γνώμη

Οι ευθύνες, τα πρόσωπα και ο Γιώργος

Μια πρώτη μικρή έρευνα αναζήτησης των λόγων κατάρρευσης του κ. Καραμανλή και της απίθανης πενταετούς διακυβέρνησής του οδηγεί σχεδόν αυτόματα στα δημόσια οικονομικά. Εκεί εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα, εξαιτίας της δημοσιονομικής εκτροπής και συγκεκριμένα λόγω της αδυναμίας ελέγχου των δημοσίων δαπανών και εξασφάλισης των εσόδων του κράτους οδηγήθηκε στο προχθεσινό κυβερνητικό αδιέξοδο. Εμβαθύνοντας στο θέμα βλέπει ο καθείς πώς φθάσαμε στη δραπέτευση του κ. Καραμανλή. Εν αρχή λοιπόν είναι η ενοποίηση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών.

Μια πρώτη μικρή έρευνα αναζήτησης των λόγων κατάρρευσης του κ. Καραμανλή και της απίθανης πενταετούς διακυβέρνησής του οδηγεί σχεδόν αυτόματα στα δημόσια οικονομικά. Εκεί εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα, εξαιτίας της δημοσιονομικής εκτροπής και συγκεκριμένα λόγω της αδυναμίας ελέγχου των δημοσίων δαπανών και εξασφάλισης των εσόδων του κράτους οδηγήθηκε στο προχθεσινό κυβερνητικό αδιέξοδο. Εμβαθύνοντας στο θέμα βλέπει ο καθείς πώς φθάσαμε στη δραπέτευση του κ. Καραμανλή. Εν αρχή λοιπόν είναι η ενοποίηση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών. Εχει ιστορικά καταδειχθεί ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με ατελείς διοικητικούς μηχανισμούς και θεσμικές υστερήσεις, οι δαπάνες δεν ελέγχονται και τα έσοδα δεν μαζεύονται αν δεν υπάρχει από πάνω τους ένας απόλυτα αφοσιωμένος και άτεγκτος υπουργός Οικονομικών. Στην περίπτωση της πενταετούς «νέας διακυβέρνησης» το υπουργείο Οικονομικών ήταν το πάρεργο του εκάστοτε υπουργού Οικονομίας. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης δεν αφιέρωσε παρά ελάχιστο χρόνο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Γιάννης Παπαθανασίου, και να ήθελε, είχε τόσα άλλα να χειρισθεί που δεν προλάβαινε. Επίσης οι κατά καιρούς υφυπουργοί Οικονομικών, από τον μοναδικό Αδάμ Ρεγκούζα και τον πολυπράγμονα Πέτρο Δούκα ως τους άχρωμους και άοσμους Αντώνη Μπέζα και Νίκο Λέγκα, ουδέν απέδωσαν.

Ευθεία επίσης συμμετοχή και συμβολή στη δημοσιονομική εκτροπή είχαν δύο ακόμη κρίσιμες και συνδεδεμένες μεταξύ τους ζώνες σπατάλης και υπερπαραγωγής δαπανών. Η πρώτη είναι αυτή της Υγείας και η δεύτερη εκείνη της κοινωνικής ασφάλισης. Τον τομέα της Υγείας υπηρέτησαν δύο κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή. Στην αρχή ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης, που ουδέν έπραξε για τον έλεγχο των υπερδαπανών της Υγείας και ετιμήθη γι΄ αυτό με το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων. Στη συνέχεια ήλθε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να σπάσει όλα τα ρεκόρ δαπανών. Μαζί τους εθήτευσαν «γίγαντες» υφυπουργοί, όπως οι Θανάσης Γιαννόπουλος και Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Μοναδικό είναι επίσης το θέαμα που παρουσιάζει το «ρόστερ» των υπουργών Απασχόλησης και των υφυπουργών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίοι προσπάθησαν πολύ προκειμένου να «ρίξουν» τα χτισμένα με κόπους και θυσίες ασφαλιστικά ταμεία. Πρώτος και καλύτερος ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο επονομαζόμενος και «κόκκινος Πάνος», και μαζί του ο μέγας του λαϊκισμού Γεράσιμος Γιακουμάτος. Ακολούθησαν άλλα αστέρια της «νέας διακυβέρνησης», όπως οι κκ. Τσιτουρίδης, Μαγγίνας και οι εκτός συναγωνισμού κυρίες Σοφία Καλαντζάκου και Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Η επανίδρυση του κράτους συνέβαλε επίσης τα μέγιστα στη δημοσιονομική εκτροπή. Την ανήγγειλε ο κ. Καραμανλής και ανέλαβε να τη διεκπεραιώσει ο Προκόπης Παυλόπουλος, για να παραδώσει πέντε χρόνια μετά ένα κράτος υπερδαπανηρό, με 100.000 περισσότερους υπαλλήλους απ΄ όσους παρέλαβε. Με άλλα λόγια, η νεοδημοκρατική κατάρρευση δεν ήλθε από μόνη της. Την προκάλεσε ο κ. Καραμανλής με τις επιλογές του και την έφεραν «γίγαντες» υπουργοί και απίθανοι υφυπουργοί.

Καιρός λοιπόν να προσωποποιούνται οι ευθύνες και να περιγράφονται οι επικίνδυνες ζώνες. Οχι για τίποτε άλλο, απλώς για να γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου ότι μπορεί να πάθει τα ίδια και χειρότερα με τον προκάτοχό του.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk