Ελπίδες από τη θεαματική δράση των βλαστοκυττάρων

Ενα κοριτσάκι 31 μηνών που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση εμφάνισε σημαντική βελτίωση της κατάστασής του ύστερα από μεταμόσχευση των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου της. Είναι η πρώτη φορά που βλαστοκύτταρα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τα οποία φυλάχτηκαν σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης. Η μεταμόσχευση έγινε στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ. Το κοριτσάκι έναν μήνα μετά την έγχυση των βλαστοκυττάρων άρχισε να μιλάει και να κάνει προτάσεις, χρησιμοποιώντας από τρεις ως πέντε λέξεις, ενώ βελτιώθηκε και η κινητικότητα των άκρων.

Ελπίδες από τη θεαματική  δράση των βλαστοκυττάρων | tovima.gr

Ενα κοριτσάκι 31 μηνών που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση εμφάνισε σημαντική βελτίωση της κατάστασής του ύστερα από μεταμόσχευση των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου της. Είναι η πρώτη φορά που βλαστοκύτταρα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τα οποία φυλάχτηκαν σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης.

Η μεταμόσχευση έγινε στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ. Το κοριτσάκι έναν μήνα μετά την έγχυση των βλαστοκυττάρων άρχισε να μιλάει και να κάνει προτάσεις, χρησιμοποιώντας από τρεις ως πέντε λέξεις, ενώ βελτιώθηκε και η κινητικότητα των άκρων.

Στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ παρακολουθούνται 160 παιδιά με βλάβες του νευρικού συστήματος, εκ των οποίων τα 120 πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και τα 40 από δυσπλασία του εγκεφάλου που εξελίχθηκε κατά την ενδομήτρια ζωή.

Η θεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είναι αποτελεσματικότερη στις περιπτώσεις εγκεφαλικής παράλυσης και πρέπει να γίνεται κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής. Τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο καλά στις περιπτώσεις δυσπλασίας του εγκεφάλου που εξελίχθηκε κατά την κύηση.

Γενικότερα πάντως η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) χαρακτηρίζει πλήρως αβάσιμη επιστημονικώς τη φύλαξη κυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες. «Η αποθήκευση ομφαλίου αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες δεν έχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη χρησιμότητα. Αντίθετα το παιδί μας ή ο συγγενής μας μπορεί να σωθεί από το ομφάλιο αίμα που δώρισαν οι γονείς ενός άλλου παιδιού σε μια Δημόσια Τράπεζα» είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Στ. Γραφάκος στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας και του Λεμφώματος.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας, η δημιουργία συνολικού αποθέματος έστω και 10.000

μονάδων ομφάλιου αίματος σε δημόσιες τράπεζες στην Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μεταμόσχευσης για το 90% των ασθενών που αναζητούν δότη και δεν τον βρίσκουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως οι ιδιωτικές τράπεζες της χώρας διαθέτουν περίπου 50.000 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk