Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Πέτρος Χριστοφιλίδης, από την Αθήνα, γράφει: Εν όψει εκλογών, δείτε λίγο τον λογικό συλλογισμό: Οι εκλογές σε κάθε περίπτωση είναι καταστροφικές για την οικονομία. Οι εκλογές προκηρύσσονται ώστε, μέσω μιας νωπής εντολής και ανανέωσης της λαϊκής εμπιστοσύνης, να ληφθούν εν συνεχεία νέα μέτρα για τη σωτηρία της οικονομίας. Δηλαδή, σε πρώτο χρόνο μέσω των εκλογών καταστρέφουμε την οικονομία, ώστε σε δεύτερο χρόνο να είμαστε εμείς που θα τη σώσουμε προτού πέσει στον κρημνό.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Διπλή είναι η συμφορά»
Ο κ. Πέτρος Χριστοφιλίδης, από την Αθήνα, γράφει:

Εν όψει εκλογών, δείτε λίγο τον λογικό συλλογισμό: Οι εκλογές σε κάθε περίπτωση είναι καταστροφικές για την οικονομία. Οι εκλογές προκηρύσσονται ώστε, μέσω μιας νωπής εντολής και ανανέωσης της λαϊκής εμπιστοσύνης, να ληφθούν εν συνεχεία νέα μέτρα για τη σωτηρία της οικονομίας. Δηλαδή, σε πρώτο χρόνο μέσω των εκλογών καταστρέφουμε την οικονομία, ώστε σε δεύτερο χρόνο να είμαστε εμείς που θα τη σώσουμε προτού πέσει στον κρημνό. Συμπέρασμα: οι εκλογές δεν γίνονται για την οικονομία, αλλά για να συνεχίσω εγώ τη δουλειά μου στο ίδιο πόστο και να μπορέσω να τη σώσω. Δηλαδή η οικονομία είμαι εγώ που θα μπορέσω να τη σώσω. Δηλαδή ο αρχικά καταστροφέας γίνεται στη συνέχεια σωτήρας. Δηλαδή την καταστρέφω ΓΙΑ ΜΕΝΑ και ύστερα τη σώζω ΓΙΑ ΜΑΣ. Δηλαδή πρώτα ΕΓΩ και μετά ΕΜΕΙΣ. Μόνο που η οικονομία δεν είναι του ΕΝΟΣ. Αν μιλούσε, θα του ζητούσε πρώτα να τη σώσει και ύστερα να την καταστρέψει (μέσω των εκλογών). Αν λοιπόν συνέβαινε αυτό, η υποτιθέμενη σωτηρία της θα τον ευνοούσε περισσότερο ώστε να επιτύχει τη νίκη κατά την καταστροφή της, τις εκλογές δηλαδή, που θα έπονταν. Και αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, ένα αντιλαμβάνεται κανείς: ότι η κομματική ή προσωπική στρατηγική είναι λάθος και γι΄ αυτόν και για όλους μας. Διπλή λοιπόν συμφορά.

«Το καθοριστικό μέτρο»
Ο κ. Ιωάννης Α. Μελισσείδης, δρ Νομικής- συγγραφέας, από την Αθήνα, γράφει:

Με την προκήρυξη των εκλογών επανήλθε η ευγένεια στα πρόσωπα Πρωθυπουργού, υπουργών και όλων εκείνων που επιθυμούν «νέα και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή » για να μας οδηγήσουν σε ένα μέλλον που μόνο ρόδινο δεν προδιαγράφεται. Πήγε στην άκρη η «φεουδαρχική συμπεριφορά», το «φέρεσθαι προς πληβείους», το «απαξιωτικό ύφος προς υπηκόους», η διαρκής προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών που πρέπει μόνο να πληρώνουν χωρίς αντιλογία λογαριασμούς που δεν δημιούργησαν. Ξαναφάνηκε η ευγένεια και η υπακοή στην κυρίαρχη θέληση του Πολίτη, γιατί η «Ωρα της Αλήθειας» είναι επί θύραις! Τώρα είναι εμφανές το ποιος είναι ο πράγματι «κυρίαρχος», που έχει την καθολική εξουσία να τοποθετεί «Πρωθυπουργό», δηλαδή «πρώτο υπό το έργον» και «υπουργούς», δηλαδή «υπό το έργον». Και αυτό δεν είναι μία υπερφίαλη αντίληψη εξουσίας. Είναι η ωμή πραγματικότητα που σαφέστατα καταγράφεται στο άρθρο 1, παράγραφος 3 του ισχύοντος Συντάγματος: «Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Οι κάθε κανονικά και νόμιμα «εμψηφισμένοι» κυβερνώντες αλλά και το σύνολο των δημόσιων λειτουργών έχουν δικαίωμα στο λάθος. Είναι άνθρωποι σαν και μας, βγαλμένοι μέσα απ΄ τα σπλάχνα μας, της διπλανής πόρτας, την ίδιας λίγο- πολύ παιδείας. Εχουν δικαίωμα στην παράλειψη. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα μειωτικής συμπεριφοράς προς τους πολίτες που τους αναθέτουν έργο και τους ζουν από το υστέρημά τους. Η συμπεριφορά ίσως να είναι και το καθοριστικό μέτρο κρίσης την ώρα της κάλπης, τη «Στιγμή της Αλήθειας» που ο χρόνος για μετάνοια έχει τελειώσει.

«Πρωθυπουργική εξάντληση»
Ο κ. Διονύσης Σταμάτης, από τον Βόλο, γράφει:

Οπως ο εξαντλημένος δρομέας εγκαταλείπει τον αγώνα έτσι και ο κ. Πρωθυπουργός παρουσιάστηκε άξαφνα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει την εντολή που κατόρθωσε και απέσπασε από τον λαό πριν από δύο χρόνια για να κυβερνήσει. Μούδιασαν τα υψηλά στελέχη της ΝΔ και έριξαν το φταίξιμο στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Πόλωση, οξύτητα, μηδενισμός, ζημιογόνο και οδυνηρό ΠαΣοΚ είναι οι πάντα γνωστές κατάρες που ωρύονται στα ΜΜΕ. Ισως όμως τη νύχτα που κλείνει η Βουλή οι υπουργοί και οι βουλευτές της να γυαλίζουν τα πίσω έδρανα που έπειτα από απουσία πέντε ετών θα τους φιλοξενήσουν και πάλι για μία ακόμη εικοσαετία. Σπρώξτε όλοι μαζί να βγάλουμε τον τόπο από τη λάσπη!

Τέλη κυκλοφορίας
Ο κ. Δημήτρης Ν. Πατσάκης, από τον Βύρωνα της Αθήνας, γράφει:

Και ερχόμαστε στο προκείμενο. Ο νομοθέτης αγνοεί προκλητικότατα το ενδεχόμενο της ποιοτικής συντήρησης ενός «παλαιού» οχήματος, θεωρεί αβασάνιστα πως «όλα» τα παρόμοιας ηλικίας οχήματα είναι «επικίνδυνα» (τα ταξί εξαιρούνται των περιορισμών, βεβαίως). Τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται προςμερική- κάλυψη του δημόσιου ταμείου, το οποίο θα «ισοφαρίσει» τις απώλειες από τις δαπάνες του νέου «κύματος» αποσύρσεων. Παρά το γεγονός ότι θα καταβάλλονται υπερβολικά αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, η είσοδος στον Δακτύλιο θα απαγορεύεται. Παραβλέπω προς στιγμήν το γεγονός πως το ετήσιο «χαράτσι» διατήρησης όσων είναι συναισθηματικά δεμένοι ή «βολεύονται» με τα παλαιά τους αυτοκίνητα είναι πολλαπλάσιο της αγοραίας αξίας τους. Εφόσον στην πράξη «απαγορεύεται» η χρήση των οχημάτων κατά π.χ.

50% του διαθέσιμου ημερήσιου χρόνου και των αναγκών των πολιτών, προς τι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας; Το παραγόμενο αποτέλεσμα των προηγουμένων συνιστά εκ των πραγμάτων την απαξίωση της κυβερνητικής αξιοπιστίας. Την αγεληδόν ψήφιση της σχετικής διάταξης από τους «βουλευόμενους» (!) της συμπολιτεύσεως. Την επιβεβαίωση μιας άνευ προηγουμένου ταξικής φορολογικής πολιτικής, με την έννοια ότι όποιος «έχει» (το «πώς» τα έχει, βρίσκεται σε μη εισέτι εκδοθέν κεφάλαιο της φορολογικής μας νομοθεσίας) και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, και θα «καίει» περισσότερο, και θα προκαλεί όλους εξ ημών σε καθημερινή βάση. Αν όντως υπήρχε στοιχειώδης λογική, θα ήταν παγκοίνως αποδεκτό ένα πλέγμα μέτρων όπως: μηδενισμός φορολογίας (ΕΦΚ & τελών κυκλοφορίας) στα υβριδικά και επιπλέον επιδότηση στα αποκλειστικώς ηλεκτρικά οχήματα. Κλιμάκωση των τελών κυκλοφορίας στα λοιπά οχήματα βάσει- πραγματικής- ιπποδύναμης, εμπορικής αξίας, ηλικίας και εκπομπής καυσαερίων. Πλήρης απαγόρευση εισόδου στο κέντρο των πόλεων ΙΧ συμβατικών αυτοκινήτων, εκτός και εάν διαθέτουν ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης. Διοικητική «εκτόπιση» επιβλητικών οχημάτων τύπου SUV-4×4 κτλ. με όρια π.χ. Κατεχάκη- Κηφισού- Αμφιθέας Αναδιάταξη μαζικών μέσων μεταφοράς.

«Και 2.000 δούλοι στις Θερμοπύλες»
Ο κ. Γρηγ. Μακρυνιώτης, ιστορικός, από τη Βούλα Αττικής, γράφει:

Διαβάζοντας στο «Βήμα» το αξιόλογο ιστόρημα για τους 300 του σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα και για τους Πλαταιείς που έπεσαν κοντά του στην ιστορική μάχη των Θερμοπυλών, θέλω να συμπληρώσω τούτο: Εκεί έπεσαν και 500 Μαντινείς (Αρχαία Μαντινεία- Αρκαδία), ενώ έφυγαν, νύχτα για να μην πάρουν μέρος στη μάχη, και γύρω στους 2.000 Τεγεάτες. Και για την ιστορική αλήθεια: Δεν ήταν οι Σπαρτιάτες μόνο 300, αλλά είχαν κοντά τους και 2.000 δούλους. Με την ευκαιρία θέλω να σας συγχαρώ για όλα τα ιστορήματα του καλοκαιριού. Ηταν μια «δροσιά» ξεχωριστή, απ΄ όσα, δυστυχώς, «απολαμβάνουμε» στον Τύπο.

«Να αποσυρθούν τα Ρezetel»
Ο κ. Γ. Τρανταλίδης, από τον Πειραιά, γράφει:

Η αυτοθυσία του σμήναρχου Κωτούλα αποτελεί παράδειγμα για όσους θέλουν να έχουν ιδανικά και αξίες. Οι πολίτες πιστεύουν πως για τους θανάτους των 19 θαρραλέων αεροπόρων που από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν θυσιαστεί στο καθήκον ηθικοί αυτουργοί είναι οι ανίκανοι πολιτικοί. Είναι αυτοί που τα τελευταία 25 χρόνια δεν φρόντισαν να υπάρχει άμεση αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, που μάλιστα έχουν απαγορευτικό κόστος συντήρησης 35 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενώ ο προορισμός των πολωνικών αεροσκαφών ήταν ο ψεκασμός καλλιεργειών, αυτά μετασκευάστηκαν σε πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η απόσυρση των Ρezetel θεωρείται κατεπείγουσα. Υπάρχουν πελώριες ευθύνες και για τα 4 κινητά επιχειρησιακά κέντρα που προμηθεύτηκε η Πυροσβεστική εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία βρίσκονται σε αχρηστία. Να σημειωθεί ότι το Super Ρuma 2 παραμένει καθηλωμένο διότι δεν έχει συντηρηθεί! Οταν δεν υπάρχουν συνέπειες και ποινές για τις τεράστιες ευθύνες, είναι επόμενο να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk