Πρόωρες εκλογέςΣτις κάλπες με τους καταλόγους των ευρωεκλογών του Ιουνίου

Με υπαρκτό το ενδεχόμενο οι εκλογικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου, στην περίπτωση βεβαίως που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία του πρώτου σε ποσοστά κόμματος, ξεκινά την προσεχή Δευτέρα και επίσημα η προεκλογική περίοδος για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου 2009 με τη δημοσίευση και του σχετικού προεδρικού διατάγματος για το κλείσιμο της Βουλής. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος σε ειδική τελετή την προσεχή Δευτέρα θα παραδώσει τα ηνία του υπουργείου σε υπηρεσιακό υπουργό, ο οποίος και αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα είναι ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.

Με υπαρκτό το ενδεχόμενο οι εκλογικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου, στην περίπτωση βεβαίως που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία του πρώτου σε ποσοστά κόμματος, ξεκινά την προσεχή Δευτέρα και επίσημα η προεκλογική περίοδος για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου 2009 με τη δημοσίευση και του σχετικού προεδρικού διατάγματος για το κλείσιμο της Βουλής. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος σε ειδική τελετή την προσεχή Δευτέρα θα παραδώσει τα ηνία του υπουργείου σε υπηρεσιακό υπουργό, ο οποίος και αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα είναι ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπ. Φλογαΐτης, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός και στην εκλογική αναμέτρηση του 2007.

Οι εκλογές, σύμφωνα και με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, θα διενεργηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους που αναθεωρήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και οι οποίοι δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τους εκλογικούς καταλόγους με τους οποίους διενεργήθηκαν οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, καθώς στους τελευταίους είχαν συμπεριληφθεί και οι νέοι που γεννήθηκαν το 1991. Ετσι, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες περίπου 9,8 εκατ. ψηφοφόροι, εκ των οποίων περίπου τα 5 εκατομμύρια είναι γυναίκες και τα 4,7 εκατομμύρια άνδρες. Τα… σκήπτρα, βεβαίως, κατέχει ως συνήθως η Β΄ Αθηνών στην οποία ψηφίζουν περίπου 1,3 εκατ. άτομα και ακολουθούν οι εκλογικές περιφέρειες της Α΄ Θεσσαλονίκης και της Α΄ Αθηνών, στις οποίες καλούνται να ψηφίσουν πάνω από 500.000 εκλογείς.

Το κόστος των εκλογών, το οποίο θα καταβάλουν οι έλληνες φορολογούμενοι μεσούσης και της οικονομικής κρίσης, θα είναι αυξημένο σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2004 και τις ευρωεκλογές του 2009, αν και τα πολιτικά κόμματα αυτή τη φορά θα διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» των προϋπολογισμών τους καθώς θα λάβουν μόνον ένα μικρό ποσό ως εκλογική αποζημίωση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διενέργεια των εκλογών θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 110 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναλωθούν στην καταβολή των επιδομάτων των εργαζομένων που εμπλέκονται ή και δεν εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, στην αγορά του εκλογικού υλικού (κάλπες, ψηφοδέλτια κτλ.) και στη- μειωμένη, έστω- χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος των μετακινήσεων, οι δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών και η προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων, αν και θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το κράτος το οποίο θα αγοράσει διαφημιστικό χρόνο ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν συνολικά ποσό που αντιστοιχεί σε 0,13 τοις χιλίοις των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, περίπου 8 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση και νέας προσφυγής στις κάλπες λόγω μη επίτευξης αυτοδυναμίας τα κόμματα δεν δικαιούται ούτε ένα ευρώ. Και αυτό διότι από το 0,35 τοις χιλίοις των εσόδων του προϋπολογισμού, που έχει καθοριστεί ως το ανώτατο όριο της εκλογικής χρηματοδότησης, τα κόμματα έλαβαν ήδη ποσοστό 0,22 τοις χιλίοις, δηλαδή 13.398.000 ευρώ στις ευρωεκλογές.

Η εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου 2009, τέλος, θα επηρεάσει αρνητικά και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, για τις οποίες με νομοθετική ρύθμιση επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε πριν από τις ευρωεκλογές. Τα ευρήματα, δηλαδή, των δημοσκοπήσεων δεν θα δημοσιοποιούνται 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και όχι μόνον τις τρεις τελευταίες ημέρες, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk