Πυροσβεστικές εκλογές

Αμήχανος, αμυντικός και συνειδητά αφελής εμφανίστηκε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε τηλεοπτικό πάνελ ειδήσεων το βράδυ της 2ας Σεπτεμβρίου. Αναφέρομαι στον κ. Μεϊμαράκη γιατί ήταν ίσως ο μόνος από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς- με την εξαίρεση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη- που βγήκε στην τηλεόραση αμέσως μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα για την προκήρυξη εκλογών. Ολοι οι άλλοι ήταν φιλολογούντες, κοινότοποι και τόσο προσποιητά αποστασιοποιημένοι που, αν δεν τους ήξερες, θα έλεγες ότι δεν ήταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά κάποιοι παρατηρητές.

Πυροσβεστικές  εκλογές | tovima.gr

Αμήχανος, αμυντικός και συνειδητά αφελής εμφανίστηκε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε τηλεοπτικό πάνελ ειδήσεων το βράδυ της 2ας Σεπτεμβρίου. Αναφέρομαι στον κ. Μεϊμαράκη γιατί ήταν ίσως ο μόνος από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς- με την εξαίρεση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη- που βγήκε στην τηλεόραση αμέσως μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα για την προκήρυξη εκλογών. Ολοι οι άλλοι ήταν φιλολογούντες, κοινότοποι και τόσο προσποιητά αποστασιοποιημένοι που, αν δεν τους ήξερες, θα έλεγες ότι δεν ήταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά κάποιοι παρατηρητές. Σίγουρα κατώτεροι της κοινωνίας και των πολιτών που τους ψηφίζουν. Συνειδητά αφελής λοιπόν ο κ. Μεϊμαράκης, ιδιαίτερα όταν είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει βήμα βήμα τη στρατηγική του στις 30 ημέρες που απομένουν έως τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Υπονόησε μάλιστα ότι αυτό το… ξεδίπλωμα δεν μπορεί παρά να είναι ο άσος στο μανίκι του κ. Καραμανλή, γι΄ αυτό λοιπόν και μη κοινοποιήσιμο διά τηλοψίας. Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι γιατί ο κ. Καραμανλής δεν ξεδίπλωνε αυτή τη στρατηγική μήνες τώρα, γιατί μας τη φύλαγε για την τελευταία στιγμή. Γιατί απλούστατα δεν υπήρχε καμία στρατηγική. Και η ανακοίνωση των εκλογών ήταν η μόνη λύση. Οχι ως το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής, αλλά ως ένα στρατήγημα που, για να θυμηθούμε τον Μαριβό, μοιάζει δύσκολο να αποδειχθεί ευτυχές.

Πάντως ο κ. Καραμανλής πρέπει να αισθάνεται τώρα ευτυχής. Τουλάχιστον ανακουφισμένος. Δεν έχει πια να σκεφθεί ούτε πολιτικές, ούτε στρατηγικές, ούτε προγράμματα, ούτε λύσεις για τα τεράστια προβλήματα της χώρας. Φαντάζομαι ότι πολύ λίγο θα νοιάζεται για το πολιτικό μέλλον του στρατού της Νέας Δημοκρατίας. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του 2007 τίποτε δεν «έβγαινε» στον κ. Καραμανλή. Το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα των στενών συνεργατών του έστειλαν στο χρονοντούλαπο των ανεκδοτολογικών ρήσεων εκείνο το «σεμνά και ταπεινά», σύνθημα με το οποίο είχε εκλεγεί στις εκλογές του 2004. Στις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες είχε πάρει «νωπή» εντολή- έτσι όπως τη ζητάει και τώρα, «νωπή» και «ολόφρεσκη»-, τα πήγε κυριολεκτικά σαν τον κάβουρα- λενινιστικά, ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω. Στην οικονομική κρίση το επιτελείο του έδρασε λογιστικά και επέπεσε επάνω στη μεσαία τάξη, μόνο ορατό και εύκολο στόχο, την οποία κυριολεκτικά τη γονάτισε. Τα μέτρα που εξήγγειλε τον τελευταίο καιρό- αυτοκίνητα, αυτοκινητόδρομοι στην Αττική, κάτω από την ομπρέλα της προστασίας του περιβάλλοντος – φώναζαν από μακριά ότι ήταν πελατειακές εξυπηρετήσεις μικρών ομάδων. Και ήρθαν και οι φωτιές στην Αττική για να δείξουν ότι όχι μόνο απουσιάζει η πολιτική, αλλά απουσιάζει και η τεχνική. Οι πυροσβεστικές εκλογές ήταν η αναπόφευκτη λύση.

nbak@dolnet.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk