας σε μια άγονη αντιπαράθεση και σε μια τεχνητή πόλωση που μόνο στόχο θα έχει τον αποπροσανατολισμό και τη συσκότιση των μεγάλων προκλήσεων του αύριο». Στη δεύτερη εγκύκλιό του ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ περιγράφει τις διαδικασίες για την ανάδειξη υποψηφίων (πλην των εν ενεργεία βουλευτών). Καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στις διαδικασίες αυτές με τη βεβαιότητα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε τους καλύτερους», όπως σημειώνει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα συνδυαστεί η ανανέωση με την αναγνώριση της προσφοράς. Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες λήγει αύριο, Σάββατο. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να παράσχουν κάθε αναγκαίο στοιχείο στην Επιτροπή Διαφάνειας και σε αυτά συγκαταλέγονται υποχρεωτικά η κατάθεση δήλωσης «πόθεν έσχες» και η ενημέρωση για τυχόν εκκρεμότητες ενώπιον της Δικαιοσύνης, της Διοίκησης και ανεξάρτητων αρχών ή επαγγελματικών πειθαρχικών οργάνων.

«Σημαίνουμε εγερτήριο σε μια συμβολική ημέρα»
Ο κ. Γ. Παπανδρέου άνοιξε χθες τον προεκλογικό αγώνα με μεγάλη συγκέντρωση στο Θησείο
Με προσωπικές δεσμεύσεις για ένα νέο μοντέλο ηγεσίας και διακυβέρνησης, ο κ. Γ. Παπανδρέου κήρυξε χθες την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΠαΣοΚ σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο Θησείο. Αφορμή της προγραμματισμένης συγκέντρωσης ήταν η 35η επέτειος της ίδρυσης του ΠαΣοΚ, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ευνοϊκή συγκυρία της έναρξης της προεκλογικής περιόδου με την 3η του Σεπτέμβρη, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Ηρθαν έτσι τα πράγματα ώστε σήμερα, τη συμβολική αυτή μέρα για όλους μας, να σημάνουμε ξανά εγερτήριο ». Μίλησε με τη βεβαιότητα του νικητή των εκλογών και υπογράμμισε: « Εμείς ξέρουμε ότι η νίκη μάς γεμίζει ευθύνες. Και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται δεν έχει θέση στη δική μου κυβέρνηση ».

Χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά στον κ. Κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι σε αυτές τις εκλογές δεν συγκρούονται απλώς δύο κόμματα, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για την Ελλάδα και τόνισε: « Εκείνοι στα δύσκολα ρίχνουν τις ευθύνες σε όλους εκτός από τον εαυτό τους και φυγομαχούν. Το κάνουν και σήμερα, καταρρέουν κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι πολιτικές τους ». Σε μία από τις σχετικές αναφορές του, επιτιθέμενος κατά της κυβέρνησης και της ΝΔ, υπογράμμισε: « Μας λένε πάλι ότι θα κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν το 2004. Ε, λοιπόν, τέρμα τα ψέματα » για να συμπληρώσει: « Σήμερα τραβάμε μία κόκκινη γραμμή ». Στη συνέχεια επισήμανε με έμφαση ότι «υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γίνει η αρχή. Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα, εντελώς διαφορετική πολιτική ηγεσία».

Επανέλαβε πολλές φορές ότι οραματίζεται το αυτονόητο, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία, το φορολογικό σύστημα. « Πολλοί λένε “όχι”. Αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν. Εγώ λέω “ναι”. Οχι μόνο αλλάζουν, αλλά θα αλλάξουν. Μπαίνω μπροστά σε αυτή τη μάχη. Δεσμεύομαι για μία ηγεσία που θα ξεκινήσει τις ανατροπές από την ίδια την εξουσία » υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

« Ολοι μαζί μπορούμε » επανέλαβε πολλές φορές ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και συνδύασε την προσπάθειά του αυτή, να μεταδώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, με τη δέσμευση: « Μπροστά μας ορθώνονται μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα. Θα δουλέψουμε αδιάκοπα ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk