Προεκλογική ταραχή στο ΧΑ

 Με νευρικότητα αντέδρασαν στην προοπτική των πρόωρων εκλογών οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, οι οποίοι κατέχουν και το σημαντικότερο ποσοστό του free float της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Η αρνητική αυτονόμηση της εγχώριας αγοράς σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, οι οποίες επιχείρησαν να ανακάμψουν ύστερα από ένα τετραήμερο πιέσεων, δείχνει ότι οι εσωτερικοί παράγοντες και εν προκειμένω οι κάλπες αποκτούν ισχυρότερη επίδραση από το διεθνές κλίμα. Επειτα από τον καταιγισμό πωλήσεων …

 Με νευρικότητα αντέδρασαν στην προοπτική των πρόωρων εκλογών οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, οι οποίοι κατέχουν και το σημαντικότερο ποσοστό του free float της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Η αρνητική αυτονόμηση της εγχώριας αγοράς σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, οι οποίες επιχείρησαν να ανακάμψουν ύστερα από ένα τετραήμερο πιέσεων, δείχνει ότι οι εσωτερικοί παράγοντες και εν προκειμένω οι κάλπες αποκτούν ισχυρότερη επίδραση από το διεθνές κλίμα. Επειτα από τον καταιγισμό πωλήσεων σε μετοχές που εκδηλώθηκε μέχρι το μέσον της συνεδρίασης, οι επαγγελματίες της αγοράς διέκριναν ως μόνο θετικό στοιχείο το σύντομο χρονικό διάστημα ως την 4η Οκτωβρίου, αφού απομένουν συνολικά 20 συνεδριάσεις.

Ωστόσο, οι πραγματικές εξελίξεις για τους επενδυτές θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 20 ημέρες, καθώς η εκλογική περίοδος θα εξαρτηθεί άμεσα από το εκλογικό αποτέλεσμα εάν αυτό δεν αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αυτός ήταν και ο καταλυτικός παράγοντας των επιθετικών πωλήσεων που εκδηλώθηκαν χθες σε όλο το

εύρος των blue chips της αγοράς. Το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, αλλά και το ενδεχόμενο ρήξης των δύο μεγάλων κομμάτων τον Μάρτιο κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκλαμβάνονται από τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων ως ιδιαίτερα μακρά περίοδος αβεβαιότητας, η οποία θα έχει παρατεταμένες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα ξεπουλήθηκαν μετοχές μεγάλων ΔΕΚΟ (όπως η ΔΕΗ) ή και μικρών (όπως η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ), ακόμη και εφαπτόμενων με το Δημόσιο τραπεζών (όπως η Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΑΤΕ Βank κ.ά.). Παράλληλα, με επιθετικούς ρυθμούς ρευστοποιήθηκαν και μετοχές μεγάλων ομίλων και εταιρειών, καθώς η μη ύπαρξη κυβέρνησης συνεπάγεται και «πάγωμα» σημαντικών έργων του Δημοσίου, στα οποία πολλές εισηγμένες συμμετέχουν.

Επιπλέον της οικονομικής καθίζησης για άγνωστης διάρκειας χρονικό διάστημα, για τους ξένους επενδυτές αποτέλεσε προτεραιότητα να μειώσουν την έκθεσή τους σε εισηγμένες η διοίκηση των οποίων τελεί υπό άμεση αίρεση, είτε σήμερα, είτε αύριο, είτε σε ένα μήνα, είτε σε δυόμισι μήνες, είτε σε τέσσερις μήνες.

Το ενδεχόμενο αυτό θέτει σε ομηρία την οικονομία και οι «αντοχές» των επενδυτών έχουν εξαντληθεί ήδη από την παρατεταμένη διετή κρίση στις διεθνείς αγορές και ίσως δεν έχουν την υπομονή να κινηθούν «βλέποντας και κάνοντας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έμπειρος χρηματιστής, αφού πολύ απλά μπορούν να απέχουν των εξελίξεων. Αλλωστε, μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι δεν πρόκειται στο αμέσως προσεχές διάστημα να «κλείσουν δουλειές», με αποτέλεσμα να μην έχει ενδιαφέρον η παρουσία τους στη χώρα ως ότου η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός της.

Σε αυτή τη συγκυρία, οι επενδυτές αποσύρουν την προσδοκία ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς αυτή επαφίεται στις αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, όταν αυτή αποκτήσει αυτοδυναμία, η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά διαχώρισε με βίαιο τρόπο τη θέση της από την πορεία των ευρωπαϊκών, όταν την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδέχθηκε ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι πλέον ξεκάθαρα για την έξοδο από την κρίση. Ο ίδιος ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ προέτρεψε χαρακτηριστικά τους πολίτες να επανέλθουν στην οικονομική δραστηριότητα με την έκφραση: «Βack to business, as usual».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk