Το κόστος της ακυβερνησίας για τη χώρα

Η ακυβερνησία έχει πολλά πρόσωπα. Ενα κοινό χαρακτηριστικό όλων τους είναι ότι μια χώρα αντί να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει, ακολουθεί τις εξελίξεις, σύρεται πίσω από αυτές. Οι πρώτοι που υποφέρουν από αυτές τις καταστάσεις είναι οι πολλοί, εκείνοι που δεν έχουν οικονομική άνεση, ή διασυνδέσεις και δυνατότητες μέσα από εξαιρέσεις και συναλλαγές με το πολιτικό σύστημα, να εξασφαλίσουν συνθήκες καλύτερες από τον μέσον όρο της κοινωνίας, η οποία είναι αναγκασμένη να υποστεί τις συνέπειες της διολίσθησης της χώρας.

Το κόστος της ακυβερνησίας για τη χώρα | tovima.gr

Η ακυβερνησία έχει πολλά πρόσωπα. Ενα κοινό χαρακτηριστικό όλων τους είναι ότι μια χώρα αντί να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει, ακολουθεί τις εξελίξεις, σύρεται πίσω από αυτές.

Οι πρώτοι που υποφέρουν από αυτές τις καταστάσεις είναι οι πολλοί, εκείνοι που δεν έχουν οικονομική άνεση, ή διασυνδέσεις και δυνατότητες μέσα από εξαιρέσεις και συναλλαγές με το πολιτικό σύστημα, να εξασφαλίσουν συνθήκες καλύτερες από τον μέσον όρο της κοινωνίας, η οποία είναι αναγκασμένη να υποστεί τις συνέπειες της διολίσθησης της χώρας.

Θα πει κανείς πως περιγράφουμε το προφανές. Θα συμφωνήσω. Ομως, αν αυτό είναι το προφανές που περιμένουμε από το κράτος, γιατί εδώ στην Ελλάδα δεχόμαστε όλα αυτά που είναι προφανείς υποχρεώσεις του κράτους και της κυβέρνησης που το κατευθύνει να είναι σε κακό χάλι και να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα;

Γιατί δεχόμαστε η επίσημη ανεργία να έχει εκτοξευθεί σε διψήφιο ποσοστό, η Παιδεία και η Υγεία να είναι πηγές άγχους και δυστυχίας για τις οικογένειες και παράγοντες καταστροφής για τα οικονομικά τους; Γιατί δεχόμαστε να ακούμε πως η διαχείριση των απορριμμάτων οδηγείται σε αδιέξοδο, πως το νερό στη μια η στην άλλη περιοχή περιέχει καρκινογόνες ουσίες, πως έχουμε στις ελληνικές πόλεις το χαμηλότερο ποσοστό ελευθέρων χώρων από όλη την Ευρώπη, κι όμως σε αυτούς τους χώρους το κράτος επιτρέπει να χτιστούν εμπορικά κέντρα; Γιατί δεχόμαστε η Ελλάδα, μια από τις πλουσιότερες χώρες σε ήλιο, άνεμο, γεωθερμία, να είναι μια από τα τελευταίες στην Ευρώπη σε αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Η μεγάλη καταστροφή που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες και η οποία στέρησε τον νομό της πρωτεύουσας από τα λίγα δάση που της απέμεναν, μας λέει κάτι. Οχι για τις ευθύνες – θα ήταν πλεονασμός να μιλήσει κανείς για αυτές, καθώς τα συμπεράσματα είναι προφανή. Μας λέει, όμως, ότι η ακυβερνησία έχει μεγάλο κόστος το οποίο θα μετρήσουμε με την επιβάρυνση στη δημόσια υγεία και στην ασφάλεια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου στους επόμενους καύσωνες και πλημμύρες, στα αναπνευστικά προβλήματα που θα αυξάνονται καθώς πέφτει η ποιότητα του αέρα.

Κυρίως, όμως, μας λέει ότι η ακυβερνησία αφήνει ένα μεγάλο κενό εκεί που η κυβέρνηση αποτυγχάνει να εξασφαλίσει τα κοινωνικά αγαθά για το σύνολο των πολιτών, και πως ο χώρος αυτός που δημιουργείται καταλαμβάνεται αμέσως από την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του συνόλου. Με την αντικατάσταση του δάσους από άλλες χρήσεις, αυθαίρετες ή όχι.

Δεν υπάρχει σαφέστερο μέτρο της ακυβερνησίας, είτε με την έννοια της απουσίας είτε με την έννοια της υποκατάστασης της κυβέρνησης από συμφέροντα, όταν ύστερα από μια τέτοια καταστροφή δεν βλέπει κανείς από το αρμόδιο υπουργείο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αλλά αντί για αυτό την εμμονή σε έργα που εντάσσονται στο ίδιο αποτυχημένο μοντέλο που μας έφερε ως εδώ. Η ίδια η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εκλαμβάνει αυτά τα προβλήματα ως ακυβερνησία. Αυτό σημαίνει πως είτε δεν έχει συνείδηση της κατάστασης είτε δεν ενοχλείται από την υποκατάσταση του ρόλου της από άλλους. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και πρέπει να τερματιστούν άμεσα, με τον τρόπο που η δημοκρατία ορίζει.

Ο κ. Σπ. Κουβέλης είναι βουλευτής, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk