Αστάθεια για τρίτη κατά σειρά ημέρα στα χρηματιστήρια

Στο μοτίβο των δύο προηγουμένων ημερών κινήθηκαν χθες η Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Προσπαθούν να «σταθούν στα πόδια τους» παρά το γεγονός ότι ανακοινώνονται οι ισχυρότερες ως σήμερα ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Εναν μήνα πριν οι επενδυτές θα πανηγύριζαν για τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες. Τώρα ωστόσο τα σνομπάρουν και προτιμούν να κρατήσουν επιφυλακτική στάση. Παρά τη νέα βελτίωση των κρίσιμων …

Στο μοτίβο των δύο προηγουμένων ημερών κινήθηκαν χθες η Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Προσπαθούν να «σταθούν στα πόδια τους» παρά το γεγονός ότι ανακοινώνονται οι ισχυρότερες ως σήμερα ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Εναν μήνα πριν οι επενδυτές θα πανηγύριζαν για τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες. Τώρα ωστόσο τα σνομπάρουν και προτιμούν να κρατήσουν επιφυλακτική στάση.

Παρά τη νέα βελτίωση των κρίσιμων στοιχείων για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ και οι τρεις κύριοι αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- προσπαθούσαν να καταγράψουν κάποια κέρδη, έστω και οριακά. Πάντως περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών βρίσκονταν με θετικό πρόσημο, ενώ τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας έκλεισαν στο κόκκινο. Με μικρές απώλειες 0,4%, 0,29% και 0,14% έκλεισαν το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι αντίστοιχα. Με σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες, 2,37%, έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ το Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 1,76%. Αντίθετα το χρηματιστήριο της Σανγκάης ανέκαμψε και έκλεισε με κέρδη 1,16%. Εντυπωσιακό ήταν και το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το νόμισμά μας ξεκόλλησε από την πτωτική τάση και ανέβηκε από τα 1,4190 δολάρια στα 1,4269 δολάρια. Αλλά και η προθεσμιακή τιμή του αργού ανέκαμψε στα 68,80 δολάρια το βαρέλι από τα 67,05 που είχε πέσει στο πανίσχυρο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Από το οικονομικό μέτωπο των ΗΠΑ, μεταξύ των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες ξεχώρισαν τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τον μήνα Αύγουστο. Οι ιδιώτες επιχειρηματίες μείωσαν τον αριθμό των θέσεων εργασίας κατά 298.000

και επίσης διορθώθηκαν προς τα κάτω οι απολύσεις του Ιουλίου, οι οποίες ήταν τελικά 360.000 και όχι 371.000 όπως είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία. Κανονικά τα χθεσινά στοιχεία θα έπρεπε να προκαλέσουν αισιοδοξία, έστω και μετρημένη, ως προς το τι θα δείξουν τα αυριανά, σπουδαίας σημασίας, γενικά στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία σε όλους τους τομείς- εκτός του αγροτικού- της αμερικανικής οικονομίας.

Ορισμένοι οικονομολόγοι μάλιστα έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι τα αυριανά στοιχεία ενδεχομένως να είναι πολύ καλύτερα και από αυτά του Ιουλίου. Είχαν δείξει πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 9,4% τον Ιούλιο από 9,5% τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν νέο άλμα της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk