Στις ΗΠΑ οι περικοπές προσωπικού υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη

Oι αμερικανικές εταιρείες κατήργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο απ΄ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με έκθεση του ιδιωτικού ΑDΡ Εmployer Services που δημοσιεύτηκε χθες. Οι 298.000 θέσεις που χάθηκαν είναι πάντως λιγότερες από τις 360.000 του προηγούμενου μήνα, οι οποίες ήταν λιγότερες απ΄ όσες είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά υπονοούν ότι οι εργοδότες δεν έχουν ακόμη ξαναβρεί την αισιοδοξία τους για ανάκαμψη από τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του ΄30.

Στις ΗΠΑ οι περικοπές προσωπικού  υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη | tovima.gr

Oι αμερικανικές εταιρείες κατήργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο απ΄ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με έκθεση του ιδιωτικού ΑDΡ Εmployer Services που δημοσιεύτηκε χθες. Οι 298.000 θέσεις που χάθηκαν είναι πάντως λιγότερες από τις 360.000 του προηγούμενου μήνα, οι οποίες ήταν λιγότερες απ΄ όσες είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά υπονοούν ότι οι εργοδότες δεν έχουν ακόμη ξαναβρεί την αισιοδοξία τους για ανάκαμψη από τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του ΄30. Ακόμη περισσότερο υπογραμμίζουν τον κίνδυνο από τις επιπτώσεις στην καταναλωτική δαπάνη. Αποτελώντας το 70% της οικονομίας, η καταναλωτική δαπάνη μπορεί να καθυστερήσει για μήνες να αποκτήσει ξανά βηματισμό. Τα χθεσινά στοιχεία μάλιστα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγραφές του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, πριν από δύο ημέρες, που έδειξαν ότι η ανεργία στη χώρα ανήλθε στο 9,5% του ενεργού πληθυσμού τον Αύγουστο, ενώ συγκλίνουν και με τα χθεσινά στοιχεία για την παραγωγικότητα. Πράγματι η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων έξι χρόνων, καθώς οι εταιρείες συρρίκνωσαν τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους που δεν απολύθηκε για να στηρίξουν τα κέρδη τους. Η παραγωγικότητα, που μετράει το προϊόν ανά ώρα εργασίας, αυξήθηκε κατά 6,6% σε ετήσια βάση, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση μετά το τρίτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας χθες στην Ουάσιγκτον. Επίσης το κόστος εργασίας μειώθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων εννέα χρόνων.

Η έκθεση για την απασχόληση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο, αλλά η διάμεση πρόβλεψη των ειδικών που ρώτησε το πρακτορείο Βloomberg είναι ότι οι εργοδότες θα έχουν περικόψει 225.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό της ανεργίας. Η διάμεση πρόβλεψη των 32 οικονομολόγων που είχε ρωτήσει το Βloomberg για την έκθεση του ΑDΡ ήταν απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, ενώ οι προγνώσεις κυμαίνονταν από 160.000 ως 396.000. Το ΑDΡ περιλαμβάνει στην έκθεσή του, στην οποία συμμετέχει και η Μacroeconomic Αdvisers LLC από το Σεν Λιούις, μόνο τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με άλλη εταιρεία από το Σικάγο, την Challenger, Gray & Christmas, οι εργοδότες προέβησαν τον Αύγουστο σε κατά 14% λιγότερες περικοπές θέσεων εργασίας απ΄ ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι και σε κατά 21% λιγότερες περικοπές από τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά η οικονομία έχει ήδη χάσει κάπου 6,7 εκατ. θέσεις εργασίας από τότε που η ύφεση ξεκίνησε, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2007, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απώλεια μετά τη Μεγάλη Υφεση.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΑDΡ, οι περισσότερες θέσεις εργασίας (152.000) χάθηκαν στις βιομηχανίες παραγωγής αγαθών, όπου περιλαμβάνονται η μεταποίηση και η οικοδομή. Στις υπηρεσίες η περικοπή θέσεων έπληξε 146.000 εργαζομένους. Η απασχόληση στην οικοδομή μειώθηκε κατά 73.000 θέσεις, ενώ στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες η καταστροφή θέσεων εργασίας έφθασε στις 19.000 (κατά το ΑDΡ, πρόκειται για τον 21ο διαδοχικό μήνα μειώσεων για τον κλάδο). Από άποψη μεγέθους των επιχειρήσεων, όσες απασχολούν πάνω από 499 εργαζομένους περιόρισαν τις θέσεις τους κατά 60.000, οι μεσαίες (από 50 ως 499 εργαζομένους) κατά 116.000,

ενώ οι μικρές περιόρισαν την απασχόλησή τους κατά 122.000.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της ύφεσης και της αβεβαιότητας για το πόσο κοντά είναι η ανάκαμψη, η αποκατάσταση της αγοράς εργασίας θα είναι αργή και επώδυνη» είπε ο Ράιαν Σουίτ, από τους βασικούς οικονομολόγους της Μoody΄s Εconomy.com από το Ουέστ Τσέστερ της Πενσυλβανίας, ο οποίος είχε προβλέψει μείωση των θέσεων εργασίας κατά 290.000.

Οι αναγγελίες περιορισμού προσωπικού συνεχίστηκαν και την περασμένη εβδομάδα. Η Whirlpool, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οικιακών συσκευών στον κόσμο, ανήγγειλε στις 28 Αυγούστου ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στο Ιβανσβιλ της Ινδιάνας, όπου απασχολούνται 1.100 εργαζόμενοι οι οποίοι αντιστοιχούν στο 1,6% του προσωπικού της συνολικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk