Γ. Παπανδρέου: Τα ψέματα τελείωσαν

Χωρίς ευθεία απάντηση στις προσωπικές επιθέσεις τις οποίες εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Γ. Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόκληση για την εκλογική αναμέτρηση και έθεσε τα διλήμματα για τα οποία καλούνται πλέον να αποφασίσουν οι πολίτες, τονίζοντας: «Ξέρουμε τα προβλήματα. Εχουμε προτείνει λύσεις». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε ήπιους τόνους για την απάντησή του, δεδομένου ότι από νωρίς το απόγευμα στην Ιπποκράτους ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής θα επιχειρούσε να καταστήσει τον κ.

Χωρίς ευθεία απάντηση στις προσωπικές επιθέσεις τις οποίες εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Γ. Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόκληση για την εκλογική αναμέτρηση και έθεσε τα διλήμματα για τα οποία καλούνται πλέον να αποφασίσουν οι πολίτες, τονίζοντας: «Ξέρουμε τα προβλήματα. Εχουμε προτείνει λύσεις». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε ήπιους τόνους για την απάντησή του, δεδομένου ότι από νωρίς το απόγευμα στην Ιπποκράτους ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής θα επιχειρούσε να καταστήσει τον κ. Παπανδρέου υπεύθυνο για τις πρόωρες εκλογές. Εν όψει αυτού, είχε αποφασιστεί ότι το ΠαΣοΚ δεν θα πρέπει να συρθεί σε μια τέτοια τακτική. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης ισοδυναμεί με απόφαση για το μέλλον και επανέλαβε τη διακήρυξή του για σύγκρουση «με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα καθηλωμένη» .

Χαρακτηριστικό του μηνύματος του κ. Παπανδρέου ήταν το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον Πρωθυπουργό, αλλά ούτε και στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο ο κ. Καραμανλής επέλεξε ως επιχείρημα για να στραφεί κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κατηγορία της ανευθυνότητας.

Αντιθέτως, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να περιγράψει το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα στηθούν οι κάλπες, τονίζοντας ότι η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε τα αδιέξοδα, κάτω από την πίεση των οποίων εντέλει κατέρρευσε, και της επέρριψε συνολικά την ευθύνη για την κρίση που πλήττει τη χώρα.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου γενίκευσε το δίλημμα των εκλογών μιλώντας για σύγκρουση αντιλήψεων και όχι απλώς κομμάτων. Ο άξονας που διέτρεχε την ομιλία του ήταν «σχέδιο- εθνική ανάταση- συνεργασία όλων», ενώ η μετεκλογική πρόκληση περιγράφηκε με υπερκομματική διάθεση, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την οικοδόμηση ενός οράματος «που μπορούμε να το κάνουμε πράξη όλοι μαζί».

Η συνέχεια δίδεται με τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ στο Θησείο, στην 35η επέτειο από την 3η Σεπτέμβρη. Ο κ. Παπανδρέου θα κηρύξει εκεί επισήμως την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΠαΣοΚ και θα σηκώσει το γάντι που έριξε χθες ο κ. Καραμανλής.

Τις τελευταίες ημέρες, ο σχεδιασμός του κόμματος είχε αρχίσει να προσανατολίζεται στη διεξαγωγή εκλογών εντός του φθινοπώρου, καθώς η προσφυγή στις κάλπες είχε θεωρηθεί μονόδρομος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ήδη από την Παρασκευή ξεκινά μεγάλη κομματική εξόρμηση στελεχών σε όλη την Ελλάδα, που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του Πρωθυπουργού δεν θεωρήθηκε έκπληξη, έστω κι αν ως την τελευταία στιγμή κάποιοι, ακόμη και στο στενό επιτελείο συνεργατών του κ. Παπανδρέου, είχαν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Πρωθυπουργός θα επέλεγε να πέσει στη μάχη των εκλογών σε ένα τόσο δυσμενές γι΄ αυτόν κλίμα.

Ηδη από χθες το πρωί ο κ. Παπανδρέου είχε φροντίσει να επισημάνει ότι «τα ψέματα τελείωσαν», δείχνοντας έτσι ότι το ΠαΣοΚ έχει αφενός επίγνωση του πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος, αφετέρου ότι οι μηχανές έχουν ανάψει εν όψει εκλογικής αναμέτρησης. Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές του σε χθεσινή σύσκεψη στη Βουλή, στην οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το ΠαΣοΚ επιμένει στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας με ειδικές αναφορές στους κρίσιμους τομείς και προαγγέλλοντας «σοβαρές τομές». Επιπλέον τόνισε ότι «ο κόσμος μάς παρακολουθεί και με ένα αίσθημα ελπίδας, παρά την απαξίωση του πολιτικού συστήματος» .

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, καθώς και οι υψηλοί κομματικοί παράγοντες, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε επισημάνει ότι «δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Καραμανλής οργανώνει την έξοδό του» και ότι «η προσφυγή στις κάλπες θα είναι ομολογία της αποτυχίας και των αδιεξόδων του κ. Καραμανλή. Θα είναι απόδραση διά των εκλογών». Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, συζητώντας χθες με τα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, «για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό τα ψέματα τέλειωσαν πια, επειδή δεν μπορεί ούτε την οικονομική κρίση να διαχειριστεί, ούτε προϋπολογισμό να καταρτίσει, ούτε το κόμμα του να ελέγξει, ούτε την κυβέρνησή του να διευθύνει» .

Στη συζήτηση μεταξύ των στελεχών πάρθηκαν κάποιες αρχικές αποφάσεις: ότι για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που θα εγγυώνται την κατάρτιση «καθαρών ψηφοδελτίων», καθώς και ο σχεδιασμός μιας κοινής πλατφόρμας πάνω στην οποία θα κινηθούν προεκλογικά όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον έλεγχο των δαπανών και των εκροών και ότι οι προεκλογικές εκστρατείες όλων των στελεχών θα πρέπει να έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Εντός των αμέσως προσεχών ημερών εν τω μεταξύ θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους ευρωβουλευτές οι οποίοι πιθανώς θα διεκδικήσουν και πάλι έδρα στο εθνικό Κοινοβούλιο (μεταξύ αυτών ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η κυρία Συλβάνα Ράπτη , αλλά και κάποιοι από τους επιλαχόντες).

Ξέρουμε τα προβλήματα, έχουμε προτείνει λύσεις
Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του «διαγγέλματος» του Πρωθυπουργού ο κ. Γ. Παπανδρέου απάντησε από το βήμα της Ιπποκράτους, αποδεχόμενος την πρόκληση για προσφυγή στις κάλπες. Απευθυνόμενος στους πολίτες είπε τα εξής: «Ελληνίδες, Ελληνες, Ηρθε η ώρα του λαού.

Ηρθε η ώρα να αποφασίσουμε για το σήμερα και το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας.

Ηρθε η ώρα για μια νέα αρχή, για μια νέα πορεία.

Η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε. Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή εμπιστοσύνης δύο φορές στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτή την εντολή όχι μόνο δεν την τίμησε, αλλά ακόμα και αυτονόητες αρχές και αξίες δεν τήρησε. Εχει η ίδια αποκλειστικά την ευθύνη για τη βαθιά κρίση που περνά σήμερα η χώρα.

Σήμερα, δεν αναμετρώνται απλώς τα κόμματα. Αναμετρώνται δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές, αντιλήψεις και επιλογές. Μια νεοσυντηρητική επιλογή, πελατειακής και αδιαφανούς διαχείρισης της χώρας- που μας έφερε στη σημερινή κρίση- και από την άλλη, η προοδευτική λύση, η πρόταση του ΠαΣοΚ για μια άλλη πορεία της χώρας. Βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου.

Η δική μας πρόταση για το μέλλον της Ελλάδας χτίζει ένα μεγάλο όραμα που μπορούμε να το κάνουμε πράξη όλοι μαζί.

Εχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική βούληση.

Ξέρουμε τα προβλήματα.

Εχουμε προτείνει λύσεις.

Λύσεις αξιόπιστες, που σέβονται το βιος και τις ελπίδες του ελληνικού λαού.

Λύσεις εφικτές, αλλά και δίκαιες. Λύσεις που υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροκομματικά ή ισχυρά συμφέροντα των λίγων.

Εχουμε σχέδιο.

Σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από τη σημερινή κρίση, που σε τόσους τομείς μαστίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Εχουμε και τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη.

Πάνω από όλα όμως, έχουμε βαθιά πίστη στις δυνάμεις του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας. Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη εθνικής ανάτασης.

Θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν αυτή τη χώρα να προοδεύει, να προστατεύεται ο πλούτος της, να αναπτύσσεται, να πρωταγωνιστεί.

Γι΄ αυτό απευθύνομαι σε όλους τους Ελληνες, σε όλες τις Ελληνίδες.

Στη μεγάλη, δημιουργική πλειοψηφία της κοινωνίας μας.

Τώρα είναι η ώρα να πάμε μπροστά.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει.

Σας καλώ να συμβάλουμε όλοι σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Σε μια νέα ενότητα των Ελλήνων για το μέλλον.

Σε μια νέα ενότητα, που θα βασίζεται στις αξίες που όλοι μας μοιραζόμαστε.

Μαζί μπορούμε!

Και μαζί θα πετύχουμε!».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk