Ο Μπερλουσκόνι θέλει να φιμώσει τους ευρωπαίους επιτρόπους

ΡΩΜΗ Σάλος έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πρότεινε τη… φίμωση των επικριτών του, ευρωβουλευτών, επιτρόπων και εκπροσώπων των επιτρόπων όταν δεν εγκρίνουν την πολιτική του. Με εξαίρεση τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι άλλοι δεν δικαιούνται να ομιλούν και πρέπει να τους απαγορευθεί, δήλωσε ο Καβαλιέρε, και απείλησε να παραλύσει τους θεσμούς προβάλλοντας βέτο στις αποφάσεις των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΡΩΜΗ Σάλος έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πρότεινε τη… φίμωση των επικριτών του, ευρωβουλευτών, επιτρόπων και εκπροσώπων των επιτρόπων όταν δεν εγκρίνουν την πολιτική του.

Με εξαίρεση τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι άλλοι δεν δικαιούνται να ομιλούν και πρέπει να τους απαγορευθεί, δήλωσε ο Καβαλιέρε, και απείλησε να παραλύσει τους θεσμούς προβάλλοντας βέτο στις αποφάσεις των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Θα αρνηθούμε την ψήφο μας μπλοκάροντας έτσι τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε.

Ο επίτροπος επί θεμάτων Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό δήλωσε χθες ότι ο ίδιος αλλά και ολόκληρο το σώμα των επιτρόπων ενεργεί πάντα βάσει των αρχών και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οσάκις εκφράζουν απόψεις που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν κάποιο από τα κράτη-μέλη. Διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος (κακώς, όπως είπε) εξέλαβε ως επικριτική τη θέση του εκτελεστικού οργάνου της Ενωσης απέναντι στην πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης για το ζήτημα των μεταναστών.

Ο Καβαλιέρε δεν δίστασε να πετάξει το γάντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. «Φτάνουν πια οι επικρίσεις κατά της Ιταλίας» είπε, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρήματα στην αντιπολίτευση για να απαξιώνει το κυβερνητικό έργο.

Η εφημερίδα «La Repubblica» έγραφε «Οργή των Βρυξελλών κατά του Μπερλουσκόνι», επιμένοντας στα 10 ερωτήματα που από καιρό έχει απευθύνει προς τον πρωθυπουργό, στα οποία εκείνος αρνείται να δώσει απαντήσεις.

«Αν επρόκειτο για σοβαρό έντυπο, θα απαντούσα» είπε χθες ο Καβαλιέρε, ο οποίος ταυτόχρονα προσπαθεί να κλείσει ένα δεύτερο μέτωπο που έχει ανοίξει με την Καθολική Εκκλησία.

Χθες ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του προς τον καθολικό κλήρο, εν μέσω της δημοσιογραφικής αντιπαράθεσης που συνεχίζεται με αφορμή τα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία φέρεται μπλεγμένος ο πρωθυπουργός.

O Πάπας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Συνόδου Επισκόπων καρδινάλιο Αντζελο Μπανιάσκο για να του εκφράσει « την εκτίμησή του». Αυτά, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιl Giornale» η οποία ανήκει στον αδελφό του Καβαλιέρε Πάολο Μπερλουσκόνι, όπου «αποκαλύπτεται» ότι ο Ντίνο Μπόφο, εκδότης της εφημερίδας «Αvvenire», που είναι το επίσημο όργανο της Συνόδου των Επισκόπων, είναι ομοφυλόφιλος και έχει εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο: Πριν από χρόνια καταδικάστηκε σε πρόστιμο επειδή είχε χτυπήσει τη σύζυγο κάποιου άνδρα για τον οποίον ο ίδιος ενδιαφερόταν σεξουαλικώς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από το δημοσίευμα αυτό της εφημερίδας του αδελφού του, αλλά το περιστατικό αυτό ψύχρανε ακόμη περισσότερο τις διαταραγμένες εξαιτίας των «ροζ» σκανδάλων σχέσεις του με την Εκκλησία.

Απόδειξη, ένα ραντεβού που είχε με τον επικεφαλής των βοηθών του Πάπα, καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε, μια συνάντηση η οποία ματαιώθηκε μετά το δημοσίευμα της «Ιl Giornale».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk