Τι είπε ο κ. Κ. Καραμανλής στο Υπουργικό Συμβούλιο

Τι είπε ο κ. Κ. Καραμανλής στο Υπουργικό Συμβούλιο | tovima.gr

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε ότι η χώρα διανύει μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη η οποία είναι καθοριστική για το μέλλον και αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις της κρίσης σε όλο τον κόσμο και είπε ότι οι συνέπειες στη χώρα μας ήταν ηπιότερες αλλά θα ήταν πολύ πιο έντονες αν η κυβέρνηση δεν έκανε τα βήματα προόδου στην οικονομία τα τελευταία χρόνια. Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι παρέδωσε το 2004 το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ και την ανεργία πάνω από 11%.

«Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν η κρίση μας έβρισκε με τις συνθήκες του 2004, είπε ο κ. Καραμανλής και υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενίσχυση επαγγελματικών κλάδων καθώς επίσης και τα μέτρα θωράκισης των δανειοληπτών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για παθογένειες και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους και τόνισε ότι είναι η ώρα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Ούτε εύκολα, ούτε ευχάριστα είναι τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είπε ο κ. Καραμανλής, αλλά μόνο αυτά μπορούν να βγάλουν τον τόπο από τα προβλήματα. Σε αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια που ακολουθούν πρέπει να πετύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και να απαντήσουμε σε τρεις προκλήσεις είπε ο κ. Καραμανλής.

Πρώτον, στον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, κάτι που ξεκίνησε η κυβέρνηση αλλά δεν αρκεί,

Δεύτερον, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά: «Όταν μιλάω για πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής το εννοώ» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση αλλά θα έπρεπε να είχαν καλύτερα αποτελέσματα, και

Τρίτον, στις διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος του ήταν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εφαρμοστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας της μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011. Κάναμε σημαντικά βήματα, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, είπε ο κ. Καραμανλής. Αναφερόμενος, δε, στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Πού βρίσκουν την άνεση οι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορούν εμάς γιατί δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν αυτοί; αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής.

Αναφέρθηκε επίσης σε αντιδράσεις από συνδικάτα, όπως στο θέμα του Ασφαλιστικού όπου επί δύο μήνες είχαμε κοινωνική αναταραχή, καθώς επίσης και στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με τις καταλήψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το τελευταίο διάστημα η πορεία της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά δύσκολη, διότι απαιτούσε κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δεν υπήρχε εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου αποφάσισε να μην ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προκαλέσει εκλογές και να τον ψηφίσει μετά.

Χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά ακραία και ανεύθυνη απέναντι στο θεσμό του Προέδρου της δημοκρατίας, την οικονομία και τον τόπο. Ο πρωθυπουργός συνέδεσε επίσης τη στάση του ΠΑΣΟΚ με τη στάση ορισμένων συνδικάτων, τα οποία όπως είπε, ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα να θέτουν μεγάλες διεκδικήσεις και την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα.

Δημιουργούνταν ένα κλίμα κοινωνικής έντασης και αυτό ήταν ότι χειρότερο για την πορεία της χώρας. Υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής ότι πριν από μερικούς μήνες ζήτησε συναίνεση από τους πολιτικούς αρχηγούς και εισέπραξε άρνηση. Ότι γίνεται δηλαδή, στις άλλες χώρες, εδώ το μπλοκάρει η αντιπολίτευση. Τόνισε ακόμη ότι οφείλει να αποφασίζει με γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον και χαρακτήρισε την απόφασή του για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, «απόφαση ευθύνης που ελήφθη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Είπε ότι θα ήταν αδιανόητο να αφήσει τη χώρα να σέρνεται για ένα εξάμηνο μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα και τόνισε ότι δεν θα παραπλανήσουμε, δεν θα υποσχεθούμε πράγματα ανεφάρμοστα, θα πούμε αλήθειες στους Έλληνες, δεν θα εξωραΐσουμε την εικόνα.

Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι πολίτες έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη οδηγεί σε έξοδο από την κρίση και η δεύτερη αγνοεί την πραγματικότητα και είναι αδιέξοδη. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα και σε εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα. Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των Ελλήνων και στην πατρίδα.

Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της χωρίς ανάπαυλα είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς και τόνισε ότι η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά όπως πρόσθεσε, θα είμαστε πάλι στο τιμόνι της χώρας.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις πιο βαθιές τομές και να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Δεν παριστάνουμε τους αλάνθαστους, ούτε είμαστε, είπε ο κ. Καραμανλής. Αυτό το αφήνουμε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο άφησε τεράστιο έλλειμμα και δεν έκανε καμιά αυτοκριτική.

Κάλεσε ακόμα τους υπουργούς να απευθυνθούν στον κόσμο με ειλικρίνεια και είπε ότι έχουμε μια δύσκολη μάχη και πρέπει να τα δώσουμε όλα.

Λάθη και αβασάνιστες τοποθετήσεις, δεν συγχωρούνται. Θα δώσουμε το αγώνα με ενιαίο λόγο και ψυχωμένα. Κανένας να μην λιποψυχήσει, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Τέλος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα είναι και μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk