Ασχημα νέα για ανάπτυξη και έλλειμμα

Λίγο προτού ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανακοινώσει την απόφασή του για πρόωρες εκλογές, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία, συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο . Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το μεσημέρι και διήρκεσε 45 λεπτά της ώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αρχικά περιέγραψε στον Πρωθυπουργό την κατάσταση και τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

Λίγο προτού ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανακοινώσει την απόφασή του για πρόωρες εκλογές, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία, συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο . Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το μεσημέρι και διήρκεσε 45 λεπτά της ώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αρχικά περιέγραψε στον Πρωθυπουργό την κατάσταση και τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας. Ανέφερε ότι τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία έχουν περάσει, αλλά η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και σε κάθε περίπτωση θα είναι αργή. Εξήγησε ότι η έξοδος από την ύφεση της Γερμανίας και της Γαλλίας στηρίχθηκε στα κρατικά προγράμματα τα οποία θα εκλείψουν και τόνισε ότι υπάρχουν ισχυροί κίνδυνοι για οικονομική στασιμότητα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να ακολουθήσουν σφικτή δημοσιονομική πολιτική, σημείωσε, προκειμένου να περιορίσουν τα ελλείμματα και τόνισε ότι μέσα σε έναν χρόνο εξανεμίστηκαν οι προσπάθειες μιας δεκαετίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναθεωρήσει τις αρχικές της προβλέψεις για έλλειμμα 3,7% το 2009 και τώρα εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι πολύ υψηλότερο και θα κυμανθεί περί το 6,5%-7% του ΑΕΠ. Οπως σημείωσε, οι μηχανισμοί του κράτους έχουν αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα τα έσοδα να υστερούν και οι δαπάνες να έχουν διογκωθεί. Οσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως το 2009 θα είναι οριακά αρνητικός και θα κυμανθεί περί το-0,3% ως -0,5%, ενώ το 2010 θα υποχωρήσει περαιτέρω εξαιτίας του περιορισμού της ιδιωτικής κατανάλωσης και της ζήτησης.

Οπως σημείωσε, ο ρυθμός ανάπτυξης των τραπεζικών χορηγήσεων στις οποίες στηρίχθηκαν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των περασμένων ετών θα υποχωρήσει περαιτέρω εξαιτίας τόσο της περιορισμένης ζήτησης, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν τον δανεισμό τους, όσο και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς. Ως εκ τούτου, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι απαιτείται πολυετής σχεδιασμός ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας που θα αγγίζει τον πυρήνα των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας και θα έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk