Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Κράτησης Παγανής στη Λέσβο

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για 75 γυναίκες με βρέφη και παδιά μικρής ηλικίας και εγκύους διαπίστωσε ο Συνήγορος του Παιδιού, επισκεπτόμενος το Κέντρο Κράτησης Παγανής στη Λέσβου. Προβληματικές οι συνθήκες κράτησης και για τα 77 ασυνόδευτα ανήλικα που παραμένουν εκεί.

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για 75 γυναίκες με βρέφη και παδιά μικρής ηλικίας και εγκύους διαπίστωσε ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος, επισκεπτόμενος το Κέντρο Κράτησης Παγανής της Λέσβου. Προβληματικές οι συνθήκες κράτησης και για τα 77 ασυνόδευτα ανήλικα που παραμένουν εκεί.

Κατά την επίσκεψή του στην Παγανή Μυτιλήνης, στην οποία πριν από λίγες ημέρες ο αριθμός των κρατουμένων είχε ανέλθει στους 1.000, μεταξύ των οποίων και 300 ανήλικοι, διαπιστώθηκε, όπως αναφέρει ο κ. Μόσχος, ότι οι συνθήκες κράτησης των 77 ασυνόδευτων ανηλίκων, που παρέμειναν στο Κέντρο, εξακολουθούν να είναι προβληματικές, παρ’ ότι είχε ήδη ξεκινήσει η μεταφορά των περισσότερων ανηλίκων σε κέντρα φιλοξενίας, αλλά και η απελευθέρωση ορισμένων.

Επίσης, ο Συνήγορος του Παιδιού αναφέρει ότι «απαράδεκτες ήταν και οι συνθήκες διαβίωσης 75 γυναικών, στις οποίες περιλαμβάνονταν πολλές μητέρες με βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά και έγκυες γυναίκες, που κρατούνταν σε ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς προαυλισμό, με ανεπαρκή έως ακατάλληλη διατροφή ειδικά για τα βρέφη, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπαρκή ιατρική φροντίδα και αδυναμία αντιμετώπισης των προσωπικών τους αναγκών».

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αγιάσου ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι «γίνεται μία αξιοπρεπής προσπάθεια περίθαλψης και φροντίδας των 95 εφήβων που φιλοξενούνται στο χώρο, σε ικανοποιητικές συνθήκες και με διεπιστημονική μέριμνα και υποστήριξη».

Βεβαίως, όπως παρατηρεί ο κ. Μόσχος, «το Κέντρο ακόμη στερείται νομοθετικής κάλυψης, ώστε να σχεδιαστεί μακρόχρονα η λειτουργία του και να αντιμετωπιστούν συνολικά οι ανάγκες των φιλοξενούμενων, όπως αυτές της εκπαίδευσης, της κοινωνικοποίησης και της προετοιμασίας για την ένταξη στην αγορά εργασίας».

Οπως έχει υπογραμμίσει και σε παλαιότερα πορίσματά του και επαναλαμβάνει ο Συνήγορος του Παιδιού «η κράτηση των ανηλίκων θα πρέπει να περιοριστεί στον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής και να αντικατασταθεί από τη φιλοξενία σε αντίστοιχα Κέντρα Φιλοξενίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk