ΑΓΓΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Το σχίσμα σε… τηλεομοιοτυπία

ΛΟΝΔΙΝΟ Ιδού το σχίσμα σε… φαξ αξίας 50.000 ευρώ. Μία πρόσφατη τηλεομοιοτυπία του ιστορικού εγγράφου με το οποίο ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η΄ ζητούσε από τον Πάπα Κλήμη Ζ΄ να ακυρώσει τον γάμο του με την Αικατερίνη της Αραγονίας αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Το πρωτότυπο έγγραφο φυλάσσεται στα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού. Είναι μια περγαμηνή διαστάσεων 95×46 εκ., η οποία χρονολογείται από το 1530 και φέρει 81 σφραγίδες από κόκκινο κερί.

Το σχίσμα σε… τηλεομοιοτυπία | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Ιδού το σχίσμα σε… φαξ αξίας 50.000 ευρώ. Μία πρόσφατη τηλεομοιοτυπία του ιστορικού εγγράφου με το οποίο ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η΄ ζητούσε από τον Πάπα Κλήμη Ζ΄ να ακυρώσει τον γάμο του με την Αικατερίνη της Αραγονίας αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Το πρωτότυπο έγγραφο φυλάσσεται στα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού. Είναι μια περγαμηνή διαστάσεων 95×46 εκ., η οποία χρονολογείται από το 1530 και φέρει 81 σφραγίδες από κόκκινο κερί.

Η «Causa Αnglica», όπως ονομάζεται το έγγραφο, το οποίο προκάλεσε το σχίσμα από το Βατικανό, είναι ο τέταρτος θησαυρός από τα Μυστικά Αρχεία της Αγίας Εδρας. Θεωρείται υψίστης σημασίας. Ιστορικοί του Βατικανού βεβαιώνουν ότι «η πιο άμεση και καθοριστική αιτία για το σχίσμα και τη δημιουργία της Αγγλικανικής Εκκλησίας ήταν η επιθυμία του Ερρίκου Η΄ να ξεφορτωθεί τη νόμιμη σύζυγό του, Αικατερίνη της Αραγονίας,κόρη του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας της Ισπανίας,ώστε να παντρευτεί την Αννα Μπολέιν». Ο Πάπας αρνήθηκε να συγκατανεύσει στο διαζύγιο και ο Ερρίκος αψήφησε την απόφασή του.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk