ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές και το διακύβευμα των εκλογών

Ιστορικά, απόρροια ίσως και της κουλτούρας του λαού, οι εκλογικές αναμετρήσεις παίζουν τον δικό τους ρόλο στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα και στις διακυμάνσεις των μετοχών. Μνημειώδεις ήταν, π.χ., στη δεκαετία του ΄90 οι αντεγκλήσεις των «γαλάζιων» και «πράσινων» επιχειρηματιών και οι διακυμάνσεις των αντίστοιχων «γαλάζιων» και «πράσινων» χαρτιών. Το γεγονός βέβαια ότι σήμερα οι μισές μετοχές βρίσκονται στα χέρια των ξένων διαφοροποιεί αναμφίβολα τα δεδομένα, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις των μετοχών δεν θα μπορούσαν να βρεθούν στα ύψη.

Οι μετοχές και  το διακύβευμα  των εκλογών | tovima.gr

Ιστορικά, απόρροια ίσως και της κουλτούρας του λαού, οι εκλογικές αναμετρήσεις παίζουν τον δικό τους ρόλο στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα και στις διακυμάνσεις των μετοχών. Μνημειώδεις ήταν, π.χ., στη δεκαετία του ΄90 οι αντεγκλήσεις των «γαλάζιων» και «πράσινων» επιχειρηματιών και οι διακυμάνσεις των αντίστοιχων «γαλάζιων» και «πράσινων» χαρτιών.

Το γεγονός βέβαια ότι σήμερα οι μισές μετοχές βρίσκονται στα χέρια των ξένων διαφοροποιεί αναμφίβολα τα δεδομένα, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις των μετοχών δεν θα μπορούσαν να βρεθούν στα ύψη. Οι μετοχές των ΔΕΚΟ και άλλων εταιρειών που συνδέονται με το Δημόσιο, αλλά κυρίως οι προς ιδιωτικοποίηση εταιρείες (π.χ., η πτώση χθες της ΕΥΑΘ) βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα, ενώ το ενδεχόμενο αντικατάστασης στο μάνατζμεντ ή τυχόν μεταβολές στις διοικητικές ισορροπίες εξαιτίας μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής αλλαγής επηρεάζουν άλλες. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένες εταιρείες οι οποίες, εξαιτίας της πιθανής βελτίωσης των εσόδων τους (απόρροια της εκλογικής μάχης), φαίνεται να κερδίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Οπως και να έχει όμως το πράγμα, η Ιστορία δείχνει ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα εκλογές σημαίνουν και μεγαλύτερη… αδρεναλίνη στον πολιτικό, επιχειρηματικό και μετοχικό στίβο.

Ωστόσο αν η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ήταν απόρροια της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, τότε, καθώς το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται ότι είναι σήμερα η ίδια η οικονομία, η αγορά εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για τη συνέχεια.

Τυχόν πολιτική αστάθεια, εξάλλου, είναι κάτι που απεχθάνονται οι αγορές και ιδιαίτερα οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν και τις μισές ελληνικές μετοχές, ενώ όσοι ασκούν κριτική στον Πρωθυπουργό τού επιρρίπτουν ότι στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντική οικονομική ανάπτυξη, δεν τόλμησε να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές αλλά αντ΄ αυτού υπέκυψε στα πολλά συμφέροντα διαφόρων ομάδων. Για τις αγορές, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι οικονομικών και πολιτικών διλημμάτων, ενώ πρώτιστα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να «τακτοποιήσει τα του οίκου της». Ολο και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές κάνουν εξάλλου λόγο σήμερα για την ανάγκη να αναζητηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ώστε η χώρα να μην κινδυνεύσει να παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο (μακροχρόνιας) ισχνής ανάπτυξης. mantik@tovima.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk