Τελευταία ευκαιρία να εγκριθούν άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών δίνει η ΡΑΕ

Προθεσμία ως την ερχόμενη Τρίτη έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στους υποψήφιους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τους φακέλους που έχουν υποβάλει σε αυτή, ώστε να πάρουν άδεια παραγωγής. Στη ΡΑΕ σήμερα εκκρεμούν αρκετές εκατοντάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν ελλιπείς, με λανθασμένα στοιχεία ή εκτός προθεσμιών δημοσίευσης, για να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια παραγωγής και καλούνται τώρα μέσα στις επόμενες ημέρες και ως τις 8 Σεπτεμβρίου να τις συμπληρώσουν ή να τις διορθώσουν, διαφορετικά θα απορριφθούν.

Προθεσμία ως την ερχόμενη Τρίτη έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στους υποψήφιους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τους φακέλους που έχουν υποβάλει σε αυτή, ώστε να πάρουν άδεια παραγωγής.

Στη ΡΑΕ σήμερα εκκρεμούν αρκετές εκατοντάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν ελλιπείς, με λανθασμένα στοιχεία ή εκτός προθεσμιών δημοσίευσης, για να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια παραγωγής και καλούνται τώρα μέσα στις επόμενες ημέρες και ως τις 8 Σεπτεμβρίου να τις συμπληρώσουν ή να τις διορθώσουν, διαφορετικά θα απορριφθούν. Επίσης, υπάρχει θέμα και με τις αιτήσεις στην εξέταση των οποίων δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες δημοσίευσης και γνωστοποίησης του άρθρου 6 της υπουργικής απόφασης 5707/13.3.2007 περί Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση ΑΠΕ, όπου επίσης καλούνται οι υποψήφιοι να καλύψουν τα κενά που παρουσιάστηκαν και να επαναξιολογηθούν από τη ΡΑΕ.

Πάντως, όπως είναι γνωστό, έντονο πρόβλημα προέκυψε για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά ισχύος από 20 ως 150 ΚW, αφού δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο κανονιστική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν επιτρέπει την εγκατάστασή τους σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εγκαταστήσουν εκεί φωτοβολταϊκά, ενώ τον Μάιο στο υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαίωναν για το αντίθετο.

Η συντριπτική πλειονότητα (περίπου 88%) των 2.854 αιτήσεων για φωτοβολταϊκά ισχύος 20- 150 ΚW που δεν υποχρεώνονται να λάβουν άδεια παραγωγής και έχουν περάσει σε φάση αξιολόγησης στη ΡΑΕ αφορούν επενδύσεις σε οικόπεδα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα και έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ΚΥΑ η απαγόρευση μάλλον θα έχει αναδρομική ισχύ, εφόσον τα εγκεκριμένα φωτοβολταϊκά δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει. Ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλοί υποψήφιοι επενδυτές «προτιμούν» τα οικόπεδα αυτά είναι ότι δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν διαφορετικά.

Οι συνολικές αιτήσεις τέτοιας κατηγορίας που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ ήταν 6.861 ως το τέλος του Ιουνίου, συνολικής ισχύος 783,3 ΜW. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 3.221, σε αξιολόγηση βρίσκονται 2.854

ισχύος 403,8 ΜW, ενώ οι υπόλοιπες είτε έχουν απορριφθεί (637) είτε αποσύρθηκαν (149). Σε εξέλιξη αυτή την περίοδο βρίσκεται η αξιολόγηση 1.152

αιτήσεων για άδειες όλων των κατηγοριών, συνολικής ισχύος 12.947 ΜW.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk