ΑΠΟΨΗ

Εξοικονόμηση ενέργειας: αναγκαιότητα ή άλλοθι

Η εξοικονόμηση ενέργειας για τη χώρα μας μπορεί να χαρακτηριστεί ο κυριότερος ενεργειακός εγχώριος πόρος. Είναι γνωστές οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα προγράμματα και τα χρήματα που μπορούν να απορροφηθούν. Είναι γνωστή η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις εταιρείες των ΗΠΑ και τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική και οικονομική της πορεία. Είναι γνωστές οι δράσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τους αποθέματος.

Εξοικονόμηση ενέργειας:  αναγκαιότητα ή άλλοθι | tovima.gr

Η εξοικονόμηση ενέργειας για τη χώρα μας μπορεί να χαρακτηριστεί ο κυριότερος ενεργειακός εγχώριος πόρος. Είναι γνωστές οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα προγράμματα και τα χρήματα που μπορούν να απορροφηθούν. Είναι γνωστή η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις εταιρείες των ΗΠΑ και τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική και οικονομική της πορεία.

Είναι γνωστές οι δράσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τους αποθέματος. Είναι γνωστή η ενεργειακή ανεπάρκεια της Ελλάδας και πόσα δαπανάμε ως χώρα και ως καταναλωτές για τις εισαγωγές ενέργειας από άλλες χώρες. Είναι γνωστό τι θα πληρώνει η χώρα στο χρηματιστήριο των ρύπων του CΟ2που ξεκινά άμεσα διεθνώς. Είναι γνωστή επίσης η διεθνής προσπάθεια για τη μείωση των ρύπων, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη ζωή στον πλανήτη. Και είναι επιτακτικό να πετύχουμε τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες.

Τι δεν είναι γνωστό;

Οτι η χώρα μας δεν έχει ούτε κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Παρά την υποχρέωση που είχαμε ως χώρα να έχουμε από το 2006. Παρά τον έτοιμο κανονισμό που παρέδωσε το ΤΕΕ.

Οτι οι προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας ως τώρα είναι οι αντικαταστάσεις κλιματιστικών. Παρότι τα κλιματιστικά ως συσκευές λειτουργούν λίγες ώρες τον χρόνο. Παρότι δεν υπάρχουν ελληνικά κλιματιστικά.

Οτι ακόμη και τα ελάχιστα για αυτή τη δράση χρήματα που θα δοθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια δεν προβλέπεται να έχουν μελέτες, αλλά ανεπαρκείς προδιαγραφές που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Οτι τα δημόσια κτίρια για μία ακόμη φορά θα αποτελέσουν τον ουραγό και όχι το παράδειγμα εξοικονόμησης. Τα πιο ενεργοβόρα κτίρια (κτίρια γραφείων, νοσοκομείων, κτλ.) δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε μελέτη. Τα ενεργοβόρα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος δεν έχουν καν τεθεί σε προτεραιότητα, ενώ το θεσμικό πλαίσιο κάνει σχεδόν απαγορευτική την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες. Οτι το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων είναι τέτοιο που θα οδηγήσει το εγχείρημα σε εμπόριο υπογραφών και όχι σε πραγματικές ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Το εγχείρημα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι αναγκαιότητα για τη χώρα, για την ανάπτυξη, για να τεθούν σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, για να αναβαθμίσουμε το δυσμενές περιβάλλον μας. Δεν πρέπει να είναι το άλλοθι της προώθησης συμφερόντων και του πλουτισμού κάποιων με σπατάλη δημόσιου χρήματος…

Ο κ. Χρ. Σπίρτζης είναι α΄ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk