Σπάνιος χειρόγραφος κώδικας ανακαλύφθηκε στη Μονή του Σινά

Τυχαία ανακάλυψε απόσπασμα από ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού ο Νίκολας Σάρις, μελετητής από τη Βρετανία, καθώς περιεργαζόταν φωτογραφίες χειρογράφων στη βιβλιοθήκη της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην Αίγυπτο. Αυτό που εντόπισε ο Σάρις είναι ένα απόσπασμα του περίφημου Σιναϊτικού Κώδικα που χρονολογείται από το 350 μ.Χ. Ενας αρχαίος χειρόγραφος κώδικας που περιέχει τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και ένα μέρος των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης.

Τυχαία ανακάλυψε απόσπασμα από ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού ο Νίκολας Σάρις, μελετητής από τη Βρετανία, καθώς περιεργαζόταν φωτογραφίες χειρογράφων στη βιβλιοθήκη της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην Αίγυπτο. Αυτό που εντόπισε ο Σάρις είναι ένα απόσπασμα του περίφημου Σιναϊτικού Κώδικα που χρονολογείται από το 350 μ.Χ. Ενας αρχαίος χειρόγραφος κώδικας που περιέχει τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και ένα μέρος των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης. Ανακαλύφθηκε από τον Κόνσταντιν φον Τίσεντορφ στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στους πρόποδες του όρους Σινά, το 1859. Ο Κώδικας, που είχε γραφτεί με το χέρι πάνω σε δέρμα ζώου, είναι σήμερα «σκορπισμένος» σε τέσσερα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και η Βρετανική Βιβλιοθήκη. Εδώ και μερικούς μήνες ακαδημαϊκοί από τη Βρετανία, την Αμερική, την Αίγυπτο και τη Ρωσία συνεργάζονται για να μεταφέρουν ολόκληρο τον Κώδικα στο Διαδίκτυο, αλλά εν τω μεταξύ όλο και καινούργια αποσπάσματα έρχονται στο φως.

Ο Σάρις, 30 ετών, «έπεσε» πάνω στο απόσπασμα καθώς μελετούσε φωτογραφίες μιας σειράς βιβλιοδεσίας που είχαν συλλέξει δύο μοναχοί τον 18ο αιώνα. Φαίνεται πως μέσα στο πέρασμα των αιώνων οι ένοικοι του μοναστηριού χρησιμοποιούσαν το δερμάτινο χειρόγραφο για να δένουν τα βιβλία τους λόγω της ανθεκτικότητας του υλικού, αλλά και λόγω της αδυναμίας τους να βρίσκουν «φρέσκες» περγαμηνές σε ένα τόσο απομονωμένο μέρος του κόσμου. Αφού εντόπισε την περγαμηνή με το απόσπασμα, ο Σάρις επικοινώνησε με τον αρχιβιβλιοθηκάριο της Μονής για να ζητήσει και τη δική του επιβεβαίωση. «Δεν ξέρουμε αν θα βρούμε και άλλα αποσπάσματα του Κώδικα στη βιβλιοθήκη της Μονής, αλλά σίγουρα θα ψάξουμε» είπε ο Σάρις.

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk