«Να σταματήσουν οι πιέσεις»

Η Τουρκία δεν επιδιώκει διχοτομική λύση του Κυπριακού, ξεκαθαρίζει ο Αχ.Νταβούτογλου

Έτοιμη να εντείνει τις διεθνείς της προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού δηλώνει η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει διχοτομική λύση». «Η καθυστέρηση της λύσης θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων», τονίζει.

Έτοιμη να εντείνει τις διεθνείς της προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού δηλώνει η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει διχοτομική λύση».

«Σε όλες τις διμερείς συναντήσεις εφεξής ένα από τα κύρια θέματα θα είναι η Κύπρος» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να σημαίνει και τη συνέχιση των πιέσεων στην Τουρκία. Η καθυστέρηση της λύσης θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων, όπως η διχοτόμηση.

Αντίθετα με τις αντιλήψεις που έχουν κυριαρχήσει στο παρελθόν, ο Τούρκος υπουργός τονίζει ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει διχοτομική λύση».

«Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο δεν μπορεί να διαρκούν επ’ αόριστον. Θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρεθεί μια λύση, που θα εγγυάται το μέλλον και θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού», σημειώνει.

«Παράλληλα, η λύση θα αποβλέπει και στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα αποβλέπει και στην κατοχύρωση των συμφερόντων της ελληνοκυπριακής διοίκησης και του λαού της», τονίζει ο Τούρκος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Οι Ελληνοκύπριοι θα είναι οι πλέον ωφελημένοι από τη λύση του Κυπριακού, λέει ο Τούρκος υπουργός, αλλά σημειώνει ότι από την ελληνική πλευρά «δεν εκπορεύονται ισχυρά μηνύματα που να πείθουν».

«Οι πλέον κερδισμένοι θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, διότι θα πετύχουν ειρήνη με έναν οικονομικό γίγαντα, όπως η Τουρκία, αλλά και με μια μεγάλη πολιτική δύναμη. Αυτό θα δώσει δύναμη και στους Ελληνοκύπριους», αναφέρει.

Ο Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι «δεν συνάδει με την αναζήτηση της λύσης η στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που μεταφέρει την κυπριακή υπόθεση στα φόρα της ΕΕ, για να αποκτήσει τρόπο πίεσης επί της Τουρκίας».

«Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της», επισημαίνει.

«Όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες, δεν είναι φυσικό να ασκείται πίεση στην Τουρκία για τους λιμένες», προσθέτει ο Τούρκος υπουργός, που περιμένει ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτυπώνει όλη τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και το Κυπριακό.

Αν δεν υπάρξει λύση θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο Τούρκος υπουργός, αλλά επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία «δεν επιζητεί λύσεις διχοτόμησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk