ΑΠΟΨΗ

Ολα κρίθηκαν στην… απογραφή

Το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την εξουσία και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, είχε την ευκαιρία και την πολιτική άνεση να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή, να απαντήσει από τότε στα διλήμματα που έθεσε χθες και προχθές ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής όσον αφορά την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η οικονομική πολιτική, ομολογώντας στην ουσία την αποτυχία της συντηρητικής παράταξης. Τα ζητήματα που θέτει η ΝΔ εν όψει της κάλπης της 4ης Οκτωβρίου, …

Ολα κρίθηκαν  στην… απογραφή | tovima.gr

Το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την εξουσία και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, είχε την ευκαιρία και την πολιτική άνεση να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή, να απαντήσει από τότε στα διλήμματα που έθεσε χθες και προχθές ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής όσον αφορά την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η οικονομική πολιτική, ομολογώντας στην ουσία την αποτυχία της συντηρητικής παράταξης.

Τα ζητήματα που θέτει η ΝΔ εν όψει της κάλπης της 4ης Οκτωβρίου, έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια στην εξουσία, ζητώντας και πάλι την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1. Το εκρηκτικό δημοσιονομικό πρόβλημα.

2. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής- θα προσθέταμε και της παραοικονομίας.

3. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης- στόχο τον οποίο όλοι θυμούνται ότι είχε θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ υπό τον κ. Κ. Σημίτη, την οποία κατακεραύνωνε τότε ο κ. Καραμανλής προκειμένου να κερδίσει την εξουσία.

Αντί όμως στα χρόνια που πέρασαν η απερχόμενη κυβέρνηση να σκύψει επάνω από αυτά τα προβλήματα, ως και το 2007 έκανε σημαία της τη «δημοσιονομική απογραφή» που οδήγησε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω και, το κυριότερο, της στέρησε την αξιοπιστία και την κατέβασε από την ισχυρή θέση με την οποία διαπραγματεύονταν όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά με όλους τους διεθνείς οργανισμούς οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μέσα από τους αριθμούς και τη λογιστική αλλοιώθηκε η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, οι πολιτικοί αναλώθηκαν σε μια κενή περιεχομένου αντιπαράθεση. Ταυτόχρονα όμως ακυρώθηκαν όλα τα περιθώρια συνεννόησης και συναίνεσης που μπορεί να υπήρχαν με το ΠαΣοΚ για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της οικονομίας, που από τότε ήταν γνωστό ότι απαιτούν θυσίες και συνεπάγονται μεγάλο πολιτικό κόστος.

Πώς λοιπόν σήμερα η ΝΔ μπορεί να προχωρήσει θέτοντας διλήμματα, όταν η ίδια κλώτσησε τις ευκαιρίες, ύψωσε τείχη ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και ανάλωσε το πολιτικό της κεφάλαιο στην απογραφή και στα σκάνδαλα;

Ισως είναι καιρός να αλλάξει η ίδια η συντηρητική παράταξη φρεσκάροντας τις ιδέες και τις απόψεις της για την οικονομία και την πολιτική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk