ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Μονόδρομος

Τώρα πια μπορώ να το πω: Απορώ με αυτούς που εξεπλάγησαν με την απόφαση του Καραμανλή να πάει σε εκλογές. Τι περίμεναν, δηλαδή; Υπάρχει πολιτικός ή απλώς αξιοπρεπής άνθρωπος ο οποίος θα δεχτεί να παραμένει στην πρωθυπουργία ως «πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξεως»; Και από τη στιγμή που το ΠαΣοΚ δεσμεύτηκε ότι τον Φεβρουάριο (το αργότερο) θα στείλει τη χώρα σε εκλογές, ο Καραμανλής ήταν ένας πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξεως. Ως εκ τούτου, προέβη στο αυτονόητο: Προκήρυξε εκείνος τις εκλογές μια ώρα αρχύτερα.

Τώρα πια μπορώ να το πω: Απορώ με αυτούς που εξεπλάγησαν με την απόφαση του Καραμανλή να πάει σε εκλογές. Τι περίμεναν, δηλαδή; Υπάρχει πολιτικός ή απλώς αξιοπρεπής άνθρωπος ο οποίος θα δεχτεί να παραμένει στην πρωθυπουργία ως «πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξεως»;

Και από τη στιγμή που το ΠαΣοΚ δεσμεύτηκε ότι τον Φεβρουάριο (το αργότερο) θα στείλει τη χώρα σε εκλογές, ο Καραμανλής ήταν ένας πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξεως. Ως εκ τούτου, προέβη στο αυτονόητο: Προκήρυξε εκείνος τις εκλογές μια ώρα αρχύτερα.

Αυτά για όσους εξεπλάγησαν. Ποιοι μένουν, λοιπόν, να στενοχωριούνται ή να δυσφορούν; Μόνο εκείνοι που ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν τους τελευταίους μήνες μιας απερχόμενης κυβέρνησης για «να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους» – οικονομικές, επιχειρηματικές, προσωπικές, πολιτικές, αδιάφορο… Αυτοί έχασαν. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ουδόλως με συγκινεί η δυσφορία τους.

Δεν ξέρω τι θα αποδώσει η κίνηση του Καραμανλή στον ίδιο τον Καραμανλή και στην παράταξή του, αν και έχω βάσιμες υποψίες. Είναι καλό, όμως, για τον τόπο ότι θα αποφύγει κατ΄ αρχάς ένα προεκλογικό εξάμηνο παρατεταμένης πολιτικής εσωστρέφειας και κυβερνητικής παράλυσης.

«Μααυτό ακριβώς θα ζήσει κατά πάσα πιθανότητα μετά τις εκλογές για άγνωστο χρονικό διάστημα και με απροσδιόριστες επιπτώσεις!», θα μου πείτε. Σωστά! Αλλά ο λαός έχει την ευχέρεια να αποφύγει την περιπέτεια με την ψήφο του. Και αν η ψήφος οδηγήσει παρ΄ όλα αυτά σε νέα μονοπάτια ακυβερνησίας, τότε ο λαός θα έχει την αποκλειστική ευθύνη όσων θα συμβούν στον τόπο. Και, εξ όσων γνωρίζω, οι βασικές αποφάσεις στις δημοκρατίες προκύπτουν από τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράζεται στις κάλπες. Αλλη διαδικασία δεν υπάρχει.

Θυμάμαι ότι σημειώναμε εδώ την ανάγκη των εκλογών ήδη από τον Δεκέμβριο του 2008. Προτού ακόμη το ΠαΣοΚ διευκρινίσει ότι δεν προτίθεται να συναινέσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τότε η κατάσταση απλώς χειροτέρευσε. Αλλά, όπως απεδείχθη, οι εκλογές ήταν δυστυχώς μονόδρομος.

Γιατί λέω «δυστυχώς»; Επειδή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια. Και σε καμία πολιτισμένη χώρα ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση δεν διανοούνται να συντομεύσουν τον βίο της κυβέρνησης επειδή τους συμφέρει πολιτικά. Ακόμη λιγότερο διανοούνται κάτι τέτοιο στη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα. Και σε αυτή την Ελλάδα ψηφίζουν οι ψηφοφόροι, πολιτεύονται οι πολιτικοί και γράφουν οι δημοσιογράφοι.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk