Υποχωρούν τα τραπεζικά επιτόκια σε καταθέσεις και χορηγήσεις

Περαιτέρω μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο. Οπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, εξαίρεση αποτελούν τα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας, που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα, καθώς και τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια και των επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό ως και για 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά, τα οποία σημείωσαν αύξηση. Τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τον Ιούλιο του 2009 και διαμορφώθηκαν στο 0,52% και 0,46% αντίστοιχα.

Υποχωρούν τα τραπεζικά επιτόκια  σε καταθέσεις και χορηγήσεις | tovima.gr

Περαιτέρω μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο. Οπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, εξαίρεση αποτελούν τα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας, που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα, καθώς και τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια και των επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό ως και για 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά, τα οποία σημείωσαν αύξηση.

Τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τον Ιούλιο του 2009 και διαμορφώθηκαν στο 0,52% και 0,46% αντίστοιχα. Στην κατηγορία των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια ως και 1 έτος παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του μέσου επιτοκίου κατά 21 μονάδες βάσης, στο 2,34%, ενώ σημαντική πτώση (24 μονάδες βάσης) σημείωσε και το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos), που διαμορφώθηκε στο 0,36%. Οσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε αύξηση κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,44%. Αντίθετα το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια σημείωσε πτώση (κατά 19 μονάδες βάσης) τον Ιούλιο του 2009 στο 5,87% από 6,06% τον προηγούμενο μήνα. Πτώση (κατά 26 μονάδες βάσης) σημείωσε και το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό ως και για ένα έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια ως και 1 εκατ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 4,33%.

Στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό ως και για 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ) το μέσο επιτόκιο σημείωσε άνοδο κατά 11 μονάδες βάσης, στο 3,44%.

Μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό ως και για 1 έτος περιορίστηκε κατά 19 μονάδες βάσης, στο 3,27%, και το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και ως 5 έτη παρουσίασε πτώση κατά 26 μονάδες βάσης, στο 4,61%.

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν τον Ιούλιο του 2009 και τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων.

Ειδικότερα το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια ως 2 έτη παρουσίασε πτώση κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2009 στο 3,16%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,05%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε τον μήνα αυτόν κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,18%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,47%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk