Η αξιολόγηση της Τουρκίας στην ατζέντα της συνάντησης

Τα σενάρια που ανακύπτουν εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο επί της συμμόρφωσής της με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου χθες στην Αθήνα. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Μ. Κυπριανού συναντήθηκαν λίγο πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών μεταξύ του κ. Δ. Χριστόφια και του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ , υπό τη σκιά και της απαγόρευσης διέλευσης προσκυνητών από το οδόφραγμα του Λιμνίτη με προορισμό τον Αγιο Μάμα.

Τα σενάρια που ανακύπτουν εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο επί της συμμόρφωσής της με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου χθες στην Αθήνα. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Μ. Κυπριανού συναντήθηκαν λίγο πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών μεταξύ του κ. Δ. Χριστόφια και του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ , υπό τη σκιά και της απαγόρευσης διέλευσης προσκυνητών από το οδόφραγμα του Λιμνίτη με προορισμό τον Αγιο Μάμα. Οι κκ. Χριστόφιας και Ταλάτ είχαν πάντως χθες τηλεφωνική συνομιλία και όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Στ. Στεφάνου η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Το μείζον ερώτημα στο οποίο αναζητούν αυτή την περίοδο απάντηση η Αθήνα και η Λευκωσία είναι τι είδους λύση επιδιώκει στο Κυπριακό η Αγκυρα. Αναζητεί μια ουσιαστική λύση ή καλοβλέπει και την περίπτωση της διχοτόμησης; Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη στάση που εκτιμάται ότι θα τηρήσουν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και φυσικά η Βρετανία, αλλά και η Σουηδία η οποία ασκώντας το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ενδέχεται να έχει αυξημένο ρόλο όσο πλησιάζει ο Δεκέμβριος.

Η κυρία Μπακογιάννη προειδοποίησε για άλλη μία φορά την Τουρκία ότι καθώς πλησιάζει το ορόσημο του Δεκεμβρίου «χρόνος υπάρχει ακόμη προκειμένου να συμμορφωθεί η Τουρκία. Αρκεί να αντιληφθεί έγκαιρα ότι εκπτώσεις και ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξουν. Αρκεί να αντιληφθεί ότι η Ενωση δεν δουλεύει έτσι». Και κάλεσε την Αγκυρα να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά για μια βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι στον πρώτο γύρο των συνομιλιών η πρόοδος που σημειώθηκε δεν ήταν αρκετή. Και όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αναφέρθηκε μεν σε πιθανές επιπτώσεις αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά συμπλήρωσε προσεκτικά: «Βεβαίως οι επιπτώσεις ευελπιστούμε ότι θα αποφασισθούν συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση ανάλογα με τις συνθήκες την κατάλληλη στιγμή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk