Φοροδιαφυγή και με διπλές ταμειακές μηχανές

Εξι στις δέκα επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) έπειτα από ελέγχους σε τουριστικές περιοχές την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα 23 ως 30 Αυγούστου, ελέγχθηκαν 540 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και των παρεμφερών υπηρεσιών. Από αυτές ευρέθησαν παραβατικές οι 346 (ποσοστό παραβατικότητας 64,07%), οι δε παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, σε πρώτο στάδιο, έφθασαν τις 1.

Φοροδιαφυγή  και με διπλές  ταμειακές  μηχανές | tovima.gr

Εξι στις δέκα επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) έπειτα από ελέγχους σε τουριστικές περιοχές την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα 23 ως 30 Αυγούστου, ελέγχθηκαν 540 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και των παρεμφερών υπηρεσιών. Από αυτές ευρέθησαν παραβατικές οι 346 (ποσοστό παραβατικότητας 64,07%), οι δε παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, σε πρώτο στάδιο, έφθασαν τις 1.691. Κατά τη διενέργεια των παραπάνω ελέγχων, καθώς και στους προηγούμενους της θερινής περιόδου, προέκυψαν και ορισμένες προκλητικές ως προς το είδος της παραβατικότητας περιπτώσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΥπΕΕ κ. Πασχ. Μπουχώρη.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση γνωστής επιχείρησης της Μυκόνου, με αντικείμενο εργασιών κάμπινγκ, εστιατόριο, μπαρ, γραφείο τουρισμού και ενοικιαζόμενα δωμάτια, η οποία, όπως ανακάλυψαν κατά τον έλεγχο στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής της ΥπΕΕ, τα έτη 2008 και 2009 δεν απέδιδε καθόλου ή κατέθετε ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ. Τα ακριβή ποσά που δεν έχουν αποδοθεί και τα πρόστιμα θα προκύψουν με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που ανευρέθησαν.

Η περίπτωση της Μυκόνου
Ιδιαίτερη υπήρξε η περίπτωση άλλης επιχείρησης της Μυκόνου, η οποία διαθέτει γνωστό εστιατόριο, που λειτουργούσε δύο ταμειακές μηχανές, μια νόμιμη και μια αδήλωτη. Με τη νόμιμη ταμειακή μηχανή κάλυπτε προσχηματικά τους πελάτες που ζητούσαν αποδείξεις και την πιθανότητα επιφανειακού ελέγχου. Με την αδήλωτη ταμειακή εξέδιδε την πλειονότητα των αποδείξεων για τις υπηρεσίες που παρείχε. Η ταμειακή αυτή μηχανή ανακαλύφθηκε ύστερα από εξονυχιστική έρευνα των ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης στον χώρο. Ηταν καλά κρυμμένη, στο εσωτερικό της επιχείρησης, σε ειδικά διαμορφωμένο συρτάρι, πίσω από έναν πίνακα ζωγραφικής. Για να φθάσουν σε αυτή οι ελεγκτές της ΥπΕΕ προέβησαν σε αντιπαραβολή των αποδείξεων που τους επιδείχθηκαν κατά τον έλεγχο, διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν δύο τύποι, με διαφορετική γραμμογράφηση και γραμματοσειρά, κάτι που δεν δικαιολογούσε η ταμειακή μηχανή που λειτουργούσε νόμιμα. Στην εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι η παράνομη ταμειακή μηχανή ανήκει σε επιχείρηση ίδιου αντικειμένου με έδρα το Κολωνάκι.

Μόνο για τη θερινή περίοδο που διανύουμε, από τη συγκεκριμένη ταμειακή μηχανή είχαν εκδοθεί αποδείξεις ποσού μεγαλύτερου των 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, ο αναλογούν ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος δεν είχαν φυσικά αποτυπωθεί στα βιβλία της επιχείρησης.

Ο διασταυρωτικός έλεγχος συνεχίζεται και στις δύο περιπτώσεις, όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις, καθώς αυτές δεν ήταν οι μόνες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν την περίοδο αυτή στη Μύκονο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk